για να "σταυρώσουμε το Λάζαρο"
Υλικά
για 3 - 4 τεμάχια) 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι 300 γραμ. ζάχαρη 40 γραμ μαγιά 1 φλιτζ.νερό μέσα στο οποίο έχετε βράσει κανέλα ξύλο 1/2 κουτ.γλυκ.αλάτι 2 φλιτζ. τσαγ. σταφίδες 2 κουτ. σούπ. κονιάκ 1 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο κανέλα σκόνη γαρύφαλλο σκόνη 5-6 γαρύφαλλα ολόκληρα γλυκόζη. Τρόπος παρασκευής Βάζετε σε ένα ευρύχωρο μπολ, το αλεύρι και από πάνω ρίχνετε το ελαιόλαδο.
Τρίβετε το αλεύρι ανάμεσα στα δυο σας χέρια ώστε να ανακατευτεί καλά με το ελαιόλαδο.
Κάνετε στη μέση μια λακκούβα, λιώνεται τη μαγιά της μπίρας σε χλιαρό κανελόνερο και την
προσθέτετε στη ζύμη.
Ζυμώνετε προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο ακόμα χλιαρό
κανελόνερο.
Αφήνετε τη ζύμη για περίπου 2 ώρες έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Στο μεταξύ αλέθεται τις σταφίδες, προσθέτετε κανέλα και ελάχιστο γαρύφαλλο και ζυμώνετε με το κονιάκ.
Όταν ετοιμαστεί η ζύμη, την κόβετε κομμάτια στο μέγεθος ενός μεγάλου ροδάκινου, τα πλάθετε στενόμακρα, τα πλαταίνετε με τις παλάμες σας.
Απλώνετε από πάνω λίγο από το μείγμα της σταφίδας και κλείνετε από πάνω τη ζύμη.
Τοποθετείτε τα ψωμάκια πολύ αραιά (επειδή στο ψήσιμο θα φουσκώσουν) πάνω σε λαδόχαρτο μέσα σε ταψί.
Σκεπάζετε το ταψί και τα αφήνετε να φουσκώσουν σε χώρο ζεστό για περίπου 1 1/2 ώρα.
Για να δοκιμάσετε αν έχουν φουσκώσει αρκετά πρέπει μόλις τα πιέσετε με το δάχτυλο να ξανασηκώνονται αμέσως.
Τα βρέχετε από πάνω πολύ απαλά με διαλυμένη γλυκόζη να γυαλίσουν.
Τα βάζετε σε φούρνο 200 βαθμών και τα ψήνετε για περίπου 1 ώρα. Σημ.: Αν τα φτιάξετε το Σάββατο του Λαζάρου, όπως είναι το έθιμο, τα πλάθετε σαν ανθρωπάκια με σταυρωμένα χέρια για να "σταυρώσουμε το Λάζαρο", όπως λέγεται.
Via
Υλικά
για 3 - 4 τεμάχια) 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι 300 γραμ. ζάχαρη 40 γραμ μαγιά 1 φλιτζ.νερό μέσα στο οποίο έχετε βράσει κανέλα ξύλο 1/2 κουτ.γλυκ.αλάτι 2 φλιτζ. τσαγ. σταφίδες 2 κουτ. σούπ. κονιάκ 1 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο κανέλα σκόνη γαρύφαλλο σκόνη 5-6 γαρύφαλλα ολόκληρα γλυκόζη. Τρόπος παρασκευής Βάζετε σε ένα ευρύχωρο μπολ, το αλεύρι και από πάνω ρίχνετε το ελαιόλαδο.
Τρίβετε το αλεύρι ανάμεσα στα δυο σας χέρια ώστε να ανακατευτεί καλά με το ελαιόλαδο.
Κάνετε στη μέση μια λακκούβα, λιώνεται τη μαγιά της μπίρας σε χλιαρό κανελόνερο και την
προσθέτετε στη ζύμη.
Ζυμώνετε προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο ακόμα χλιαρό
κανελόνερο.
Αφήνετε τη ζύμη για περίπου 2 ώρες έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Στο μεταξύ αλέθεται τις σταφίδες, προσθέτετε κανέλα και ελάχιστο γαρύφαλλο και ζυμώνετε με το κονιάκ.
Όταν ετοιμαστεί η ζύμη, την κόβετε κομμάτια στο μέγεθος ενός μεγάλου ροδάκινου, τα πλάθετε στενόμακρα, τα πλαταίνετε με τις παλάμες σας.
Απλώνετε από πάνω λίγο από το μείγμα της σταφίδας και κλείνετε από πάνω τη ζύμη.
Τοποθετείτε τα ψωμάκια πολύ αραιά (επειδή στο ψήσιμο θα φουσκώσουν) πάνω σε λαδόχαρτο μέσα σε ταψί.
Σκεπάζετε το ταψί και τα αφήνετε να φουσκώσουν σε χώρο ζεστό για περίπου 1 1/2 ώρα.
Για να δοκιμάσετε αν έχουν φουσκώσει αρκετά πρέπει μόλις τα πιέσετε με το δάχτυλο να ξανασηκώνονται αμέσως.
Τα βρέχετε από πάνω πολύ απαλά με διαλυμένη γλυκόζη να γυαλίσουν.
Τα βάζετε σε φούρνο 200 βαθμών και τα ψήνετε για περίπου 1 ώρα. Σημ.: Αν τα φτιάξετε το Σάββατο του Λαζάρου, όπως είναι το έθιμο, τα πλάθετε σαν ανθρωπάκια με σταυρωμένα χέρια για να "σταυρώσουμε το Λάζαρο", όπως λέγεται.
Via
Tags
ΕΙΔΗΣΕΙΣ