Ανθρωπιστική κρίση στο Ιράκ

Χωρίς πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια έχουν μείνει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Ιράκ, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την προέλαση σουνιτών τζιχαντιστών στη Μοσούλη και το Τικρίτ, δήλωσε…

από την ιρακινή πρωτεύουσα η Μάντι Αλεξάντερ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του ΔΟΜ δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στην εντεινόμενη εκτόπιση αμάχων στο εσωτερικό της χώρας, εξαιτίας έλλειψης οικονομικών πόρων, δήλωσε η Αλεξάντερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Είπε ότι από την προηγούμενη εβδομάδα, τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη, που κατελήφθη από τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουμε να φθάσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν περάσει τις τελευταίες εβδομάδες χωρίς καμία υποστήριξη».

Στρατηγική του ΔΟΜ είναι να παράσχει βοήθεια σε όσους εγκατέλειψαν την πόλη και διέφυγαν σε κοινότητες στην επαρχία Νινευή γύρω από τη Μοσούλη, καθώς και στις κουρδικές περιοχές στο βόρειο τμήμα του Ιράκ. Αυτοί οι άνθρωποι εκτοπίστηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, την τελευταία εβδομάδα. Έφυγαν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν», είπε. «Χρειάζονται άμεσα νερό, τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης».

Πρόσθετες μετατοπίσεις αμάχων αναφέρονται και από τις πόλεις Τικρίτ και Σαμάρα καθώς και κοντά στα σύνορα στην επαρχία Ντιγιάλα, σύμφωνα με την Αλεξάντερ. «Θεωρούμε ότι οι συγκρούσεις εξαπλώνονται. Πλησιάζουν (οι τζιχαντιστές) τη Βαγδάτη. Και εξαιτίας αυτού περισσότεροι ακόμα άμαχοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν αυτές τις περιοχές», δήλωσε.

Ωστόσο, τόνισε ότι εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων, ο ΔΟΜ και ο ΟΗΕ δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν επαρκώς τα καθήκοντά τους. «Όλες οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και του ΔΟΜ αντιμετωπίζουν έλλειψη χρηματοδότησης», είπε ενώ πρόσθεσε ότι οι Ιρακινοί δεν έχουν προσπαθήσει μέχρι στιγμής να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στην παρούσα χρονική φάση δεν περιμένουμε πως οι Ιρακινοί θα εγκαταλείψουν τη χώρα. Απλά, μέχρι στιγμής, παρατηρούμε μια μαζική εκτόπιση στο εσωτερικό της χώρας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

..
             -->
Νεότερη Παλαιότερη