Φορτσάκης: Έκνομες δραστηριότητες στους περιβάλλοντες χώρους των Πανεπιστημίων

Το μεγάλο ζήτημα των έκνομων δραστηριοτήτων που τελούνται στους περιβάλλοντες χώρους των Πανεπιστημίων του κέντρου της Αθήνας έθεσε σε ερώτηση προς τη Βουλή, προς τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής και πρώην…

πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Φορτσάκης.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση τονίζεται: «Ήδη από το Μάρτιο του 2012, επί Προεδρίας μου, οι καθηγητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν καταθέσει μήνυση και είχαν κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και του παρεμπόριου πάσης φύσεως προϊόντων. Οι δραστηριότητες αυτές λάμβαναν χώρα σε καθημερινή βάση, σε απόσταση αναπνοής από το κτήριο της Νομικής, με αυτόπτες μάρτυρες τους έκπληκτους από την εικόνα αυτή φοιτητές μας.

Τρία χρόνια μετά, η κατάσταση, μετά από μια πρόσκαιρη βελτίωση, δυστυχώς χειροτέρευσε και έλαβε γενικότερη έκταση. Όποιος επιχειρήσει να διασχίσει το μικρό πάρκο στην οδό Μασσαλίας έξω από τη Νομική, καθώς και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, να περπατήσει στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα, που περιβάλλουν τα ιστορικά κτήρια του Πολυτεχνείου και της Σχολής Καλών Τεχνών, να εισέλθει στο κεντρικό κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου από την είσοδο της οδού Πατησίων, θα δει ανάλογες εικόνες. Ακόμη και η κυρία είσοδος του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι καθημερινά διάσπαρτη από ενέσεις και άλλα χρησιμοποιημένα υλικά ναρκομανών. Έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το φαινόμενο της παράνομης πώλησης προϊόντων είναι τόσο έντονο, ώστε δίδεται η εικόνα πραγματικής οργανωμένης αγοράς λαθραίων αντικειμένων απομίμησης» σημειώνει ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ίδιος υπογραμμίζει: «Η κατάσταση αυτή έχει προσλάβει πλέον χαρακτήρα μόνιμο και ενδημικό. Εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και εν γένει των πολιτών. Η υποβάθμιση αυτών των χώρων του κέντρου της Αθήνας προκαλεί λύπη και απογοήτευση σε όλους τους διερχομένους, πρωτίστως δε στους φοιτητές μας, που καθημερινά απορούν και εξανίστανται για την αδιαφορία του κράτους να αποκαταστήσει, ακόμη και στοιχειωδώς, τη νομιμότητα. Τα αρμόδια Υπουργεία κωφεύουν στις επανειλημμένες εκκλήσεις και αναφορές των Πρυτάνεων, πρώην και νυν. Την απογοήτευση συνοδεύει θυμός για το κατάντημα των άλλοτε κοσμημάτων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Συνεπώς, η επίλυση αυτού του ζητήματος είναι αναγκαία τόσο για την αποκατάσταση της εικόνας των Πανεπιστημίων μας όσο και του κέντρου της πόλης μας».

Ο κύριος αναπληρωτής υπουργός, όπως αναφέρει ο κ. Φορτσάκης, «παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα: Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τη φύλαξη των περιβαλλόντων χώρων των Πανεπιστημίων του κέντρου της Αθήνας; Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα για το πρόσφορο των μέτρων αυτών; Δεδομένου ότι εκ του αποτελέσματος τα μέχρι σήμερα ληφθέντα μέτρα κρίνονται ανεπαρκή, ποια πρόσθετα μέτρα πρόκειται να ληφθούν στο μέλλον; Ποιος είναι γενικότερα ο σχεδιασμός του υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της διακίνησης ναρκωτικών και του παρεμπορίου που μαστίζουν το κέντρο της Αθήνας;» καταλήγει η ερώτηση του κ. Φορτσάκη.

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη