Ένα βήμα πιο κοντά σε μία θεραπεία που θα μπορεί να αντιστρέφει τις επιπτώσεις του γήρατος στον εγκέφαλο, τους μυς, την καρδιά και άλλα όργανα βρίσκονται επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε τρεις ξεχωριστές μελέτες σε ποντίκια, που δημοσιεύονται στις επιστημονικές επιθεωρήσεις «Science» και «Nature Medicine», ανακάλυψαν ότι μία χημική ουσία που εκ φύσεως υπάρχει στο νεανικό αίμα έχει ισχυρές αναγεννητικές ιδιότητες.
Μία από τις μελέτες έδειξε ότι η έγχυση νεανικού αίματος αντιστρέφει την οφειλόμενη στην ηλικία έκπτωση της μνήμης, της μάθησης και άλλων εγκεφαλικών λειτουργιών, καθώς και την μείωση της μυϊκής δύναμης και της αντοχής.
Οι δύο άλλες μελέτες έδειξαν ότι μία ουσία του αίματος είναι αυτή που αντιστρέφει τις συνέπειες του γήρατος.
Αν και οι νέες μελέτες διεξήχθησαν σε ποντίκια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν και στους ανθρώπους, και εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια θα αρχίσουν μελέτες σε ανθρώπους (κλινικές μελέτες).
Στην πρώτη από τις μελέτες, ο δρ Σαούλ Βιλέντα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν ποντίκια με ηλικίες που αντιστοιχούν στους 20άρηδες και στους 60άρηδες ανθρώπους.
Οι ερευνητές έκαναν επαναλαμβανόμενες εγχύσεις αίματος από νεώτερα ή από μεγαλύτερα ποντίκια στα πιο γηραιά ζώα της έρευνάς τους, διαπιστώνοντας πως όσα λάμβαναν το νεανικό αίμα απέδιδαν καλύτερα σε τεστ μάθησης και μνήμης (λ.χ. στο να βρίσκουν το δρόμο τους σε έναν λαβύρινθο) απ’ ό,τι όσα λάμβαναν το γερασμένο.
Στις δύο άλλες μελέτες, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εστιάσθηκαν σε μία ουσία που υπάρχει εν αφθονία στο νεανικό αίμα.
Η ουσία αυτή είναι μία πρωτεΐνη που λέγεται GDF11, υπάρχει σε ποντίκια και ανθρώπους και τα επίπεδά της μειώνονται με την ηλικία, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Όπως έδειξαν οι δύο μελέτες, όταν οι ερευνητές έκαναν εγχύσεις της GDF11 σε μεγάλης ηλικίας ποντίκια, ο οργανισμός τους παρήγαγε νέα αιμοφόρα αγγεία και αύξανε την παροχή αίματος στον εγκέφαλο.
Επιπλέον, η σωματική δύναμη των ηλικιωμένων ζώων αυξανόταν, ενώ αυξανόταν και η αντοχή τους όταν έτρεχαν σε κυλιόμενο τροχό.
Ανάλογα αποτελέσματα είχε και η έγχυση νεανικού αίματος στα γερασμένα ποντίκια, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τα ευρήματα αυτά μπορεί να ανοίγουν το δρόμο για την επινόηση νέων θεραπειών για την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και ίσως την άνοια, καθώς και για την εξεύρεση τρόπων προστασίας των ηλικιωμένων από την αδυναμία και την αστάθεια, που αποτελούν μείζονες εχθρούς τους.
Via
Via
Tags
Υγεία Ομορφιά