Μη βροντοχτυπάς τις χάντρες…

Πώς τα πας με την απαγόρευση του τσιγάρου;

Αν φοβάσαι πως δεν θα τα καταφέρεις τις δύσκολες ώρες που τα χέρια σου είναι ελεύθερα και δεν εξασκούνται στα κουμπιά του πληκτρολογίου, σκέψου μήπως πρέπει να αποκτήσεις ένα κομπολόι. Ιδού 5 καλοί λόγοι:

Το

επαναλαμβανόμενο χάδι στις χάντρες και στη φούντα είναι αγχολυτικό. Το

μασάζ των ακροδακτύλων χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, ενώ παράλληλα

τέρπονται η αφή, η ακοή και η όραση.

Το κομπολόι

λειτουργεί ως

διώκτης κακών συνηθειών. Σε βοηθάει, εκτός από το τσιγάρο, να κόψεις και

άλλες πιθανές κακές συνήθειες (μάσημα των νυχιών).

Αποτελεί

αντικείμενο απασχόλησης των χεριών σου, δίνοντας διέξοδο στον εκνευρισμό

και την αμηχανία. Παράλληλα εξασκείς και την επιδεξιότητά σου. Είναι

βολικό, ελαφρύ και εύχρηστο.

Αν είναι καλοδουλεμένο έργο τέχνης

και ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο, μπορεί να

αποτελέσει πηγή ευφορίας. Αν πάλι είναι φτιαγμένο από απλά υλικά αλλά σε

ευχαριστεί στο μάτι, δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνει καλά τη δουλειά του,

αφού θα το γεμίσεις εσύ με τη θετική σου ενέργεια!

Βοηθάει στην

αυτοσυγκέντρωση και όλα τα καλά που πηγάζουν από αυτήν: ενδοσκόπηση και

ενεργοποίηση του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα

ενίσχυση της ενόρασης, της διαίσθησης, της δημιουργικής φαντασίας

και

του διαλογισμού. Αυτό με τη σειρά του φέρνει ηρεμία, ισορροπία, θετική

ενέργεια και ευεξία.

Μην το αγοράσεις, αν είναι να ενοχλείς… Ευγενής τέρψη σημαίνει να ευχαριστιέσαι, χωρίς να ενοχλείς τους άλλους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι το ρυθμικό βροντοχτύπημα του κομπολογιού είναι ιδανικό για να σπάσει τα νεύρα των άλλων, ιδιαίτερα μέσα σε κινηματογράφους, θέατρα (όπου συναγωνίζεται τον ήχο της σακούλας με τα πατατάκια), αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο γραφείο σε χαλαρή ώρα, σε χώρους αναμονής ιατρείων.

Το κομπολόι είναι μια καθαρά προσωπική σου απόλαυση που δεν μπορείς (και δεν πρέπει να θέλεις) να την μοιραστείς

ηχητικά με κανέναν άλλον. Εξάλλου, υπάρχει και ο ήσυχος τρόπος να το ευχαριστηθείς, απλά χαϊδεύοντας τις χάντρες και την φούντα του. Γι΄ αυτό άλλωστε φτιάχτηκε. Σαν έλικα αεροπλάνου Κάθε κοινωνική ομάδα και κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά την έννοια του κομπολογιού. Ο ταβλαδόρος μάγκας με το μπεγλέρι «που βροντοχτυπά τις χάντρες» αντί να βρίσκεται στο γιαπί, αποτέλεσε κοινωνική φιγούρα κάπου μεταξύ 1950-1970.

Στην γιρλάντα χειρός, όπως αποκαλείται (δεν αποτελείται από κόμπους, αλλά από χάντρες), οι αργόσχολοι περνούσαν 16 χάντρες από ευτελή υλικά σε ένα σχοινάκι, κρεμώντας στο τελείωμα ένα σταυρό, μια χάντρα ή κάποιο γούρι.

Ο τρόπος που την χρησιμοποιούσαν είναι αμίμητος και θεωρείται κλασσική μάγκικη χειρονομία. Στριφογυρνούσαν τη γιρλάντα στο χέρι τους σαν έλικα αεροπλάνου, άλλοτε δεξιόστροφα και άλλοτε αριστερόστροφα, μετά διέκοπταν τις περιστροφές και βροντοχτυπούσαν κάποιες από τις χάντρες πάνω στις άλλες, ανεξάρτητα αν οι διπλανοί τους φορούσαν ωτοασπίδες ή όχι. Ρωγομετρώντας Οι παλιοί εραστές των κομπολογιών δεν έλεγαν «κρατώ» ή «παίζω» το κομπολόι, αλλά «ρωγομετρώ». Οι λέξεις που περιγράφουν τη χρήση του κομπολογιού αλλάζουν σύμφωνα με την αντίληψη που έχει ό κάτοχός του γι΄ αυτό. Οι λέξεις άλλαξαν, καθώς το κομπολόι πέρασε σε χέρια διαφορετικών προσωπικοτήτων, με διαφορετική στάση και ιδέα πάνω στο αντικείμενο.

Συνήθως αυτοί που χρησιμοποιούσαν τον όρο «ρωγομετρώ», είχαν (για να χαλαρώνουν) κομπολόγια με χάντρες από εύθραυστο κεχριμπάρι

(απολιθωμένο ρετσίνι κωνοφόρων δένδρων) και πλούσια φούντα από μετάξι. Η χρήση της λέξης «ρωγομετρώ» αντί για «χαντρομετρώ» εικάζεται ότι παραπέμπει στο χάδι της ρώγας του γυναικείου στήθους.

Η χάντρα από το ηλεκτρικά φορτισμένο κεχριμπάρι που ζεσταίνεται με την τριβή, αφήνει ενδεχομένως μια παρόμοια τρυφερή αίσθηση στην αφή. Αλλιώς, η ερμηνεία θα μπορούσε να είναι «μετρώ με τις ρώγες των δακτύλων».

Όταν το ακριβό κεχριμπάρι αντικαταστάθηκε από χημικές απομιμήσεις που δεν έδιναν αίσθηση ενέργειας, το ρήμα έγινε «κρατώ». Στην εποχή των κουτσαβάκηδων, ο τρόπος για να τραβήξει κάποιος την προσοχή ήταν να παίζει «αεροπλανικά» το κομπολόι του. Έχει πολλά να διαλέξεις Η δυναμική επανεμφάνιση του κομπολογιού ως χρήσιμο εργαλείο και αχώριστος σύντροφος για τον αγχωμένο, τον καπνιστή, τον πότη και γενικά τον ανήσυχο σύγχρονο Έλληνα έγινε χωρίς να είναι στημένη μόδα, αλλά ως αντίδοτο στις σύγχρονες αρρώστιες. Με την εκλεπτυσμένη του εμφάνιση ως προϊόν τέχνης, αποποιείται τον τίτλο του παιχνιδιού του τεμπέλη ή του αξεσουάρ του ψευτόμαγκα και διεκδικεί μια θέση και στα χέρια των γυναικών.

Απέχει παρασάγγας βέβαια εμφανισιακά από το εργαλείο προσευχής των μοναχών με τους κόμπους (κομποσκοίνι), στο οποίο οφείλει και το όνομά του, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όποιο τρόπο πιστεύει ο καθένας, για αυτοσυγκέντρωση και

ενδοσκόπηση.

Οι ηλικιωμένοι το χρησιμοποιούν στις καθημερινές ανάγκες της ζωής, στον περίπατο, στο καφενείο, για διασκέδαση και παρηγοριά.

Σαν συλλεκτικό είδος, φτιαγμένο από ασήμι, χρυσό, ημιπολύτιμους λίθους, κεχριμπάρι και μετάξι εκτιμάται ιδιαίτερα από τους συλλέκτες. Εσύ δεν έχεις παρά να διαλέξεις ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία από χάντρες, δεσίματα και φούντες, ή να του κρεμάσεις ρολόι για να βλέπεις την ώρα που περνά.

Via

..
             -->
Νεότερη Παλαιότερη