Του Νικόλα Γεωργιακώδη
To μαγείρεμα είναι απόλαυση και αν το πάρετε και λίγο… πατριωτικά, μπορεί να γίνει και «κόλλημα». Η εξέλιξη στον συγκεκριμένο τομέα είναι συνεχής, και ποτέ δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι μάθαμε τα πάντα επί του...
θέματος. Όμως σε κάθε περίπτωση μπορούμε πάντα να γινόμαστε καλύτεροι και τα φαγητά μας ακόμα πιο νόστιμα, υγιεινά και λαχταριστά. Δείτε παρακάτω δέκα συμβουλές για να γίνετε (ακόμα) καλύτεροι στην κουζίνα. Μαγειρεύετε ψάρι; Αν το ψάρι σας δεν είναι λιπαρό, και θέλετε να το ψήσετε στο γκριλ, χωρίς να «στεγνώσει» θα πρέπει να το αλείφετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ελαιόλαδο. Επίσης, όσο λιγότερα γυρίσματα του κάνετε τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε στο ψήσιμο. Τέλος, ποτέ μην αλατίζετε το ψάρι από την προηγούμενη ημέρα γιατί «στεγνώνει». Για να περιορίσετε το υπερβολικό λίπος στο μαγείρεμα και να προσέξετε κατ’ επέκταση τη σιλουέτα σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια συσκευή ψεκασμού (κυκλοφορούν π.χ. ελαιόλαδα σε σπρέι) ή ένα μαγειρικό πινέλο, έτσι ώστε να έχετε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας σε αντίθεση με το «βάζω στο περίπου με το μάτι». Επίσης, αν σοτάρετε λαχανικά, είναι προτιμότερο να τα τοποθετήσετε μόνα τους σε ένα ζεστό τηγάνι και να τα ψεκάσετε με λίγο λάδι, από το να «κάψετε» πρώτα το λάδι και να τα προσθέσετε. Θέλετε η μπριζόλα σας να είναι λαχταριστή; Ψήστε την σε ψηλή φωτιά για να «θωρακιστεί» και να καραμελώσει το εξωτερικό της και να κλείσουν οι πόροι. Μόλις αρχίσει να καψαλίζεται απέξω, χαμηλώστε τη φωτιά λίγο παραπάνω από τη μέση και αφήστε την – ιδανικά σκεπασμένη – για την υπόλοιπη ώρα του ψησίματος, ανάλογα με το πώς τη θέλετε. Για rare μπριζόλα, που να είναι κόκκινη στη μέση ψήστε την για περίπου 1,5 λεπτό από κάθε πλευρά, συνολικά. Αν τη θέλετε medium rare με ροζ χρώμα, υπολογίστε περί τα 3 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. Για μέτριο ψήσιμο και ζουμερό αποτέλεσμα, ψήστε την για 5 περίπου λεπτά σε κάθε πλευρά. Για μια καλοψημένη μπριζόλα τέλος, θα πρέπει να την ψήσετε τουλάχιστον 7 λεπτά σε κάθε πλευρά. Για σούπερ ζυμαρικά, ρίξτε τα στο νερό μόνο όταν αυτό αρχίσει να βράζει και αμέσως με το που τα ρίξετε, ανακατέψτε τα με μια κουτάλα. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και κατά την διάρκεια του βρασμού. Αφού βράσουν, το σούρωμα θα πρέπει να γίνει γρήγορα και απ’ ευθείας, χωρίς την προσθήκη κρύου νερού στην κατσαρόλα. Για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, όταν σουρώσετε τα ζυμαρικά, αφήστε στην κατσαρόλα μικρή ποσότητα νερού και ξαναρίξτε τα μέσα. Στη συνέχεια προσθέστε λίγο βούτυρο και ανακατέψτε. Το μυστικό μιας νόστιμης μακαρονάδας, είναι να σερβιριστεί αμέσως μετά το βράσιμο. Αν φτιάχνετε noodles, την ώρα που βράζουν φροντίστε να τα ξεμπλέξετε με μια πιρούνα για να μην «μπερδευτούν». Αφού τα σουρώσετε, ξεπλύνετέ τα με λίγο νερό για να μην κολλήσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. Για να γίνουν ακόμα πιο τραγανές οι τηγανιτές πατάτες, αφού τις καθαρίσετε και τις κόψετε σε κομμάτια, βυθίστε τις σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι για μία περίπου ώρα. Αφού τις σουρώσετε, ρίξτε λίγο αλατάκι και είναι έτοιμες για τραγανό τηγάνισμα. Αν πρέπει να «σβήσετε» κάποιο φαγητό με αλκοόλ, αλλά δε θέλετε να βάλετε κρασί ή κάποιο άλλο spirit στο φαγητό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό μήλου ή χυμό καρότου ή ζωμό λαχανικών μαζί με λίγο μηλόξυδο. Η γεύση θα είναι εξίσου έντονη. Μπορεί να παίρνει αρκετή ώρα (από 8 ώρες μέχρι και μια ημέρα), όμως το μαρινάρισμα σε κρέατα ή ψάρια πριν το ψήσιμο είναι και γευστικό μιας και «ρουφάνε» τις γεύσεις από τα εκάστοτε μπαχάρια/υλικά που τους έχετε βάλει, είναι και υγιεινό μιας και δεν αφυδατώνονται και κρατούν τις θρεπτικές τους ουσίες. Για σούπερ ζουμερό κρέας στον φούρνο (χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο), σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο, το οποίο όμως θα αφαιρέσετε προς το τέλος του ψησίματος, για να πάρει το κρέας χρώμα. Το μυστικό για αφράτα μπιφτέκια είναι να προσθέσετε στη ζύμη τους λίγη μπίρα ή κάποιο ανθρακούχο αναψυκτικό τύπου σόδα ή λίγο ξύδι. Αν θέλετε τώρα να τους δώσετε ακόμα περισσότερη γεύση, προσθέστε στον κιμά που ζυμώνετε ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες (περίπου 4 ανά μισό κιλό κιμά). Σας "άρπαξε" το φαγητό; Δεν ήρθε δα και το τέλος του κόσμου, λύση υπάρχει. Ρίξτε εξωτερικά στην κατσαρόλα κρύο νερό, να χαμηλώσει η θερμοκρασία του πάτου της και αλλάξτε την μεταφέροντας το μη καμένο φαγητό και συνεχίζοντας το μαγείρεμα προσθέτοντας τα απαραίτητα υγρά. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Πηγή
Via
To μαγείρεμα είναι απόλαυση και αν το πάρετε και λίγο… πατριωτικά, μπορεί να γίνει και «κόλλημα». Η εξέλιξη στον συγκεκριμένο τομέα είναι συνεχής, και ποτέ δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι μάθαμε τα πάντα επί του...
θέματος. Όμως σε κάθε περίπτωση μπορούμε πάντα να γινόμαστε καλύτεροι και τα φαγητά μας ακόμα πιο νόστιμα, υγιεινά και λαχταριστά. Δείτε παρακάτω δέκα συμβουλές για να γίνετε (ακόμα) καλύτεροι στην κουζίνα. Μαγειρεύετε ψάρι; Αν το ψάρι σας δεν είναι λιπαρό, και θέλετε να το ψήσετε στο γκριλ, χωρίς να «στεγνώσει» θα πρέπει να το αλείφετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ελαιόλαδο. Επίσης, όσο λιγότερα γυρίσματα του κάνετε τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε στο ψήσιμο. Τέλος, ποτέ μην αλατίζετε το ψάρι από την προηγούμενη ημέρα γιατί «στεγνώνει». Για να περιορίσετε το υπερβολικό λίπος στο μαγείρεμα και να προσέξετε κατ’ επέκταση τη σιλουέτα σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια συσκευή ψεκασμού (κυκλοφορούν π.χ. ελαιόλαδα σε σπρέι) ή ένα μαγειρικό πινέλο, έτσι ώστε να έχετε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας σε αντίθεση με το «βάζω στο περίπου με το μάτι». Επίσης, αν σοτάρετε λαχανικά, είναι προτιμότερο να τα τοποθετήσετε μόνα τους σε ένα ζεστό τηγάνι και να τα ψεκάσετε με λίγο λάδι, από το να «κάψετε» πρώτα το λάδι και να τα προσθέσετε. Θέλετε η μπριζόλα σας να είναι λαχταριστή; Ψήστε την σε ψηλή φωτιά για να «θωρακιστεί» και να καραμελώσει το εξωτερικό της και να κλείσουν οι πόροι. Μόλις αρχίσει να καψαλίζεται απέξω, χαμηλώστε τη φωτιά λίγο παραπάνω από τη μέση και αφήστε την – ιδανικά σκεπασμένη – για την υπόλοιπη ώρα του ψησίματος, ανάλογα με το πώς τη θέλετε. Για rare μπριζόλα, που να είναι κόκκινη στη μέση ψήστε την για περίπου 1,5 λεπτό από κάθε πλευρά, συνολικά. Αν τη θέλετε medium rare με ροζ χρώμα, υπολογίστε περί τα 3 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. Για μέτριο ψήσιμο και ζουμερό αποτέλεσμα, ψήστε την για 5 περίπου λεπτά σε κάθε πλευρά. Για μια καλοψημένη μπριζόλα τέλος, θα πρέπει να την ψήσετε τουλάχιστον 7 λεπτά σε κάθε πλευρά. Για σούπερ ζυμαρικά, ρίξτε τα στο νερό μόνο όταν αυτό αρχίσει να βράζει και αμέσως με το που τα ρίξετε, ανακατέψτε τα με μια κουτάλα. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και κατά την διάρκεια του βρασμού. Αφού βράσουν, το σούρωμα θα πρέπει να γίνει γρήγορα και απ’ ευθείας, χωρίς την προσθήκη κρύου νερού στην κατσαρόλα. Για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, όταν σουρώσετε τα ζυμαρικά, αφήστε στην κατσαρόλα μικρή ποσότητα νερού και ξαναρίξτε τα μέσα. Στη συνέχεια προσθέστε λίγο βούτυρο και ανακατέψτε. Το μυστικό μιας νόστιμης μακαρονάδας, είναι να σερβιριστεί αμέσως μετά το βράσιμο. Αν φτιάχνετε noodles, την ώρα που βράζουν φροντίστε να τα ξεμπλέξετε με μια πιρούνα για να μην «μπερδευτούν». Αφού τα σουρώσετε, ξεπλύνετέ τα με λίγο νερό για να μην κολλήσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. Για να γίνουν ακόμα πιο τραγανές οι τηγανιτές πατάτες, αφού τις καθαρίσετε και τις κόψετε σε κομμάτια, βυθίστε τις σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι για μία περίπου ώρα. Αφού τις σουρώσετε, ρίξτε λίγο αλατάκι και είναι έτοιμες για τραγανό τηγάνισμα. Αν πρέπει να «σβήσετε» κάποιο φαγητό με αλκοόλ, αλλά δε θέλετε να βάλετε κρασί ή κάποιο άλλο spirit στο φαγητό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό μήλου ή χυμό καρότου ή ζωμό λαχανικών μαζί με λίγο μηλόξυδο. Η γεύση θα είναι εξίσου έντονη. Μπορεί να παίρνει αρκετή ώρα (από 8 ώρες μέχρι και μια ημέρα), όμως το μαρινάρισμα σε κρέατα ή ψάρια πριν το ψήσιμο είναι και γευστικό μιας και «ρουφάνε» τις γεύσεις από τα εκάστοτε μπαχάρια/υλικά που τους έχετε βάλει, είναι και υγιεινό μιας και δεν αφυδατώνονται και κρατούν τις θρεπτικές τους ουσίες. Για σούπερ ζουμερό κρέας στον φούρνο (χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο), σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο, το οποίο όμως θα αφαιρέσετε προς το τέλος του ψησίματος, για να πάρει το κρέας χρώμα. Το μυστικό για αφράτα μπιφτέκια είναι να προσθέσετε στη ζύμη τους λίγη μπίρα ή κάποιο ανθρακούχο αναψυκτικό τύπου σόδα ή λίγο ξύδι. Αν θέλετε τώρα να τους δώσετε ακόμα περισσότερη γεύση, προσθέστε στον κιμά που ζυμώνετε ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες (περίπου 4 ανά μισό κιλό κιμά). Σας "άρπαξε" το φαγητό; Δεν ήρθε δα και το τέλος του κόσμου, λύση υπάρχει. Ρίξτε εξωτερικά στην κατσαρόλα κρύο νερό, να χαμηλώσει η θερμοκρασία του πάτου της και αλλάξτε την μεταφέροντας το μη καμένο φαγητό και συνεχίζοντας το μαγείρεμα προσθέτοντας τα απαραίτητα υγρά. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Πηγή
Via
Tags
Slider