Το ξύλο κοπής είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία στην κουζίνα. Σκέψου...
μόνο πόσες φορές το χρησιμοποιείς μέσα στην ημέρα. Πάνω του κόβεις ή τεμαχίζεις λαχανικά, φρούτα, κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια (ελπίζουμε βέβαια να μην κόβεις όλα αυτά στην ίδια επιφάνεια κοπής και να έχεις διαφορετικές).
Όπως πολύ καλά φαντάζεσαι, λοιπόν, στην επιφάνειά του συσσωρεύονται ένα σωρό βακτήρια τα οποία κάνουν... πάρτι. Ο καθαρισμός του είναι πάρα πολύ σημαντικός. Μην τον αμελείς καθώς οι κίνδυνοι είναι ποικίλοι. Πάμε να δούμε πώς μπορείς να το καθαρίζεις με υλικά που έχεις στα ντουλάπια του σπιτιού σου:
Πρώτο και βασικότερο tip; Μα φυσικά να πλένεις το ξύλο κοπής μετά από κάθε χρήση.
Για απολύμανση: Ρίξε λίγο χοντρό αλάτι και ξίδι πάνω σε μισή λεμονόκουπα και τρίψε με αυτήν την επιφάνειά του ξύλου κοπής (και από τις δύο πλευρές). Άφησε τα υλικά να δράσουν για περίπου δέκα λεπτά και έπειτα πλύνε το με χλιαρό νερό και υγρό απορρυπαντικό. Τρίψτε με ένα καθαρό πανάκι και άφησέ το να στεγνώσει.
Για λεκέδες που επιμένουν: Ρίξε πάνω στο ξύλο κοπής αρκετή μαγειρική σόδα και ράντισέ το με λίγο ζεστό νερό. Τρίψε με μια βούρτσα πολύ καλά την επιφάνειά του και έπειτα ξέπλυνε με χλιαρό νερό.
Αν οι δυσάρεστες οσμές δε λένε με τίποτα να εξαφανιστούν: Ρίξε πάνω στην επιφάνειά του αρκετή ποσότητα από λευκό ξίδι και άφησέ το να δράσει για περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια, πλύνε το ξύλο κοπής με λίγο υγρό πιάτων και... καθάρισες!
Πηγή
Via
Via
Tags
Slider