Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η σημαντική μείωση στον αριθμό των θανάτων από έμφραγμα και εγκεφαλικό στην Αγγλία οφείλεται σε... μεγάλο βαθμό στη στατιστική μείωση που παρατηρήθηκε στην κατανάλωση αλατιού.Συγκεκριμένα, η κατά 15% μείωση στην κατανάλωση την τελευταία δεκαετία φαίνεται να έχει συμβάλει στους κατά 40% λιγότερους θανάτους από καρδιαγγειακή νόσο για την ίδια χρονική περίοδο.Το αλάτι είναι γνωστό πως αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.Παρά τη σημαντική μείωση στον αριθμό των θανάτων, η μελέτη που δημοσιεύεται στην κορυφαία επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open υποδεικνύει ότι η μέση κατανάλωση αλατιού στη Μεγάλη Βρετανία παραμένει εξαιρετικά υψηλή.Οι ερευνητές He, Pombo-Rodrigues και MacGregor πραγματοποίησαν μια εκτενή ανάλυση πρόσφατων μελετών που αφορούσαν στην κατανάλωση αλατιού και την αρτηριακή πίεση.Μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και τα επίπεδα της πίεσης σε περισσότερα από 31.000 άτομα που συμμετείχαν στην βρετανική Δημοσκόπηση για την Υγεία για το 2003, το 2006, το 2008 και το 2011. Το 2003 ξεκίνησαν στην Αγγλία οι προωθητικές ενέργειες για τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού από το γενικό πληθυσμό.Κατά την περίοδο μελέτης, η μέση ημερήσια ποσότητα αλατιού μειώθηκε από τα 9,5 στα 8,1 γραμμάρια. Η μείωση αυτή φάνηκε να αντιστοιχεί σε πτώση της μέσης αρτηριακής πίεσης, ενώ παράλληλα συμπίπτει με μείωση κατά 42% στους θανάτους από εγκεφαλικό και μείωση κατά 40% στους θανάτους από στεφανιαία καρδιαγγειακή νόσο.Παράγοντες κινδύνου όπως τα επίπεδα της χοληστερόλης και το κάπνισμα παρουσίασαν επίσης πτώση κατά τη δεκαετία αυτή. Αντιθέτως, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξήθηκαν ελαφρώς.Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή η αναλογία μεταξύ κατανάλωσης αλατιού και θανάτων λόγω καρδιαγγειακής νόσου είναι κάθε άλλο παρά συμπτωματική.
Πηγή: onmed.gr
Via
Via
Tags
Υγεία Ομορφιά