Προετοιμασία του εδάφους: άλλα κόλπα, πολύ αποδοτικά

Ο Απρίλιος σε λίγο φτάνει και είναι ο καλύτερος μήνας για να φυτέψετε τα «καλοκαιρινά» σας φυτά, ειδικά

στις νότιες περιοχές, που οι κρύες νύχτες λιγοστεύουν και οι καύσωνες

δεν αργούν να έρθουν. Για μια πετυχημένη καλλιέργεια, καλό είναι να

έχουμε προετοιμάσει το έδαφος καταλλήλως νωρίτερα. photo: Άντυ Παξινός Ο κλασικός τρόπος προετοιμασίας του εδάφους είναι το

όργωμα και το φρεζάρισμα. Όμως έχει παρατηρηθεί ότι το όργωμα

καταστρέφει την φυσική δομή του εδάφους με αποτέλεσμα κάθε χρόνο το χώμα να γίνεται πιο συμπαγές, με μεγαλύτερη ανάγκη για όργωμα. Ενώ αντίθετα, αν παρατηρήσουμε ένα δάσος, θα δούμε πως το χώμα εκεί καταφέρνει κάθε

χρόνο να είναι πιο αφράτο και με καλύτερο αερισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί

στο δάσος τα κλαδιά και τα φύλλα των δέντρων, καθώς και τα διάφορα φυτά

του εδάφους, πέφτουν σε αυτό χωρίς να τα αφαιρέσει κανένας. Το

αποτέλεσμα, η φυσική τους δηλαδή διάσπαση, προσφέρει τροφή για τους

δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς του εδάφους αναγκάζοντάς τους να

κινηθούν προς την επιφάνεια για να τραφούν. Με αυτό τον τρόπο το έδαφος

οργώνεται φυσικά, πιο αποτελεσματικά και χωρίς τον ανθρώπινο μόχθο. Πώς, λοιπόν, εμείς μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ένα μποστάνι που δεν

χρειάζεται όργωμα; photo: Άντυ Παξινός Την πρώτη φορά που θα προετοιμάσουμε το έδαφος θα

χρειαστεί να το σκάψουμε. Μετά από αυτό δεν θα χρειαστεί να το

ξανασκάψουμε ποτέ αλλά ακόμα και αν χρειαστεί, αυτό θα μπορεί να γίνει

με μεγάλη ευκολία. Αφού λοιπόν σκάψουμε το χώμα μας περίπου σε βάθος 10

εκ., θα το γεμίσουμε με αποξηραμένα φυτικά υπολείμματα, που θα πρέπει να είναι μεν σκληρά αλλά όχι υπερβολικά ξυλώδη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποίησα ό,τι απέμεινε από τις περσινές μου κολοκύθες. Μια εύκολη τεχνική είναι να σκάψουμε μια λωρίδα στο

έδαφος και να την γεμίσουμε με φυτικά υπολείμματα. Στη συνέχεια θα

σκάψουμε μια ακόμα λωρίδα, δίπλα στην προηγούμενη, τοποθετώντας το χώμα

που αφαιρέσαμε για να να τοποθετήσουμε τα φυτικά υπολείμματα της

προηγούμενης σειράς. photo: Άντυ Παξινός Συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο μέχρι να καλύψουμε όλο το

μποστάνι. Με τα αποξηραμένα υπολείμματα θα χαρίσουμε στο έδαφος μας

τροφή, αερισμό αλλά και καλύτερη απορρόφηση του νερού. Εάν το έδαφός μας είναι πολύ σκληρό, τότε δε θα σκάψουμε αλλά θα τοποθετήσουμε πάνω στο

χώμα χοντρό χαρτόνι (από κούτες) και θα απλώσουμε τα φυτικά υπολείμματα

πάνω σε αυτό. Με αυτόν τον τρόπο το χώμα θα μαλακώσει σταδιακά και του

χρόνου πια θα μπορούμε να το σκάψουμε με μεγαλύτερη ευκολία. Αυτή η μορφή καλλιέργειας είναι μια καλή ευκαιρία να

εκμεταλλευτούμε χώματα που έχουν περισσέψει από παλιές γλάστρες

απλώνοντάς τα και αυτά από πάνω. photo: Άντυ Παξινός Στη συνέχεια θα απλώσουμε φύκια και στάχτη σε όλη την

επιφάνεια του χώματος, τα οποία θα προσφέρουν τροφή και θα λειτουργήσουν ως άμυνα απέναντι σε διάφορες παθήσεις του εδάφους. photo: Άντυ Παξινός Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και άλλους οργανικούς ενεργοποιητές εδάφους, όπως ο ζεόλιθος, χουμικά οξέα κ.ά. photo: Άντυ Παξινός Τέλος θα προσθέσουμε κομπόστ και θα τα ανακατέψουμε μεταξύ τους με τη χρήση μιας πιρούνας. photo: Άντυ Παξινός Για εδαφοκάλυψη θα προσθέσουμε αποξηραμένα φύλλα σε

συνδυασμό με φρέσκα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το χώμα μας από τη ζημιά των ακτινοβολιών του ήλιου διατηρώντας την υγρασία του. Επίσης η

εδαφοκάλυψη αυτή θα προσφέρει τροφή στο χώμα και θα λειτουργήσει ως

άμυνα από τα ζιζάνια. Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε άχυρο, που ως

υλικό κάλυψης έχει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα. Στο τέλος μπορούμε να

προσθέσουμε και μια πολύ ελαφριά κάλυψη καλοχωνεμένης κοπριάς. Ιδεώδης λύση είναι να φτιάξουμε υψωμένα σαμάρια σε

λωρίδες, με διαδρόμους, για να πατάμε ανάμεσά τους και ποτέ πάνω σε

αυτά, ώστε το χώμα να διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση. Βέβαια έχει

παρατηρηθεί στη χώρα μας πως τα σαμάρια ξεραίνονται με μεγαλύτερη

ευκολία, οπότε δεν θα πρέπει σε ύψος να ξεπερνούν τα 20 εκ. Διαφορετικά

θα πρέπει να καλύπτονται με πολύ βαθιά εδαφοκάλυψη, ακόμα και στα

πλάγια, ώστε να μην εξατμίζεται το νερό. photo: Άντυ Παξινός Οφείλουμε επίσης να προσέξουμε ιδιαίτερα τα φυτικά

υπολείμματα που θα προσθέσουμε, καθώς πρέπει να προέρχονται από φυτά

χωρίς προσβολές από μύκητες ή άλλες παθήσεις. Ακόμα τα φύλλα που θα

προσθέσουμε θα πρέπει να προέρχονται από φυτά ανεπτυγμένα σε ουδέτερο ή

ελαφρώς όξινο χώμα ώστε να μην αλλοιώσουμε την αρμονία σε εκείνο του

εδάφους, εκτός αν αυτό είναι απαραίτητο. Φυσικά με το πέρασμα του χρόνου το χώμα μας θα σταθεροποιηθεί πάλι στο αρχικό επίπεδο οξύτητας. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να αφήσουμε το χώμα να κατασταλάξει

για 2 έως 3 εβδομάδες πριν ξεκιν bostanistas.gr

Via

Thermo-portal.gr
banner ads             -->
Νεότερη Παλαιότερη