Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, παρότρυνε την αλβανική πολιτική τάξη να ολοκληρώσει τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα της Δικαιοσύνης, που θα καταστήσει αδύνατον σε άτομα με σκοτεινό παρελθόν να εισχωρήσουν στην πολιτική, και θα τιμωρήσει τους διεφθαρμένους πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα περιέγραψε τις σχέσης της χώρας του με την Ουάσιγκτον ως «ειδικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».
Ο πρωθυπουργός Ράμα ανέφερε κατά τη διάρκεια δηλώσεων μαζί με τον κ. Κερι, μετά τη συνάντησή τους, ότι «η Αλβανία και οι Αλβανοί είναι ευγνώμονες προς τις ΗΠΑ που έχουν σταθεί στο πλευρό τους».
Η επίσκεψη του γενικού γραμματέα Τζον Κέρι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η επέτειο από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Αλβανίας» δήλωσε ο Έντι Ράμα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, έφθασε γύρω στις 10:30, ώρα Ελλάδας, στην αλβανική πρωτεύουσα για τρίωρη επίσκεψη.
Τον κ. Κέρι υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο «Μητέρα Τερέζα», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπουγιάρ Νισάνι.
Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και με συνοδεία από αέρος στρατιωτικού ελικοπτέρου, έφθασε στο πρωθυπουργικό μέγαρο όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Ράμα.
Στο επίκεντρο τον συνομιλιών ήταν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια στο πλαίσιο της καταπολέμησης της θρησκευτικής τρομοκρατίας, το Κόσοβο, το πολυσυζητημένο θέμα τον μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, και το θέμα της υποδοχής στην Αλβανία 2.000 Ιρανών μουτζαχεντίν της οργάνωσης «Μουτζαχεντίν-ε-Χαλκ», που βρίσκονται στο στρατόπεδο «Ελευθερία» στο Ιράκ και προστατεύονται από τους Αμερικανούς που τους θεωρούν αντιπολίτευση της ιρανικής κυβέρνησης.
Ο Αμερικανός ΥΠΕξ συναντήθηκε επίσης και με τον Αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα.
Είναι η πέμπτη επίσκεψη Αμερικανού επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αλβανία. Ο πρώτος που επισκέφτηκε τα Τίρανα το 1991 ήταν ο Τζέιμς Μπέικερ, ο οποίος ήταν ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που βρέθηκε στη χώρα μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Η δεύτερη ήταν το 2000, της Μαντλίν Ολμπράιτ, και η τρίτη το 2003 του Κόλιν Πάουελ, η επίσκεψη του οποίου έθεσε τις βάσεις της μετέπειτα ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.
Την 1η Νοεμβρίου 2012, επισκέφθηκε τα Τίρανα η τότε υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στο πλαίσιο περιοδείας στα Δυτικά Βαλκάνια, με στόχο την προώθηση δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην περιοχή.
Ορόσημο στις αλβανο- αμερικανικές σχέσεις, όπως χαρακτηρίζεται, είναι η επίσκεψη το 2007 του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος από τα Τίρανα ανακοίνωσε δημόσια τα σχέδια για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Via
Via
Tags
Slider