Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει στον υπέρτατο βαθμό το αξίωμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».
Έτσι, χρησιμοποιεί το βήμα της Βουλής όχι για να απολογείται εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του εαυτού του, αλλά για να πραγματοποιεί συνεχείς επιθέσεις στην αντιπολίτευση, να υψώνει και να κουνά το δάχτυλο του κατηγόρου και να ειρωνεύεται. Τα βάζει με την αντιπολίτευση, τα βάζει με την Ευρώπη, τα βάζει με τη Σοσιαλδημοκρατία, τα βάζει με τον Γιούνκερ και την πρότασή του (επί της οποίας ψήφισε το περίφημο «Όχι» για να το κάνει μετά «Ναι», ζητά από τον προϊστάμενό του πρωθυπουργό να επιβάλει στους συναδέλφους του υπουργούς να… εφαρμόσουν το «παράλληλο πρόγραμμα» - την ώρα, βέβαια, που ο ίδιος θα εφαρμόζει το πρόγραμμα του τρίτου μνημονίου που ο ίδιος συμφώνησε.
Στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος έκρινε πως ήταν η κατάλληλη ώρα για να παραδώσει μαθήματα προπαγάνδας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα σας δώσω τέσσερις αριθμούς», είπε. «Το 25, το 28, το 33, το 50, και το 35 θα είναι το τζόκερ. Το 25 είναι το ποσοστό κατά το οποίο μειώθηκε το εθνικό εισόδημα στα 5 χρόνια της κρίσης, το 28 η αύξηση της ανεργίας, το 33 είναι το ποσοστό που πληθυσμού που βρίσκεται ή κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας και το 50 οι ποσοστιαίες μονάδες που έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια οι δυνάμεις του δικομματισμού». «Ο Τζόκερ», είπε, είναι τα 35 χρόνια που χτιζόταν το πελατειακό κράτος. Ο εκνευρισμός του οφείλεται προφανώς στο γεγονός ότι και ο κ. Τσακαλώτος άλλα μας έλεγε και άλλα κάνει. Έχουμε και λέμε:
7 Νοεμβρίου 2014, επομένη των αποφάσεων του Eurogroup, με την ιδιότητα του υπεύθυνου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ: «Όπως πάντα, οι τελικές αποφάσεις και λεπτομέρειες θα καθοριστούν, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και ψηφιστεί το πακέτο μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση. Όπως και αν βαφτίσουν τη νέα συμφωνία, η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Είτε μέχρι να γίνει το χρέος βιώσιμο, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέχρι να εφαρμοστούν ολοκληρωτικά οι καταστροφικές μεταρρυθμίσεις». 19 Νοεμβρίου 2014, μιλώντας στο Μέγκα: «Με αριστερά θα κυβερνήσουμε και με αριστερές θέσεις θα πάμε σε όποιον μας καλέσει. Συζητήσεις χωρίς προαπαιτούμενα δεν υπάρχουν για μας». 25 Νοεμβρίου 2014, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών επί του προϋπολογισμού: «Το αρχικό σας μοντέλο που θεωρεί πως αν έχουμε σταθερότητα θα έχουμε και επενδύσεις, είναι λάθος».
28 Νοεμβρίου 2014, Σταρ, Τσαπανίδου: «Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε σχέδιο για το τι θα κάνουμε άσχετα με το πώς θα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση».
7 Ιανουαρίου 2015, ΑΠΕ: «Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει διαγραφή του χρέους» / «Είναι απαράδεκτο και παράλογο να λέει κάποιος ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πάντα οι πολίτες όλης της Ευρώπης και όλων των λαών έχουν επιλογές».
20 Ιανουαρίου 2015, συνέντευξη στο ΑΠΕ: «Στόχος της φορολογικής μας πολιτικής θα είναι η προοδευτικότητα, που θα επιτευχθεί με την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για όλους και την εισαγωγή πολλών κλιμακίων. Αυτό θα διασφαλίζει ότι καθένας θα επιβαρύνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του» / «Οι πρώτες κινήσεις έχουν εξαγγελθεί ήδη από τη ΔΕΘ και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη στοχευμένη παροχή ρεύματος, κουπονιών σίτισης, επιδότησης ενοικίου, καρτών πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όσους έχουν ανάγκη, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την επαναφορά της 13ης σύνταξης στις συντάξεις κάτω των 700 ευρώ, τη θέσπιση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη ρύθμιση των χρεών στο κράτος και των «κόκκινων» δανείων, τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας. Παράλληλα, στις πρώτες κινήσεις θα είναι, προφανώς, και η διαπραγμάτευση για το χρέος, η ελάφρυνση του οποίου θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την οριστική αλλαγή αυτής της πολιτικής με σκοπό, τελικά, την αποκατάσταση του κόσμου της εργασίας και την επαναφορά των κοινωνικών αναγκών στο προσκήνιο». 20 Ιανουαρίου 2015, Σκάι: «Έχουμε δική μας λίστα μεταρρυθμίσεων, έχουμε δικές μας ιδέες πως μπορούμε να φτιάξουμε το δημοσιονομικό χώρο και νομίζω θα μας ακούσουν». 2 Φεβρουαρίου 2015, μιλώντας στο Μέγκα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι για το χρέος επιδιώκει διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικού προγράμματος». 10 Φεβρουαρίου 2015, ομιλία επί των Προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Δεσμευόμαστε ότι αυτό το πρόγραμμα που απέτυχε εμείς δεν θα το υπογράψουμε. Δεν θα το κλείσουμε. Δεσμευόμαστε, επίσης, ότι δεν θα μιλήσουμε για αυτά τα θέματα με την Τρόικα. Βεβαίως, είναι εδώ ο ΟΟΣΑ για να συζητήσουμε, αλλά δεν θα συζητήσουμε την εργαλειοθήκη. Θα συζητήσουμε με τον ΟΟΣΑ τις δικές μας ιδέες. 16 Μαρτίου 2015, συνέντευξη στη Ναυτεμπορική: «Δεν παρατείναμε το μνημόνιο, στη συμφωνία-γέφυρα δεν υπάρχει αναφορά στην 5η αξιολόγηση που θα ολοκλήρωνε το μνημόνιο». 27 Μαρτίου 2015, Σταρ, Τσαπανίδου: «Το ζήτημα που ήταν στην προηγούμενη αξιολόγηση, που δέχθηκε ο κ. Χαρδούβελης ήταν να αυξηθεί το ΦΠΑ στα νησιά. Η δική μας η πρόθεση είναι να μην γίνει αυτό. Και να μην γίνει οποιοδήποτε μέτρο το οποίο θεωρούμε ότι είναι υφεσιακό. Εκτός λίστας οι συντελεστές φορολόγησης και ο ΕΝΦΙΑ. Πρόθεσή μας να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Η λίστα δεν θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις» /
«Εμείς δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως, γιατί πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι. Η ρήξη μπορεί να έχει μεγάλη γκάμα πραγμάτων, που δεν θα σας το πω εδώ». Το ίδιο βράδυ προχωρά σε διορθωτική δήλωση: «Εργαζόμαστε εντατικά για να βρεθεί αμοιβαία επωφελής και βιώσιμη λύση με τους εταίρους μας. Ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής και την επίσκεψη του π/θ στο Βερολίνο είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η λύση είναι περισσότερο κοντά από ποτέ». 7 Απριλίου 2015, συνέντευξη στο Μπλούμπεργκ: «Η Αθήνα δεν θα λάβει μέτρα περιορισμού μισθών και συντάξεων ή υφεσιακά μέτρα και δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ σε ευαίσθητες περιοχές». 11 Απριλίου 2015, συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής»: «Η μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου για το χρέος θα είναι η πιο κρίσιμη. Είναι κομβικής σημασίας η ικανοποιητική διευθέτηση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος». 14 Απριλίου 2015, συνέντευξη στον Γκάρντιαν: «Η συμφωνία θα επιτευχθεί αν οι πιστωτές σταματήσουν να επιμένουν στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που δεν κατάφερε να υλοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά». Πλην όμως, «υπάρχουν κάποια προβλήματα που θα περίμενε κανείς από μια νεαρή κυβέρνηση χωρίς εμπειρία». 29 Απριλίου, μιλώντας στο «Κόκκινο»: «Μόνο ένας από όλο το υπουργικό συμβούλιο είχε εμπειρία, Μαθαίνουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας». 2 Μαΐου 2015,
συνέντευξη στην εφημερίδα «Επένδυση»: «Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων» / «Οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, τον λόγο πρέπει να έχει ο λαός για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει» / «Τα σχέδια παραγκωνισμού του Βαρουφάκη υπάρχουν εδώ και καιρό, εκπορεύονται από εχθρικούς προς την κυβέρνηση κύκλους και στην ουσία είναι σχέδια παραγκωνισμού ολόκληρης της κυβέρνησης. Χτυπάν ένα βασικό μέλος της για να χτυπήσουν επί της ουσίας την ίδια» 7 Μαΐου, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας της «Ναυτεμπορικής»: «Νομίζω ότι αυτοί που λένε ότι υπήρχε καθυστέρηση γιατί δεν ήμαστε έτοιμοι, δεν είχαμε ιδέες, δεν είχαμε προτάσεις συγκεκριμένες, νομίζω ότι σε ό,τι λένε υπάρχει μια βάση αλήθειας. Όταν μια καινούργια κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία, ιδιαίτερα όταν ήταν εντελώς εκτός πολιτικού συστήματος, έχει και μια έλλειψη και τεχνογνωσία και τεχνοκρατική βοήθεια δεν έχει». 29 Μαΐου 2015, συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά», ως αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της διαπραγμάτευσης: «Από την άλλη μεριά, για τους πιστωτές δεν είμαστε εντελώς προβλέψιμοι. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τον Σαμαρά ή τον Αναστασιάδη. Για εμάς η ρήξη δεν είναι φετίχ. Δουλεύουμε για την καλή λύση, αλλά όλοι ξέρουν ότι τα όρια μας είναι πολύ συγκεκριμένα».
17 Ιουνίου 2015, συνέντευξη στο Ρόιτερ’ς: «Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές της, αν η συμφωνία αυτή είναι «οικονομικά βιώσιμη», δεν προτίθεται, ωστόσο, να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων». 18 Ιουνίου 2015, Λιμπερασιόν: «Αν η επιλογή είναι συνέχιση της λιτότητας μέσα στο ευρώ ή έξοδος από το ευρώ, ανήκει στον ελληνικό λαό να εκφράσει την άποψή του». 2 Ιουλίου, συνέντευξη στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ, σχετικά με το δημοψήφισμα: «Διότι εάν δεν υπάρχει τίποτα στο τραπέζι αφού δοθεί εντολή από το λαό της Ελλάδας (σ.σ. με το δημοψήφισμα), όχι μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά και πολλοί άλλοι λαοί στην Ευρώπη θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η Ευρώπη είναι μια Ευρώπη στην οποία μπορεί να ψηφίζεις ό,τι θες, αλλά αυτό που θα πάρεις θα είναι πάντα οι ίδιες πολιτικές. Αυτό δεν είναι καλό για τη δημοκρατία οπουδήποτε στην Ευρώπη». 3 Ιουλίου 2015, συνέντευξη στον Σκάι: «Το πρόγραμμα δεν θα πέρναγε στη Βουλή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όχι γιατί οι Συριζαίοι είναι κολλημμένοι, και θα έπεφτε η κυβέρνηση, γι' αυτό προχωρήσαμε σε δημοψήφισμα» / «Υπάρχει
η πιθανότητα να πεις κάποτε ότι απέτυχες. Είναι πιο έντιμο αυτό από το να κάνεις Ζάππειο 1, Ζάππειο 2 και μετά εφαρμόζεις το άλλο. Δεν αντέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτά που έκανε η ΝΔ» / «Εγώ λέω ότι και με «Ναι» και να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα το ευρώ δεν είναι
εξασφαλισμένο». Αργότερα επανήλθε στο twitter: «Αρκετά με τη διαστρέβλωση. Αυτό που είπα στον ΣΚΑΪ είναι ότι η πρόταση των θεσμών δεν θα περνούσε από τη Βουλή, όχι η δική μας».
10 Ιουλίου 2015, ομιλία σε κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής: «Είναι πολλά μέτρα που υπήρχαν πριν το δημοψήφισμα, που τώρα θα εφαρμοστούν μόνο σταδιακά. Θα υπάρξει δηλαδή σταδιακή εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων για τους αγρότες, την προκαταβολή φόρου, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, και όλα αυτά ακριβώς για να μας δοθεί χρόνος ώστε να υπάρξει η αντικατάσταση αυτών των μέτρων». Τελικά, το δικό μας Τζόκερ ήταν ο Τσακαλώτος…
Via
Έτσι, χρησιμοποιεί το βήμα της Βουλής όχι για να απολογείται εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του εαυτού του, αλλά για να πραγματοποιεί συνεχείς επιθέσεις στην αντιπολίτευση, να υψώνει και να κουνά το δάχτυλο του κατηγόρου και να ειρωνεύεται. Τα βάζει με την αντιπολίτευση, τα βάζει με την Ευρώπη, τα βάζει με τη Σοσιαλδημοκρατία, τα βάζει με τον Γιούνκερ και την πρότασή του (επί της οποίας ψήφισε το περίφημο «Όχι» για να το κάνει μετά «Ναι», ζητά από τον προϊστάμενό του πρωθυπουργό να επιβάλει στους συναδέλφους του υπουργούς να… εφαρμόσουν το «παράλληλο πρόγραμμα» - την ώρα, βέβαια, που ο ίδιος θα εφαρμόζει το πρόγραμμα του τρίτου μνημονίου που ο ίδιος συμφώνησε.
Στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος έκρινε πως ήταν η κατάλληλη ώρα για να παραδώσει μαθήματα προπαγάνδας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα σας δώσω τέσσερις αριθμούς», είπε. «Το 25, το 28, το 33, το 50, και το 35 θα είναι το τζόκερ. Το 25 είναι το ποσοστό κατά το οποίο μειώθηκε το εθνικό εισόδημα στα 5 χρόνια της κρίσης, το 28 η αύξηση της ανεργίας, το 33 είναι το ποσοστό που πληθυσμού που βρίσκεται ή κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας και το 50 οι ποσοστιαίες μονάδες που έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια οι δυνάμεις του δικομματισμού». «Ο Τζόκερ», είπε, είναι τα 35 χρόνια που χτιζόταν το πελατειακό κράτος. Ο εκνευρισμός του οφείλεται προφανώς στο γεγονός ότι και ο κ. Τσακαλώτος άλλα μας έλεγε και άλλα κάνει. Έχουμε και λέμε:
7 Νοεμβρίου 2014, επομένη των αποφάσεων του Eurogroup, με την ιδιότητα του υπεύθυνου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ: «Όπως πάντα, οι τελικές αποφάσεις και λεπτομέρειες θα καθοριστούν, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και ψηφιστεί το πακέτο μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση. Όπως και αν βαφτίσουν τη νέα συμφωνία, η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Είτε μέχρι να γίνει το χρέος βιώσιμο, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέχρι να εφαρμοστούν ολοκληρωτικά οι καταστροφικές μεταρρυθμίσεις». 19 Νοεμβρίου 2014, μιλώντας στο Μέγκα: «Με αριστερά θα κυβερνήσουμε και με αριστερές θέσεις θα πάμε σε όποιον μας καλέσει. Συζητήσεις χωρίς προαπαιτούμενα δεν υπάρχουν για μας». 25 Νοεμβρίου 2014, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών επί του προϋπολογισμού: «Το αρχικό σας μοντέλο που θεωρεί πως αν έχουμε σταθερότητα θα έχουμε και επενδύσεις, είναι λάθος».
28 Νοεμβρίου 2014, Σταρ, Τσαπανίδου: «Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε σχέδιο για το τι θα κάνουμε άσχετα με το πώς θα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση».
7 Ιανουαρίου 2015, ΑΠΕ: «Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει διαγραφή του χρέους» / «Είναι απαράδεκτο και παράλογο να λέει κάποιος ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πάντα οι πολίτες όλης της Ευρώπης και όλων των λαών έχουν επιλογές».
20 Ιανουαρίου 2015, συνέντευξη στο ΑΠΕ: «Στόχος της φορολογικής μας πολιτικής θα είναι η προοδευτικότητα, που θα επιτευχθεί με την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για όλους και την εισαγωγή πολλών κλιμακίων. Αυτό θα διασφαλίζει ότι καθένας θα επιβαρύνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του» / «Οι πρώτες κινήσεις έχουν εξαγγελθεί ήδη από τη ΔΕΘ και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη στοχευμένη παροχή ρεύματος, κουπονιών σίτισης, επιδότησης ενοικίου, καρτών πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όσους έχουν ανάγκη, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την επαναφορά της 13ης σύνταξης στις συντάξεις κάτω των 700 ευρώ, τη θέσπιση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη ρύθμιση των χρεών στο κράτος και των «κόκκινων» δανείων, τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας. Παράλληλα, στις πρώτες κινήσεις θα είναι, προφανώς, και η διαπραγμάτευση για το χρέος, η ελάφρυνση του οποίου θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την οριστική αλλαγή αυτής της πολιτικής με σκοπό, τελικά, την αποκατάσταση του κόσμου της εργασίας και την επαναφορά των κοινωνικών αναγκών στο προσκήνιο». 20 Ιανουαρίου 2015, Σκάι: «Έχουμε δική μας λίστα μεταρρυθμίσεων, έχουμε δικές μας ιδέες πως μπορούμε να φτιάξουμε το δημοσιονομικό χώρο και νομίζω θα μας ακούσουν». 2 Φεβρουαρίου 2015, μιλώντας στο Μέγκα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι για το χρέος επιδιώκει διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικού προγράμματος». 10 Φεβρουαρίου 2015, ομιλία επί των Προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Δεσμευόμαστε ότι αυτό το πρόγραμμα που απέτυχε εμείς δεν θα το υπογράψουμε. Δεν θα το κλείσουμε. Δεσμευόμαστε, επίσης, ότι δεν θα μιλήσουμε για αυτά τα θέματα με την Τρόικα. Βεβαίως, είναι εδώ ο ΟΟΣΑ για να συζητήσουμε, αλλά δεν θα συζητήσουμε την εργαλειοθήκη. Θα συζητήσουμε με τον ΟΟΣΑ τις δικές μας ιδέες. 16 Μαρτίου 2015, συνέντευξη στη Ναυτεμπορική: «Δεν παρατείναμε το μνημόνιο, στη συμφωνία-γέφυρα δεν υπάρχει αναφορά στην 5η αξιολόγηση που θα ολοκλήρωνε το μνημόνιο». 27 Μαρτίου 2015, Σταρ, Τσαπανίδου: «Το ζήτημα που ήταν στην προηγούμενη αξιολόγηση, που δέχθηκε ο κ. Χαρδούβελης ήταν να αυξηθεί το ΦΠΑ στα νησιά. Η δική μας η πρόθεση είναι να μην γίνει αυτό. Και να μην γίνει οποιοδήποτε μέτρο το οποίο θεωρούμε ότι είναι υφεσιακό. Εκτός λίστας οι συντελεστές φορολόγησης και ο ΕΝΦΙΑ. Πρόθεσή μας να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Η λίστα δεν θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις» /
«Εμείς δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως, γιατί πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι. Η ρήξη μπορεί να έχει μεγάλη γκάμα πραγμάτων, που δεν θα σας το πω εδώ». Το ίδιο βράδυ προχωρά σε διορθωτική δήλωση: «Εργαζόμαστε εντατικά για να βρεθεί αμοιβαία επωφελής και βιώσιμη λύση με τους εταίρους μας. Ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής και την επίσκεψη του π/θ στο Βερολίνο είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η λύση είναι περισσότερο κοντά από ποτέ». 7 Απριλίου 2015, συνέντευξη στο Μπλούμπεργκ: «Η Αθήνα δεν θα λάβει μέτρα περιορισμού μισθών και συντάξεων ή υφεσιακά μέτρα και δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ σε ευαίσθητες περιοχές». 11 Απριλίου 2015, συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής»: «Η μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου για το χρέος θα είναι η πιο κρίσιμη. Είναι κομβικής σημασίας η ικανοποιητική διευθέτηση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος». 14 Απριλίου 2015, συνέντευξη στον Γκάρντιαν: «Η συμφωνία θα επιτευχθεί αν οι πιστωτές σταματήσουν να επιμένουν στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που δεν κατάφερε να υλοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά». Πλην όμως, «υπάρχουν κάποια προβλήματα που θα περίμενε κανείς από μια νεαρή κυβέρνηση χωρίς εμπειρία». 29 Απριλίου, μιλώντας στο «Κόκκινο»: «Μόνο ένας από όλο το υπουργικό συμβούλιο είχε εμπειρία, Μαθαίνουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας». 2 Μαΐου 2015,
συνέντευξη στην εφημερίδα «Επένδυση»: «Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων» / «Οι κόκκινες γραμμές πρέπει να υπάρχουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν κινδυνεύουν να διαταραχθούν, τον λόγο πρέπει να έχει ο λαός για να παρέμβει και να τις διασφαλίσει» / «Τα σχέδια παραγκωνισμού του Βαρουφάκη υπάρχουν εδώ και καιρό, εκπορεύονται από εχθρικούς προς την κυβέρνηση κύκλους και στην ουσία είναι σχέδια παραγκωνισμού ολόκληρης της κυβέρνησης. Χτυπάν ένα βασικό μέλος της για να χτυπήσουν επί της ουσίας την ίδια» 7 Μαΐου, μιλώντας στο 1ο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας της «Ναυτεμπορικής»: «Νομίζω ότι αυτοί που λένε ότι υπήρχε καθυστέρηση γιατί δεν ήμαστε έτοιμοι, δεν είχαμε ιδέες, δεν είχαμε προτάσεις συγκεκριμένες, νομίζω ότι σε ό,τι λένε υπάρχει μια βάση αλήθειας. Όταν μια καινούργια κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία, ιδιαίτερα όταν ήταν εντελώς εκτός πολιτικού συστήματος, έχει και μια έλλειψη και τεχνογνωσία και τεχνοκρατική βοήθεια δεν έχει». 29 Μαΐου 2015, συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά», ως αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της διαπραγμάτευσης: «Από την άλλη μεριά, για τους πιστωτές δεν είμαστε εντελώς προβλέψιμοι. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τον Σαμαρά ή τον Αναστασιάδη. Για εμάς η ρήξη δεν είναι φετίχ. Δουλεύουμε για την καλή λύση, αλλά όλοι ξέρουν ότι τα όρια μας είναι πολύ συγκεκριμένα».
17 Ιουνίου 2015, συνέντευξη στο Ρόιτερ’ς: «Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές της, αν η συμφωνία αυτή είναι «οικονομικά βιώσιμη», δεν προτίθεται, ωστόσο, να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων». 18 Ιουνίου 2015, Λιμπερασιόν: «Αν η επιλογή είναι συνέχιση της λιτότητας μέσα στο ευρώ ή έξοδος από το ευρώ, ανήκει στον ελληνικό λαό να εκφράσει την άποψή του». 2 Ιουλίου, συνέντευξη στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ, σχετικά με το δημοψήφισμα: «Διότι εάν δεν υπάρχει τίποτα στο τραπέζι αφού δοθεί εντολή από το λαό της Ελλάδας (σ.σ. με το δημοψήφισμα), όχι μόνο ο ελληνικός λαός, αλλά και πολλοί άλλοι λαοί στην Ευρώπη θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η Ευρώπη είναι μια Ευρώπη στην οποία μπορεί να ψηφίζεις ό,τι θες, αλλά αυτό που θα πάρεις θα είναι πάντα οι ίδιες πολιτικές. Αυτό δεν είναι καλό για τη δημοκρατία οπουδήποτε στην Ευρώπη». 3 Ιουλίου 2015, συνέντευξη στον Σκάι: «Το πρόγραμμα δεν θα πέρναγε στη Βουλή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όχι γιατί οι Συριζαίοι είναι κολλημμένοι, και θα έπεφτε η κυβέρνηση, γι' αυτό προχωρήσαμε σε δημοψήφισμα» / «Υπάρχει
η πιθανότητα να πεις κάποτε ότι απέτυχες. Είναι πιο έντιμο αυτό από το να κάνεις Ζάππειο 1, Ζάππειο 2 και μετά εφαρμόζεις το άλλο. Δεν αντέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτά που έκανε η ΝΔ» / «Εγώ λέω ότι και με «Ναι» και να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα το ευρώ δεν είναι
εξασφαλισμένο». Αργότερα επανήλθε στο twitter: «Αρκετά με τη διαστρέβλωση. Αυτό που είπα στον ΣΚΑΪ είναι ότι η πρόταση των θεσμών δεν θα περνούσε από τη Βουλή, όχι η δική μας».
10 Ιουλίου 2015, ομιλία σε κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής: «Είναι πολλά μέτρα που υπήρχαν πριν το δημοψήφισμα, που τώρα θα εφαρμοστούν μόνο σταδιακά. Θα υπάρξει δηλαδή σταδιακή εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων για τους αγρότες, την προκαταβολή φόρου, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, και όλα αυτά ακριβώς για να μας δοθεί χρόνος ώστε να υπάρξει η αντικατάσταση αυτών των μέτρων». Τελικά, το δικό μας Τζόκερ ήταν ο Τσακαλώτος…
Via
Tags
Slider