Γιατί τρώμε ανθυγιεινά;

Πόσοι από έσας, όταν έχετε μια λιγούρα αποζητάτε ένα ωμό καροτάκι ή ένα μήλο; Από τη εμπειρία μου πιστεύω πως... λίγοι θα απαντούσαν θετικά σε αυτήν την ερώτηση. Όσοι απαντήσατε ναι, το έχετε καταφέρει μετά από πολλή εκπαίδευση του εγκεφάλου και της ψυχολογίας σας. Μια λιγούρα, τις

περισσότερες φορές συνοδεύεται από ανθυγιεινό φαγητό. Τι εννοούμε όταν λέμε ανθυγιεινό φαγητό; Σημαίνει ένα γεύμα με μεγάλες ποσότητες κορεσμένων, τρανς λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού. Επίσης, μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα τυποποιημένα προιόντα εμπορίου, όπως αρτοπαρασκευάσματα (γλυκά, αλμυρά), πίτσα, κέικ, σοκολάτες, γαριδάκια. Όμως ανθυγιεινή μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και μια σαλάτα που φτιάχνουμε στο σπίτι με μαγιονέζα και αρκετό αλάτι. Σίγουρα ανθυγιεινό δε σημαίνει μόνο η ποιότητα, αλλά και η ποσότητα. "Παν μέτρον άριστον”, όπως έλεγαν και οι σοφοί πρόγονοί μας. Μια πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει 6 λόγους που μας προτρέπουν να "τσιμπολογάμε" ανθυγιεινά:

ευκαιριακά

εξαιτίας αρνητικών συναισθημάτων

γιορτάζοντας κάποιο γεγονός (π.χ. γενέθλια)

για επιβράβευση

λόγω κοινωνικής πίεσης (π.χ. έξοδος με παρέα)

λόγω έλλειψης ενέργειας, που συχνά αναφέρεται ως "υπογλυκαιμία" Από τις παραπάνω αιτίες, καταλαβαίνουμε πόσες πολλές και αντίθετες μεταξύ τους καταστάσεις μπορεί να σας ωθήσουν στο αμαρτωλό ανθυγιεινό τσιμπολόγημα.Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσμστα έδειξαν ότι οι περισσότεροι τρώνε λόγω κάποιου ιδιαίτερου γεγονότος, ενώ δεύτερη στη σειρά ως αιτία έρχεται το ευκαιριακό τσιμπολόγημα.

Για σκεφτείτε, πόσες φορες είστε σε μια γιορτή και θέλετε να βρείτε κάτι υγιεινό να τσιμπολογήσετε αλλά αυτό είναι ανέφικτο; Επίσης, δεν ειναι λίγες οι φορές που έχετε υποστεί πίεση του τύπου “πάρε ένα γλυκάκι δεν θα σε παχύνει αυτό" ή "έλα σήμερα γιορτάζουμε";

Επίσης πολλοί από εσάς, δεν το ρίχνετε στο τσιμπολόγημα όταν κάτι πάει στραβά ή σας στενοχωρεί ή όταν είστε πολύ χαρούμενοι; Αυτές οι δύο καταστάσεις, που περιγράφουν το συναισθηματικό φαγητό, συνδέονται με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Το σύστημα αυτό μπορεί να εκπαιδευτεί να ζητάει όλο και περισσότερο συστατικά, όπως το αλάτι, η ζάχαρη, η σοκολάτα, οι υδατάνθρακες, από τη νεογνική κιόλας ηλικία ή μπορεί να προπονηθεί και προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ένα μικρό παράδειγμα εκπαίδευσης ανταμοιβής με "ύποπτα" συστατικά είναι όταν επιβραβεύουμε τα παιδιά μας με φαγητό και ειδικά με ουσίες, όπως η ζάχαρη και ησοκολάτα. Είναι πολύ σημαντικό να το εφαρμόσετε- μην λέτε στα παιδιά κάνε αυτό ή φάε τη σαλάτα σου και θα σου δώσω σοκολάτα ή γαριδάκια, γιατί το βάζετε αυτόματα σε έναν φαύλο κύκλο ανταμοιβής που διατηρείται μια ολόκληρη ζωή. Για να επιστρέψουμε στη νούμερο ένα αιτία ανθυγιεινού τσιμπολογήματος που αποκάλυψε η μελέτη, σκεφτείτε όλα τα κοινωνικά γεγονότα όπως οι γάμοι, οι βαπτίσεις, οι εθνικές και θρησκευτικές γιορτές - όλα είναι συνδεδεμενα με συγκεκριμένα εδέσματα και υπερκατανάλωση φαγητού. Αν σε αυτά προσθέσουμε τις ονομαστικές εορτές, τα γενέθλια, σχεδόν κάθε μήνα υπάρχει γιορτή συνδυασμένη με κάποιο φαγητό. Συνεπώς όλον τον χρόνο έχουμε μια καλή αφορμή να φάμε κάτι παραπάνω και κάτι πιο "λαχταριστό". Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς υπερβολές, δηλαδή να επιτρέπετε πού και πού στον εαυτό σας και ένα γλυκάκι ή κάτι που σας αρέσει, ώστε να μην περιμένετε τις γιορτές ή την πρώτη ευκαιρία για να "πέσετε με τα μούτρα". Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο, είναι η συστηματική άσκηση. Μη θυμάστε το γυμναστήριο λίγο πριν το καλοκαίρι, αλλά φροντίστε να ασκείστε όλον τον χρόνο. Με την άσκηση, παρά τις ατασθαλίες σας, μπορείτε πιο εύκολα να διατηρήσετε το βάρος σας.

Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη