Ερευνητές μελέτησαν χημικές αλλαγές στο DNA ώστε να εκτιμήσουν τη βιολογική ηλικία του κάθε ατόμου και στη συνέχεια να τη συγκρίνουν με την ημερολογιακή του ηλικία...
Τέσσερις διαφορετικές μελέτες παρακολούθησαν τις ζωές περίπου 5000 ηλικιωμένων ανθρώπων για περίπου 14 χρόνια. Η βιολογική ηλικία του καθενός μετρήθηκε με τη βοήθεια μιας εξέτασης αίματος και οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Οι ερευνητές υπολόγισαν την βιολογική ηλικία κάθε ατόμου μελετώντας τη χημική τροποποίηση του DNA, μια διαδικασία γνωστή ως μεθυλίωση. Η τελευταία δεν επηρεάζει την αλληλουχία του DNA αλλά παίει σημαντικό ρόλο στις βιολογικές διαδικασίες που επηρεάζουν πώς τα γονίδια ενεργοποιούνται ή "κλείνουν".
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η σχέση των επιπέδων μεθυλίωσης με τον πρόωρο θάνατο ήταν πολύ ισχυρή. Με απλά λόγια το να έχει κανείς ένα βιολογικό ρολόι που τρέχει γρηγορότερα ήταν ένας επιβαρυντικός παράγοντας που συνδεόταν με πρόωρο θάνατο ακόμα και όταν οι ερευνητές στάθμισαν τα αποτελέσματα για παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Via
Via
Tags
Slider