Τα βρέφη που παίρνουν προβιοτικά τους πρώτους 3 μήνες, κινδυνεύουν λιγότερο από κολικούς, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσκοιλιότητα.
Οι κολικοί –ουσιαστικά το υπερβολικό κλάμα που δεν σχετίζεται με κάποιο ιατρικό πρόβλημα- είναι η αιτία για μια στις πέντε επισκέψεις στον παιδίατρο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Επιπλέον, αποτελούν πηγή άγχους για τους γονείς.
Στην Ευρώπη, τα προβιοτικά χρησιμοποιούνται ευρέως για την ανακούφιση από τους κολικούς», λέει η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Flavia Indrio, από το Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Aldo Moro στο Bari της Ιταλίας. «Τα προβιοτικά είναι φιλικά βακτήρια που συμβάλλουν στην ισορροπία των μικροοργανισμών του εντέρου», συνεχίζει η Indrio.
Προκειμένου να δουν αν τα προβιοτικά σχετίζονται με την πρόληψη των κολικών και άλλων γαστρεντερικών διαταραχών, οι ερευνητές χορήγησαν σε περισσότερα από 500 νεογέννητα προβιοτικές σταγόνες ή placebo (ψευδοφάρμακο).
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στην επιθεώρηση «JAMA Pediatrics», έδειξαν ότι μέσα στο διάστημα των τριών μηνών που διήρκεσε η έρευνα, τα μωρά που έπαιρναν προβιοτικά, έκλαιγαν λιγότερο και παρουσίαζαν λιγότερες στομαχικές διαταραχές σε σύγκριση με τα μωρά που έπαιρναν placebo.
Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι τα προβιοτικά πιθανότατα προλαμβάνουν, αλλά και θεραπεύουν τους κολικούς», τονίζει η Indrio. Ωστόσο, παρ’ όλο που η θεραπεία με προβιοτικά δεν προκαλεί φαινομενικά αρνητικές δράσεις ή παρενέργειες, η Indrio επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα πριν καθιερωθεί ως θεραπεία στις ΗΠΑ.
Η ιταλική μελέτη έδειξε μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης προβιοτικών και της μείωσης των κολικών, αλλά δεν απέδειξε μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος.
Οι κολικοί, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η δυσκοιλιότητα είναι τα πιο συχνά γαστρεντερικά προβλήματα, από τα οποία υποφέρουν τα βρέφη και συχνά έχουν σαν αποτέλεσμα αλλαγές στη διατροφή, λήψη φαρμάκων, ακόμα και εισαγωγή σε νοσοκομείο, λένε οι επιστήμονες.
Πιστεύω ότι κάποια στιγμή στο μέλλον –ίσως και πολύ σύντομα- οι παιδίατροι θα δίνουν 5 προβιοτικά τη μέρα για να προλαμβάνουν τους κολικούς», λέει ο δρ. Bruno Chumpitazi, παιδογαστρεντερολόγος στο Κολέγιο Ιατρικής Baylor στο Houston. «Ωστόσο», συνεχίζει, «αν και η συγκεκριμένη μελέτη είναι ενθαρρυντική, πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά». «Δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς λειτουργούν τα προβιοτικά, αλλά ούτε και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από τη λήψη τους».
Στις ευεργετικές ιδιότητες των προβιοτικών προστίθεται –σύμφωνα με μια ακόμα πρόσφατη έρευνα- και η μείωση του στρες, αφού οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα φιλικά βακτήρια του εντέρου ενδεχομένως να επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και τη διάθεσή μας.
vita.gr
Via
Via
Tags
ΕΙΔΗΣΕΙΣ