Το ντοκιμαντέρ με τις θηριωδίες των Γερμανών που συγκλόνισε την Μέρκελ

Του Γιώργου Θεοχάρη

Μία συγκλονιστική αποκάλυψη για τους Γερμανούς Ναζί καθήλωσε...

τους μαθητές

Εμενε στα αζήτητα...για να αναδειχθεί μετά από 61 ολόκληρα χρόνια Καθήλωσε μαθητές και καθηγητές.Ξύπνησε μνήμες από την θηριωδία των Γερμανών Ναζιστών στην ελληνική γη. Εκεί στη Καλή Συκιά, ένα χωριό του νότιου Ρεθύμνου της Κρήτης οι Γερμανοί κατακτητές στις 6 Οκτωβρίου 1943, έκαψαν ζωντανές σε σπίτια του χωριού 12 γυναίκες και ένα ηλικιωμένο… Τα ουρλιαχτά των γυναικών αντηχούν ακόμα στην Κρήτη Οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κανελλάκης και Μανόλης Παντινάκης,μετά από έρευνα ανακάλυψαν πρόσωπα -κλειδιά και μέσα από ένα ντοκιμαντέρ μας μεταφέρουν ...στα χρόνια της κόλασης. (Πρόσφατα, εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι, που συμμετείχαν στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ψήφισαν με τη συμμετοχή τους το ιστορικό έργο-ντοκουμέντο)

Οι εικόνες με τα πρόσωπα των καμμένων γυναικών και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν αυτή την κτηνωδία, συγκλόνισε τους μαθητές της Γ΄Λυκείου του 4ου Λυκείου Ζωγράφου που χθες ο δημοσιογράφος -ερευνητής, κ. Γιάννης Κανελλάκης, μίλησε για τις μαρτυρίες-σοκ των επιζόντων και τις στιγμές κόλασης που έζησαν οι γυναίκες του χωριού που οι Γερμανοί αφού έβαλαν τα σπίτια τους φωτιά στη συνέχεια τις έκαψαν ζωντανές... Οι μαθητές άκουσαν και είδαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ιστορικό αυτό έργο.

Ο διευθυντής του σχολείου, κ. Γιώργος Αντωνάρας αφού καλοσώρισε τον κ. Κανελλάκη είπε ότι το εν λόγω έργο αποτελεί παρέμβαση στην σύχρονη ελληνική ιστορία, για αυτό η προβολή του στα σχολεία σίγουρα θα έχει επικοιδομητικά αποτελέσματα για τη μάθηση και την ιστορική δικαιοσύνη. Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης της εκδήλωσης ανήκει στην φιλόλογο, κ. Αλεξάνδρεα Γύφτου που πάντα επιδιώκει την ολοκληρωμένη διαιπαδαγώγηση των μαθητών της. Επίσης, στην όλη εκδήλωση συμβολικό ρόλο είχε κι η φιλόλογος, κ. Ειρήνη Παναγιωτοπούλου. Ευγε... από Μέρκελ, Μπαρόζο και Γκάουκ! Το ντοκουμέντο, διάρκειας 30 λεπτών, έχει υποτιτλιστεί και στάλθηκε με την ολοκλήρωση του σε αρχηγούς κρατών και πρώτα στον Γερμανό Πρόεδρο Γιοαχίμ Γκάουκ, στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, στον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, στον Έλληνα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και σε άλλους ηγέτες.

Τόσο ο κ. Γκάουκ, όσο και η κυρία Μέρκελ και ο κ. Μπαρόζο με επιστολές τους στους δημιουργούς, αφού αποδίδουν τα εύσημα για το έργο τους εκφράζουν τη θλίψη τους και καταδικάζουν τα όσα φρικτά και απάνθρωπα συνέβησαν από τους Γερμανούς ναζί στην Καλή Συκιά του Ρεθύμνου στην πυρπόληση των 12 γυναικών και του ενός ηλικιωμένου κατά το ολοκαύτωμα του χωριού στις 6 Οκτωβρίου 1943. Το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί για την επιδίωξη και δικαίωση του ελληνικού κράτους στις διαπραγματεύσεις για τις αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των Ναζί στην Ελλάδα. Δείτε τι λέει

η Καγκελάριος Μέρκελ γαι τα ντοκουμέντα

του εν λόγω έργου: Δείτε τι απαντά ο Μπαρόζο: Δείτε το ντοκιμαντέρ: Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη