Τη νέα λίστα με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να ξεκλειδώσει η συμφωνία με τους δανειστές, δημοσιεύουν οι Financial Times. Πρόκειται για ένα κείμενο 27 σελίδων που απεστάλη στο Brussels Group προκειμένου να συνεχιστεί η...
διαπραγμάτευση. Πρόκειται για μεγαλύτερη εξειδίκευση των ήδη προτεινόμενων μέτρων
Οπως σημειώνεται στη λίστα το βασικό σενάριο της κυβέρνησης χωρίς μέτρα-παρεμβάσεις είναι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,2% του ΑΕΠ.
Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως αν εφαρμοστεί η λίστα των προτάσεών του το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει από 3,1 έως 3.9% δηλαδή πάνω από το μνημονικό στόχο.
Το σύνολο των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται χωρίς τις ιδιωτικοποιήσεις (1,5 – 1,6 δισ. ευρώ) σε ένα ποσό από
4,7 δισ. ευρώ ως 6,1 δισ. ευρώ ανάλογα με την εκτίμηση. Παράλληλα, προβλέπονται νέες δαπάνες ύψους 1,1 δισ. ευρώ – κυρίως λόγω της χορήγησης 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις καθώς και του μαθηματικού τύπου για τα εφάπαξ. Το τελικό αποτέλεσμα, θα είναι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα – που θα διαμορφωνόταν χωρίς τα μέτρα σε 1,2% του ΑΕΠ – κατά 1,9% έως 2,7% και τελικά να φθάσει αυτό από το 3,1% έως το 3,9% του ΑΕΠ. Όσον αφορά το ΑΕΠ, προβλέπεται στο 1,4% φέτος και το 2,9% το 2016, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 23,4% και το επόμενο έτος στο 21,1%.
Ολα τα μέτρα που περιλαμβάνει η νέα λίστα Βαρουφάκη
Τι προβλέπεται για τα έσοδα
Ο κατάλογος των μέτρων για τα πρόσθετα έσοδα περιλαμβάνει: Την εντατικοποίηση των ελέγχων για τα εμβάσματα στο εξωτερικό και τις offshore εταιρείες (προσδοκώμενα έσοδα από 725 έως 875 εκατ. ευρώ) Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών προϊόντων και οινοπνευματωδών ποτών (250 έως 400 εκατ. ευρώ) Την ενίσχυση της νομοθεσίας για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές (40-60 εκατ. ευρώ) Καθιέρωση λοταρίας ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων (270- 600 εκατ. ευρώ) Καταπολέμηση φορολογικής απάτης στον ΦΠΑ (350 - 420 εκατ. ευρώ) Βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (225 - 235 εκατ. ευρώ) Τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων (300 - 400 εκατ. ευρώ) Διάφορα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων (414 - 450 εκατ. ευρώ) Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (50 - 70 εκατ. ευρώ) Ενίσχυση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σε μεγάλα αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες (με έσοδα 20 εκατ. ευρώ) Εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος , με την κατάργηση φοροαπαλλαγών, (300 - 400 εκατ. ευρώ) Καταπολέμηση φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με προβλεπόμενα έσοδα 20 - 30 εκατ. ευρώ Κίνητρα για την πληρωμή οφειλών που έχουν προέλθει από φορολογικούς ελέγχους με έσοδα 100 - 200 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35-50% για όσους φορολογούμενους δεχθούν την πληρωμή όλου του ποσού χωρίς να προσφύγουν σε δίκη Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (κληρονομιές κτλ.) με έσοδα 50 - 70 εκατ. ευρώ Έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες 5 - 10 εκατ. ευρώ Αδειοδότηση
ιντερνετικού
στοιχηματισμού με προβλεπόμενα έσοδα 125 - 175 εκατ. ευρώ Δημόσιοι διαγωνισμοί για την παροχή αδειών στα τηλεοπτικά μέσα με προβλεπόμενα έσοδα 350 - 380 εκατ. ευρώ.
Τα μέτρα της νέας λίστας είναι παρόμοια με εκείνα για τα οποία είχαν εκφραστεί διαφωνίες και σοβαρές επιφυλάξεις από τα μέλη του Brussels Group, που ζητούσαν αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος και περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Επίσης αναστέλλει τη λεγόμενη «μηδενική ρήτρα ελλείμματος» που θα επέβαλλε περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις του δημοσίου. Το μέτρο θα απαιτήσει επιπλέον 326 εκατομμύρια ευρώ φέτος.
Παράλληλα, το έγγραφο περιλαμβάνει πέντε ξεχωριστά μέτρα υπό τον τίτλο «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», μεταξύ των οποίων σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων. Ομως, σημειώνουν οι Financial Times, αμφότερα τα μέτρα θα ανατρέψουν μεταρρυθμίσεις που είχαν υιοθετηθεί από το πρόγραμμα διάσωσης.
Η νέα λίστα, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, περιλαμβάνει αρκετές παραχωρήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι κάποιοι υπουργοί έχουν δημόσια δηλώσει ότι θα μπει τέλος σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά προσθέτει ότι το νέο έγγραφο αναφέρει πως «όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις θα ισχύσουν και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα συνεχιστούν». Οι υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις θα κρίνονται ξεχωριστά ανά περίπτωση και προβλέπεται ότι θα αποφέρουν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, ενώ η αρχική συμφωνία ήταν για 2,2 δισ., σύμφωνα με το δημοσίευμα. Σπάνια ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει αποτύχει τόσο θεαματικά!», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο. «Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί το στόχο μη ρεαλιστικό, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι χαμηλό και ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων αδύναμος».
Παρά τις απαιτήσεις της Αθήνας, ότι πρέπει να της επιτραπεί να μειώσει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, το έγγραφο αναφέρει, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να σημαίνουν πλεόνασμα έως και 3,9%, που είναι πάνω από το στόχο του 3% του προγράμματος.
O ΕΝΦΙΑ
Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει μέσα στο 2015 γιατί «είναι ένας κακός φόρος» τόνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα. Θα καταργηθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από έναν φόρο μικρότερης εισπρακτικής απόδοσης.
Ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρξει μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό, έλεγαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρξουν ισοδύναμα ώστε μαζί με τον νέο φόρο το τελικό αποτέλεσμα να οδηγεί σε έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ όσα απέδωσε και ο ΕΝΦΙΑ το 2014.
Τι ειπώθηκε
Νωρίτερα το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Euroworking Group, για το ελληνικό ζήτημα, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με πρώτες δηλώσεις στελέχους του υπ. Οικονομικών που μετέδωσε το Reuters, η Αθήνα έστειλε περισσότερες πληροφορίες για τις μεταρρυθμίσεις στις Βρυξέλλες, ενώ τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Είχαμε τηλεδιάσκεψη επί της εν εξελίξει διαδικασίας και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, και σε τεχνικό επίπεδο, σε Αθήνα και Βρυξέλλες», δήλωσε επίσης πηγή της Ευρωζώνης αναφερόμενη στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δουλειά αυτή είναι απαραίτητη «προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Επίσης, τονίστηκε ότι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις, όχι εκποίηση της περιουσίας.
Ανέφερε ότι επισήμως το επόμενο ΕWG έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη και το Eurogroup για τις 24 Απριλίου χωρίς να απορρίπτει έκτακτο Eurogoup νωρίτερα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές απορρίπτουν την τμηματική καταβολή των δόσεων αν η Ελλάδα δεν δεσμευτεί για 2-3 πολύ συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα. Οσο για τον ΕΝΦΙΑ τονίστηκε ότι θα αλλάξει χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Διαβουλεύσεις
Πριν τη συνεδρίαση, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται, τόσο στο Brussels Group, μέσω e-mail, όσο και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις διαβουλεύσεις, ωστόσο δε θεωρούν πιθανό να συγκληθεί Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθόδοξου Πάσχα.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναμενόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει νέα λίστα με μεταρρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει τη συμφωνία και να οριστεί Eurogroup που θα λάβει οριστικές αποφάσεις για άρση της πιστωτικής ασφυξίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει κρυμμένους «άσους» στο μανίκι της και γι' αυτό στην Αθήνα επικρατεί αισιοδοξία για επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Θα πρόκειται για μέτρα που μπορεί να κάνει αποδεκτά η πλευρά των δανειστών ώστε να δώσει το πράσινο φως για μια υποδόση ώστε να μην μείνουν άδεια τα κρατικά ταμεία.
Πάντως, θολό παραμένει το τοπίο στις Βρυξέλλες γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα γοργή, αφού χθες διέκοψαν τις συζητήσεις και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου, αφού μεσολαβεί και το Πάσχα των Καθολικών.
Η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε στην Αθήνα και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, ενώ Φρ. Ολάντ και Αγκ. Μέρκελ στέλνουν σαφές μήνυμα στην Αθήνα ότι «ο χρόνος πιέζει».
Το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν είναι καλό και σύμφωνα με πηγές των θεσμών, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις είναι πολύ μικρή, ενώ δηλώνουν πως δεν αναμένουν συμφωνία πριν από τα τέλη Απριλίου. Διαφορετικό είναι το κλίμα που αφήνεται να διαρρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου. Πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό δηλώνουν ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες και είναι πιθανό ακόμη και την επόμενη εβδομάδα να συγκληθεί το έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα εκφράζεται η ελπίδα ότι θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση μέρους της δόσης 1 - 2 δις ευρώ.
Via
διαπραγμάτευση. Πρόκειται για μεγαλύτερη εξειδίκευση των ήδη προτεινόμενων μέτρων
Οπως σημειώνεται στη λίστα το βασικό σενάριο της κυβέρνησης χωρίς μέτρα-παρεμβάσεις είναι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,2% του ΑΕΠ.
Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως αν εφαρμοστεί η λίστα των προτάσεών του το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει από 3,1 έως 3.9% δηλαδή πάνω από το μνημονικό στόχο.
Το σύνολο των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται χωρίς τις ιδιωτικοποιήσεις (1,5 – 1,6 δισ. ευρώ) σε ένα ποσό από
4,7 δισ. ευρώ ως 6,1 δισ. ευρώ ανάλογα με την εκτίμηση. Παράλληλα, προβλέπονται νέες δαπάνες ύψους 1,1 δισ. ευρώ – κυρίως λόγω της χορήγησης 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις καθώς και του μαθηματικού τύπου για τα εφάπαξ. Το τελικό αποτέλεσμα, θα είναι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα – που θα διαμορφωνόταν χωρίς τα μέτρα σε 1,2% του ΑΕΠ – κατά 1,9% έως 2,7% και τελικά να φθάσει αυτό από το 3,1% έως το 3,9% του ΑΕΠ. Όσον αφορά το ΑΕΠ, προβλέπεται στο 1,4% φέτος και το 2,9% το 2016, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 23,4% και το επόμενο έτος στο 21,1%.
Ολα τα μέτρα που περιλαμβάνει η νέα λίστα Βαρουφάκη
Τι προβλέπεται για τα έσοδα
Ο κατάλογος των μέτρων για τα πρόσθετα έσοδα περιλαμβάνει: Την εντατικοποίηση των ελέγχων για τα εμβάσματα στο εξωτερικό και τις offshore εταιρείες (προσδοκώμενα έσοδα από 725 έως 875 εκατ. ευρώ) Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών προϊόντων και οινοπνευματωδών ποτών (250 έως 400 εκατ. ευρώ) Την ενίσχυση της νομοθεσίας για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές (40-60 εκατ. ευρώ) Καθιέρωση λοταρίας ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων (270- 600 εκατ. ευρώ) Καταπολέμηση φορολογικής απάτης στον ΦΠΑ (350 - 420 εκατ. ευρώ) Βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (225 - 235 εκατ. ευρώ) Τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων (300 - 400 εκατ. ευρώ) Διάφορα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων (414 - 450 εκατ. ευρώ) Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (50 - 70 εκατ. ευρώ) Ενίσχυση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σε μεγάλα αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες (με έσοδα 20 εκατ. ευρώ) Εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος , με την κατάργηση φοροαπαλλαγών, (300 - 400 εκατ. ευρώ) Καταπολέμηση φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με προβλεπόμενα έσοδα 20 - 30 εκατ. ευρώ Κίνητρα για την πληρωμή οφειλών που έχουν προέλθει από φορολογικούς ελέγχους με έσοδα 100 - 200 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35-50% για όσους φορολογούμενους δεχθούν την πληρωμή όλου του ποσού χωρίς να προσφύγουν σε δίκη Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (κληρονομιές κτλ.) με έσοδα 50 - 70 εκατ. ευρώ Έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες 5 - 10 εκατ. ευρώ Αδειοδότηση
ιντερνετικού
στοιχηματισμού με προβλεπόμενα έσοδα 125 - 175 εκατ. ευρώ Δημόσιοι διαγωνισμοί για την παροχή αδειών στα τηλεοπτικά μέσα με προβλεπόμενα έσοδα 350 - 380 εκατ. ευρώ.
Τα μέτρα της νέας λίστας είναι παρόμοια με εκείνα για τα οποία είχαν εκφραστεί διαφωνίες και σοβαρές επιφυλάξεις από τα μέλη του Brussels Group, που ζητούσαν αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος και περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Επίσης αναστέλλει τη λεγόμενη «μηδενική ρήτρα ελλείμματος» που θα επέβαλλε περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις του δημοσίου. Το μέτρο θα απαιτήσει επιπλέον 326 εκατομμύρια ευρώ φέτος.
Παράλληλα, το έγγραφο περιλαμβάνει πέντε ξεχωριστά μέτρα υπό τον τίτλο «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», μεταξύ των οποίων σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων. Ομως, σημειώνουν οι Financial Times, αμφότερα τα μέτρα θα ανατρέψουν μεταρρυθμίσεις που είχαν υιοθετηθεί από το πρόγραμμα διάσωσης.
Η νέα λίστα, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, περιλαμβάνει αρκετές παραχωρήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι κάποιοι υπουργοί έχουν δημόσια δηλώσει ότι θα μπει τέλος σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά προσθέτει ότι το νέο έγγραφο αναφέρει πως «όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις θα ισχύσουν και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα συνεχιστούν». Οι υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις θα κρίνονται ξεχωριστά ανά περίπτωση και προβλέπεται ότι θα αποφέρουν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, ενώ η αρχική συμφωνία ήταν για 2,2 δισ., σύμφωνα με το δημοσίευμα. Σπάνια ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει αποτύχει τόσο θεαματικά!», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο. «Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί το στόχο μη ρεαλιστικό, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι χαμηλό και ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων αδύναμος».
Παρά τις απαιτήσεις της Αθήνας, ότι πρέπει να της επιτραπεί να μειώσει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, το έγγραφο αναφέρει, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να σημαίνουν πλεόνασμα έως και 3,9%, που είναι πάνω από το στόχο του 3% του προγράμματος.
O ΕΝΦΙΑ
Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει μέσα στο 2015 γιατί «είναι ένας κακός φόρος» τόνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα. Θα καταργηθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2015 και θα αντικατασταθεί από έναν φόρο μικρότερης εισπρακτικής απόδοσης.
Ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρξει μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό, έλεγαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρξουν ισοδύναμα ώστε μαζί με τον νέο φόρο το τελικό αποτέλεσμα να οδηγεί σε έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ όσα απέδωσε και ο ΕΝΦΙΑ το 2014.
Τι ειπώθηκε
Νωρίτερα το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Euroworking Group, για το ελληνικό ζήτημα, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με πρώτες δηλώσεις στελέχους του υπ. Οικονομικών που μετέδωσε το Reuters, η Αθήνα έστειλε περισσότερες πληροφορίες για τις μεταρρυθμίσεις στις Βρυξέλλες, ενώ τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Είχαμε τηλεδιάσκεψη επί της εν εξελίξει διαδικασίας και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, και σε τεχνικό επίπεδο, σε Αθήνα και Βρυξέλλες», δήλωσε επίσης πηγή της Ευρωζώνης αναφερόμενη στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δουλειά αυτή είναι απαραίτητη «προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Επίσης, τονίστηκε ότι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις, όχι εκποίηση της περιουσίας.
Ανέφερε ότι επισήμως το επόμενο ΕWG έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη και το Eurogroup για τις 24 Απριλίου χωρίς να απορρίπτει έκτακτο Eurogoup νωρίτερα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές απορρίπτουν την τμηματική καταβολή των δόσεων αν η Ελλάδα δεν δεσμευτεί για 2-3 πολύ συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα. Οσο για τον ΕΝΦΙΑ τονίστηκε ότι θα αλλάξει χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Διαβουλεύσεις
Πριν τη συνεδρίαση, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται, τόσο στο Brussels Group, μέσω e-mail, όσο και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις διαβουλεύσεις, ωστόσο δε θεωρούν πιθανό να συγκληθεί Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθόδοξου Πάσχα.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναμενόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει νέα λίστα με μεταρρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει τη συμφωνία και να οριστεί Eurogroup που θα λάβει οριστικές αποφάσεις για άρση της πιστωτικής ασφυξίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει κρυμμένους «άσους» στο μανίκι της και γι' αυτό στην Αθήνα επικρατεί αισιοδοξία για επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Θα πρόκειται για μέτρα που μπορεί να κάνει αποδεκτά η πλευρά των δανειστών ώστε να δώσει το πράσινο φως για μια υποδόση ώστε να μην μείνουν άδεια τα κρατικά ταμεία.
Πάντως, θολό παραμένει το τοπίο στις Βρυξέλλες γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα γοργή, αφού χθες διέκοψαν τις συζητήσεις και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου, αφού μεσολαβεί και το Πάσχα των Καθολικών.
Η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε στην Αθήνα και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, ενώ Φρ. Ολάντ και Αγκ. Μέρκελ στέλνουν σαφές μήνυμα στην Αθήνα ότι «ο χρόνος πιέζει».
Το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν είναι καλό και σύμφωνα με πηγές των θεσμών, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις είναι πολύ μικρή, ενώ δηλώνουν πως δεν αναμένουν συμφωνία πριν από τα τέλη Απριλίου. Διαφορετικό είναι το κλίμα που αφήνεται να διαρρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου. Πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό δηλώνουν ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες και είναι πιθανό ακόμη και την επόμενη εβδομάδα να συγκληθεί το έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα εκφράζεται η ελπίδα ότι θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση μέρους της δόσης 1 - 2 δις ευρώ.
Via
Tags
Slider