Σερβία: «Ναρκοπέδιο» ο Δούναβης

Μεγάλος αριθμός μη εκραγέντων πυραύλων και βομβών είναι σκορπισμένοι στους ποταμούς Δούναβη και Σάβα από την εποχή των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας και διεξάγονται έρευνες και σε άλλους υδάτινους διαύλους,…

όπου υπάρχουν υποψίες για μόλυνση από εκρηκτικά διαφόρων τύπων, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ ο επικεφαλής του σερβικού Κέντρου Δράσης κατά των Ναρκών Μπράνισλαβ Γιοβάνοβιτς.

Μη εκραγέντες πύραυλοι και βόμβες βρίσκονται κοντά στις γέφυρες Μπογκόγεβο-Ερντούτ και Μπάτσκα Παλάνκα-Ίλοκ, αντίθετα προς τη ροή του ποταμού στη γέφυρα Σλόμποντα και κατά τη φορά του ποταμού στη σιδηροδρομική γέφυρα, στο Νόβι Σαντ, κοντά στο λιμάνι του Πάντσεβο, μεταξύ του Ρίτοπεκ και του Ιβάνοβο, κοντά στη γέφυρα Σμεντέρεβο-Κόβιν, κοντά στο λιμάνι του Πράχοβο, στο Σάμπατς, και σε δύο άλλα μέρη στο Ομπρένοβατς, κοντά στον σταθμό ηλεκτρισμού και κοντά στο εργοστάσιο του Μπάριτς, εξήγησε ο κ. Γιοβάνοβιτς. Διεξάγεται, επίσης, έρευνα κατά μήκος των υδάτινων διαύλων της Σερβίας, όπου υπάρχουν υποψίες για μόλυνση από διάφορα είδη υλικού που δεν έχει εκραγεί, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση του κινδύνου" επεσήμανε ο κ. Γιοβάνοβιτς, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92, επικαλούμενος το τηλεγράφημα του Τανγιούγκ.

Υπάρχουν υποψίες ότι στον ποταμό Σάβα υπάρχουν νάρκες που δεν έχουν εκραγεί κοντά στο χωριό Γέμεν, από την περίοδο της κρίσης (1991-1995), παρατήρησε.

Διευκρίνισε δε, ότι δεν πρόκειται για υλικό μόνο από την περίοδο των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών, αλλά και από τον Β» Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γερμανικά πλοία που κουβαλούσαν νάρκες και άλλο εκρηκτικό υλικό βυθίστηκαν στο φαράγγι Djerdap, κοντά στο Πράχοβο -στη σερβική δηλαδή επικράτεια- το 1944. Σε έρευνα που διεξήχθη στη συγκεκριμένη τοποθεσία το 2006, διαπιστώθηκε ότι 23 πλοία βυθίστηκαν εκεί και τέσσερα εξ αυτών μετέφεραν νάρκες, ενώ ορισμένα άλλου τύπου υλικό που δεν είχε εκραγεί" σημείωσε ο κ. Γιοβάνοβιτς.

Πρόσθεσε δε, ότι τα γερμανικά πλοία που έχουν βυθιστεί εκεί καθιστούν αφενός μεν μια συνεχή απειλή για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, αφετέρου δε κάνουν δυσκολότερη τη ναυσιπλοΐα στο συγκεκριμένο "κομμάτι" του Δούναβη.

Υπάρχουν περίπου 150 τοποθεσίες στη Σερβία, όπου υπάρχει υλικό από τον Β» Παγκόσμιο Πόλεμο που δεν έχει εκραγεί, ενώ σε περίπου 6 εκατ. τ.μ. εκτιμάται πως είναι διασκορπισμένες βόμβες διασποράς που φέρεται να έχει ρίξει το ΝΑΤΟ το 1999, σύμφωνα με το Κέντρο Δράσης κατά των Ναρκών της Σερβίας, το οποίο, από το 2002 έως τον Δεκέμβριο του 2013, απομάκρυνε επτά βόμβες, "απομεινάρια" της εκστρατείας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιοβάνοβιτς, η εκκαθάριση ναρκών είναι μια πολύ ακριβή διαδικασία, με κάθε τετραγωνικό μέτρο που καθαρίζεται να κοστίζει μεταξύ 0,8 και 1,2 ευρώ.

Η δε καταστροφή των μη εκραγέντων ναρκών και βομβών που έχουν ξεμείνει στους ποταμούς είναι ακόμη πιο ακριβή καθώς απαιτεί επιπρόσθετη εργασία, ενώ για να απομακρυνθεί από το έδαφος μια βόμβα που έχει πέσει από αέρος απαιτούνται αρκετές εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, κάθε χρόνο καταστρέφονται στη Σερβία από 3000-4000 νάρκες, ενώ το 2012 καταστράφηκαν συνολικά 13.000.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη