Ο χώρος εργασίας επηρεάζει την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής;

Ο χώρος της εργασίας μπορεί να επηρεάσει την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και να βελτιώσει

ή όχι τον τρόπο ζωής μας .Μάθετε με ποιόν τρόπο... Πολλά νοσήματα που ταλανίζουν τη σημερινή κοινωνία, όπως τα καρδιαγγειακά, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 κ.α, έχουν συσχετιστεί με μειωμένη φυσική δραστηριότητα και μη ισορροπημένη διατροφή. Λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας πολλοί ενήλικες καταναλώνουν ένα ή και περισσότερα γεύματα υψηλού θερμιδικού περιεχομένου και χαμηλής θρεπτικής αξίας. Αυτό συμβαίνει καθώς πολλές εργασίες γίνονται πλέον μέσω του διαδικτύου, που σημαίνει ότι μπορούμε να στοχεύσουμε στο χώρο της εργασίας προκειμένου να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την τρόπο ζωής μας μέσω της διατροφής και της άσκησης.

Πέρα από το ίδιο το άτομο, όλο αυτό το εγχείρημα ωφελεί και ίδια την επιχείρηση ή τον οργανισμό, καθώς :

το άτομο παρουσιάζεται πιο παραγωγικό, ασθενεί σε μικρότερο βαθμό σε περίπτωση ίωσης αναρρώνει πιο γρήγορα έχει καλύτερη διάθεση και υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία του. Υγιεινή διατροφή Επιδίωξη μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να γίνει μέσω των παραγόντων που την ενθαρρύνουν, όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις υγιεινής και οι χώροι αποθήκευσης των γευμάτων.

Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο αποτελεί η ενημέρωση για τα οφέλη των υγιεινών τροφίμων που μπορεί να γίνει μέσω σεμιναρίων και ενημερώσεων από ειδήμονες. Κάτι που είναι πολύ εύκολο να επιτευχθεί είναι η διαθεσιμότητα αυτών των τροφών (δημιουργία καντίνας με ανάλογες επιλογές προς κατανάλωση) και σε συνδυασμό με αυτό, την μείωση σε κόστος των υγιεινών επιλογών ώστε να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές από το εργατικό προσωπικό. Σε περίπτωση ύπαρξης κάποιου χώρου εστίασης, καλό θα ήταν να δίνεται έμφαση στην προετοιμασία των τροφίμων και την ποιότητα τους. Για παράδειγμα χρήση προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά, ποικιλία φρούτων και λαχανικών για σαλάτες, αποφυγή τηγανίσματος και αντικατάστασή του με ψήσιμο ή βράσιμο, αφαίρεση του ορατού λίπους κ.α. Φυσική δραστηριότητα Για την προαγωγή της άσκησης στο χώρο εργασίας θα πρέπει να γίνει κάποιο σχέδιο δράσης για την ενθάρρυνση και την προτροπή των εργαζομένων για μια πιο δραστήρια ζωή. Αυτό θα μπορούσε να είναι η ύπαρξη θεματικής ημέρας για τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας ή κάποια ανταμοιβή στα άτομα που κάνουν χρήση δωματίων αναψυχή ή αυτούς που κάνουν διαδρομές-περιπάτους.

Επίσης σημαντικός θεωρείται ο σχεδιασμός ενός προγράμματος δραστηριότητας που να περιλαμβάνει ευέλικτες πολιτικές εργασίας και κίνητρα, όπως τη χρησιμοποίηση της σκάλας αντί του ανελκυστήρα, την τοποθέτηση μηνυμάτων για τη χρησιμοποίησή της κ.α. Τέλος, την υποστήριξη των εργοδοτών για κατευθυντήριες οδηγίες προς τους εργαζομένους ώστε να τους προτρέψει να είναι πιο δραστήριοι (ύπαρξη επάθλου και βραβείου στα πλαίσια ενός διαγωνισμού σωματικής δραστηριότητας).

Επομένως, είναι αναγκαίο να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής καθώς σύμφωνα με στατιστικά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2008 περίπου 1,7 εκατ. θάνατοι παγκοσμίως οφείλονταν σε μη υγιεινή διατροφή, ενώ το 2010 το 23% των ενηλίκων εμφανίζονταν ανεπαρκώς δραστήριοι. Αντιθέτως, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας δραστήριας καθημερινότητας βοηθά στην πρόληψη νοσημάτων και την προαγωγή της ψυχικής μας υγείας. Με την συνεργασία του Πέτρου Ανθούση- Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Πηγή

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη