Αγοράζοντας καφέ από καταστήματα στο δρόμο, είναι βέβαιο πως θα πάρετε το ρόφημά σας σε πλαστικό ποτήρι. Τα αντικείμενα αυτά, όσο εύχρηστα και οικονομικά και αν είναι, ενέχουν αρκετούς κινδύνους.
Η σοβαρότητα της κατάστασης, αυξάνεται όταν μιλάμε για τη χρήση τους από μικρά παιδιά. Σας παρουσιάζουμε τι πρέπει να προσέξετε για τη χρήση πλαστικών ποτηριών και σκευών. Χημικές ενώσεις Τα πλαστικά, προκύπτουν από χημικές ενώσεις, που είναι ο λόγος που όλοι φοβούνται για τη χρήση τους. Ειδικότερα, μια χημική ένωση, με πλήθος κινδύνων είναι η διφαινόλη Α. Αν και δεν είναι βιοσυσσωρεύσιμη (αποβάλλεται με τα ούρα), ανήκει στους «ενδοκρινικούς διαταράκτες». Αυτό σημαίνει ότι είναι ικανή να διαταράξει την ενδοκρινική ισορροπία του οργανισμού. Το στοιχείο αυτό είναι επίφοβο καθώς είναι πιθανό να προκαλέσει πλήθος δυσάρεστων συνεπειών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σε πειράματα, που έχουν γίνει σε ζώα με τη διφαινόλη Α, έχει αποδειχτεί πως μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική δυσλειτουργία, διαβήτη, πρόωρη έναρξη της εφηβείας, αποβολές, μεταβολές στο ανοσοποιητικό σύστημα, καρκίνο του μαστού και του προστάτη, ακόμα και στην παχυσαρκία Στην Ελλάδα Το Γενικό Χημείο του Κράτους αναφέρει ότι, βάσει των σχετικών ελέγχων, το ποσοστό των εκτός ορίων πλαστικών προϊόντων δεν υπερβαίνει το 5% και συνήθως αφορά ακατάλληλα πλαστικά είδη εισαγόμενα από την Κίνα (π.χ. παιδικά κουταλάκια). Για τη διφαινόλη Α, το επίπεδο διφαινόλης Α που λαμβάνουν τα βρέφη από πολυκαρβονικά μπιμπερό είναι της τάξεως των μικρογραμμαρίων, κάτω από τις θεωρούμενες ως ανεκτές ημερήσιες δόσεις. Προφυλαχθείτε Υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να μην μεταναστεύσουν οι επιβλαβείς χημικές ενώσεις, στο προϊόν (φαγητό ή ποτό) που θα καταναλώσετε. Αποφύγετε να βάλετε ζεστό φαγητό ή ροφήματα σε πλαστικά. Μην βάζετε επίσης τα πλαστικά σκεύη στο πλυντήριο πιάτων καθώς είναι πιθανό να τα φθείρει και να μεταφέρει ουσίες τους και στα υπόλοιπα σκεύη. Τα λιπαρά φαγητά (π.χ. τυριά), οφείλετε να τα καλύπτατε με πλαστική μεμβράνη με χαμηλά ποσοστά πλαστικοποιητή (μόλις 5%). Πριν βέβαια καταναλώσετε αυτά τα προϊόντα, καλό θα ήταν να βγάζετε ένα λεπτό στρώμα από το προϊόν. Αποφύγετε να ξαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης, για να βάλετε νερό της βρύσης, λάδι, ξίδι και άλλα. Ο λόγος είναι πως η σύστασή των υγρών αυτών, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη «μετανάστευση» χημικών ουσιών από το πλαστικό.
Via
Η σοβαρότητα της κατάστασης, αυξάνεται όταν μιλάμε για τη χρήση τους από μικρά παιδιά. Σας παρουσιάζουμε τι πρέπει να προσέξετε για τη χρήση πλαστικών ποτηριών και σκευών. Χημικές ενώσεις Τα πλαστικά, προκύπτουν από χημικές ενώσεις, που είναι ο λόγος που όλοι φοβούνται για τη χρήση τους. Ειδικότερα, μια χημική ένωση, με πλήθος κινδύνων είναι η διφαινόλη Α. Αν και δεν είναι βιοσυσσωρεύσιμη (αποβάλλεται με τα ούρα), ανήκει στους «ενδοκρινικούς διαταράκτες». Αυτό σημαίνει ότι είναι ικανή να διαταράξει την ενδοκρινική ισορροπία του οργανισμού. Το στοιχείο αυτό είναι επίφοβο καθώς είναι πιθανό να προκαλέσει πλήθος δυσάρεστων συνεπειών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σε πειράματα, που έχουν γίνει σε ζώα με τη διφαινόλη Α, έχει αποδειχτεί πως μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική δυσλειτουργία, διαβήτη, πρόωρη έναρξη της εφηβείας, αποβολές, μεταβολές στο ανοσοποιητικό σύστημα, καρκίνο του μαστού και του προστάτη, ακόμα και στην παχυσαρκία Στην Ελλάδα Το Γενικό Χημείο του Κράτους αναφέρει ότι, βάσει των σχετικών ελέγχων, το ποσοστό των εκτός ορίων πλαστικών προϊόντων δεν υπερβαίνει το 5% και συνήθως αφορά ακατάλληλα πλαστικά είδη εισαγόμενα από την Κίνα (π.χ. παιδικά κουταλάκια). Για τη διφαινόλη Α, το επίπεδο διφαινόλης Α που λαμβάνουν τα βρέφη από πολυκαρβονικά μπιμπερό είναι της τάξεως των μικρογραμμαρίων, κάτω από τις θεωρούμενες ως ανεκτές ημερήσιες δόσεις. Προφυλαχθείτε Υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να μην μεταναστεύσουν οι επιβλαβείς χημικές ενώσεις, στο προϊόν (φαγητό ή ποτό) που θα καταναλώσετε. Αποφύγετε να βάλετε ζεστό φαγητό ή ροφήματα σε πλαστικά. Μην βάζετε επίσης τα πλαστικά σκεύη στο πλυντήριο πιάτων καθώς είναι πιθανό να τα φθείρει και να μεταφέρει ουσίες τους και στα υπόλοιπα σκεύη. Τα λιπαρά φαγητά (π.χ. τυριά), οφείλετε να τα καλύπτατε με πλαστική μεμβράνη με χαμηλά ποσοστά πλαστικοποιητή (μόλις 5%). Πριν βέβαια καταναλώσετε αυτά τα προϊόντα, καλό θα ήταν να βγάζετε ένα λεπτό στρώμα από το προϊόν. Αποφύγετε να ξαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης, για να βάλετε νερό της βρύσης, λάδι, ξίδι και άλλα. Ο λόγος είναι πως η σύστασή των υγρών αυτών, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη «μετανάστευση» χημικών ουσιών από το πλαστικό.
Via
Tags
Slider