Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα, δείχνει ότι η ευεργετική δράση της ντομάτας δεν περιορίζεται στις αντικαρκινικές της ιδιότητες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα, η
καθημερινή κατανάλωση 80 γραμμαρίων μαγειρεμένης φρέσκιας ντομάτας μειώνει τα προβλήματα που εμφανίζονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, όταν η διατροφή περιέχει πολλά λιπαρά. Παράλληλα, προλαμβάνει τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, αποτρέποντας την εκδήλωση αθητοσκλήρωσης. Οι ευεργετικές ιδιότητες της ντομάτας οφείλονται στο λυκοπένιο, το αντιοξειδωτικό που της δίνει το κόκκινο χρώμα της και η δράση του οποίου ενισχύεται με το μαγείρεμα, καθώς η θερμοκρασία προκαλεί την απελευθέρωσή του από το πλέγμα των ιστών της τροφής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απορρόφησή του γίνεται καλύτερα, όταν καταναλώνεται μαζί με ελαιόλαδο, αλλά και όταν από την ντομάτα δεν έχει αφαιρεθεί η φλούδα. Τέλος, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από σχεδόν όλες τις μορφές καρκίνου και κυρίως του προστάτη, αλλά και από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.
Via
καθημερινή κατανάλωση 80 γραμμαρίων μαγειρεμένης φρέσκιας ντομάτας μειώνει τα προβλήματα που εμφανίζονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, όταν η διατροφή περιέχει πολλά λιπαρά. Παράλληλα, προλαμβάνει τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, αποτρέποντας την εκδήλωση αθητοσκλήρωσης. Οι ευεργετικές ιδιότητες της ντομάτας οφείλονται στο λυκοπένιο, το αντιοξειδωτικό που της δίνει το κόκκινο χρώμα της και η δράση του οποίου ενισχύεται με το μαγείρεμα, καθώς η θερμοκρασία προκαλεί την απελευθέρωσή του από το πλέγμα των ιστών της τροφής. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απορρόφησή του γίνεται καλύτερα, όταν καταναλώνεται μαζί με ελαιόλαδο, αλλά και όταν από την ντομάτα δεν έχει αφαιρεθεί η φλούδα. Τέλος, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από σχεδόν όλες τις μορφές καρκίνου και κυρίως του προστάτη, αλλά και από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.
Via
Tags
ΕΙΔΗΣΕΙΣ