Ριζότο με δυόσμο και λάιμ
Υλικά συνταγής: 300γρ. ρύζι (αρμπόριο/νυχάκι/καρολίνα/καρναρόλι (σε ντελικατέσεν)/βιαλόνε νάνο (μόνο σε επιλεγμένα ντελικατέσεν))
1 λίτρο ζωμός μυρωδικών ή λαχανικών
2 φλυτζ. δυόσμος μόνο τα φύλλα
χυμός και ξύσμα από ένα λάιμ
250ml κρασί λευκό ξηρό
2 μέτρια κρεμμύδια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
50γρ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι Διαδικασία συνταγής Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει (όχι να πάρει χρώμα). Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (μέχρι να γυαλίσει). Σβήνουμε με κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (η ποσότητα του κρασιού θα πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει ίσα-ίσα το ρύζι, το υπόλοιπο θα το ρίξουμε μετά με την πρώτη δόσηζωμού). Μόλις απορροφηθεί το κρασί ανεβάζουμε το μάτι στο μισό. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το υπόλοιπο κρασί και ζεστό ζωμό τόσο ώστε να καλύπτει το ρύζι ίσα-ίσα και όχι να το πνίγει. Πριν ρίξουμε κι άλλο ζωμό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα που ρίξαμε. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μόλις απορροφάται ο προηγούμενος που μπήκε και ανακατεύουμε. Αλατίζουμε και βάζουμε σταδιακά την τελευταία δόση του ζωμού ώστε να διαπιστώσουμε αν χρειάζεται όλη την ποσότητα. (Δοκιμάζουμε) Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο έχει λίγο ακόμη υγρό γιατί θα το «πιει» μέχρι να σερβίρουμε. Προσθέτουμε το δυόσμο, το χυμό και το ξύσμα λάιμ, το βούτυρο και ανακατεύουμε μεχρι να λιώσει. Προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα ή μια ελληνική πικάντικη γραβιέρα, ανακατεύουμε, αφήνουμε 2 λεπτά να πάρει τα αρώματα και σερβίρουμε. cooklos.gr
Υλικά συνταγής: 300γρ. ρύζι (αρμπόριο/νυχάκι/καρολίνα/καρναρόλι (σε ντελικατέσεν)/βιαλόνε νάνο (μόνο σε επιλεγμένα ντελικατέσεν))
1 λίτρο ζωμός μυρωδικών ή λαχανικών
2 φλυτζ. δυόσμος μόνο τα φύλλα
χυμός και ξύσμα από ένα λάιμ
250ml κρασί λευκό ξηρό
2 μέτρια κρεμμύδια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
50γρ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι Διαδικασία συνταγής Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει (όχι να πάρει χρώμα). Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (μέχρι να γυαλίσει). Σβήνουμε με κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (η ποσότητα του κρασιού θα πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει ίσα-ίσα το ρύζι, το υπόλοιπο θα το ρίξουμε μετά με την πρώτη δόσηζωμού). Μόλις απορροφηθεί το κρασί ανεβάζουμε το μάτι στο μισό. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το υπόλοιπο κρασί και ζεστό ζωμό τόσο ώστε να καλύπτει το ρύζι ίσα-ίσα και όχι να το πνίγει. Πριν ρίξουμε κι άλλο ζωμό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα που ρίξαμε. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μόλις απορροφάται ο προηγούμενος που μπήκε και ανακατεύουμε. Αλατίζουμε και βάζουμε σταδιακά την τελευταία δόση του ζωμού ώστε να διαπιστώσουμε αν χρειάζεται όλη την ποσότητα. (Δοκιμάζουμε) Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο έχει λίγο ακόμη υγρό γιατί θα το «πιει» μέχρι να σερβίρουμε. Προσθέτουμε το δυόσμο, το χυμό και το ξύσμα λάιμ, το βούτυρο και ανακατεύουμε μεχρι να λιώσει. Προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα ή μια ελληνική πικάντικη γραβιέρα, ανακατεύουμε, αφήνουμε 2 λεπτά να πάρει τα αρώματα και σερβίρουμε. cooklos.gr
Tags
Νέα