Πόσες φορές δεν έχουμε ταξιδέψει με αεροπλάνο και τη στιγμή που...
οι αεροσυνοδοί αρχίζουν να σερβίρουν το γεύμα, η μυρωδιά του
φαγητού παρασύρει τη φαντασία (και την πείνα) μας σε ένα όνειρο μαγικών γεύσεων. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές η... προσγείωση στην πραγματικότητα είναι απότομη, καθώς το φαγητό είναι από άγευστο έως αδιάφορο. Είναι αυτή η πραγματική του γεύση ή μήπως φταίει το γεγονός ότι βρισκόμαστε στους αιθέρες; Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ διαπίστωσαν ότι ο θόρυβος που συνοδεύει τα αεροσκάφη εν πτήσει επηρεάζει την αντίληψη της γεύσης. Συγκεκριμένα, είδαν ότι τα γλυκά όταν «γαρνίρονται» με θόρυβο χάνουν τη γλυκιά τους γεύση, ενώ τα αλμυρά φαγητά γίνονται ακόμη πιο αλμυρά. Οι ίδιοι θεωρούν ότι τα νέα τους ευρήματα θα μπορούσαν να... απογειώσουν τα γεύματα που σερβίρονται στα αεροσκάφη. Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι σε ένα θορυβώδες περιβάλλον επηρεάζεται η αίσθηση της γεύσης» εξηγεί ο δρ Ρόμπιν Ντάντο, από το Tμήμα της Επιστήμης των Τροφίμων. «Τη στιγμή που οι γλυκές γεύσεις σχεδόν ακυρώνονταν, οι αλμυρές γεύσεις και το ουμάμι - από το ιαπωνικό umami, που θα πει "ευχάριστη, νόστιμη γεύση" και συναντάται π.χ. στις ώριμες ντομάτες - ενισχύονταν». Θορυβώδες γεύμα στους αιθέρες Στο πλαίσιο του πειράματός τους οι ειδικοί βασίστηκαν στις συνθήκες που επικρατούν μέσα σε ένα αεροσκάφος, όπου ο ήχος του κινητήρα σε συνδυασμό με τις ομιλίες των επιβατών δημιουργούν ένα περιβάλλον με ήχους ισχύος 85 ντεσιμπέλ. Κάτι τέτοιο είδαν ότι ενίσχυε τη γεύση για παράδειγμα της ντομάτας. Πρόσφατα η αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι εν ώρα πτήσης οι επιβάτες τείνουν να επιλέγουν ντοματοχυμό - προφανώς εξαιτίας της καλής του γεύσης συγκριτικά με άλλους χυμούς και ποτά.
Πηγή
Via
φαγητού παρασύρει τη φαντασία (και την πείνα) μας σε ένα όνειρο μαγικών γεύσεων. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές η... προσγείωση στην πραγματικότητα είναι απότομη, καθώς το φαγητό είναι από άγευστο έως αδιάφορο. Είναι αυτή η πραγματική του γεύση ή μήπως φταίει το γεγονός ότι βρισκόμαστε στους αιθέρες; Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ διαπίστωσαν ότι ο θόρυβος που συνοδεύει τα αεροσκάφη εν πτήσει επηρεάζει την αντίληψη της γεύσης. Συγκεκριμένα, είδαν ότι τα γλυκά όταν «γαρνίρονται» με θόρυβο χάνουν τη γλυκιά τους γεύση, ενώ τα αλμυρά φαγητά γίνονται ακόμη πιο αλμυρά. Οι ίδιοι θεωρούν ότι τα νέα τους ευρήματα θα μπορούσαν να... απογειώσουν τα γεύματα που σερβίρονται στα αεροσκάφη. Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι σε ένα θορυβώδες περιβάλλον επηρεάζεται η αίσθηση της γεύσης» εξηγεί ο δρ Ρόμπιν Ντάντο, από το Tμήμα της Επιστήμης των Τροφίμων. «Τη στιγμή που οι γλυκές γεύσεις σχεδόν ακυρώνονταν, οι αλμυρές γεύσεις και το ουμάμι - από το ιαπωνικό umami, που θα πει "ευχάριστη, νόστιμη γεύση" και συναντάται π.χ. στις ώριμες ντομάτες - ενισχύονταν». Θορυβώδες γεύμα στους αιθέρες Στο πλαίσιο του πειράματός τους οι ειδικοί βασίστηκαν στις συνθήκες που επικρατούν μέσα σε ένα αεροσκάφος, όπου ο ήχος του κινητήρα σε συνδυασμό με τις ομιλίες των επιβατών δημιουργούν ένα περιβάλλον με ήχους ισχύος 85 ντεσιμπέλ. Κάτι τέτοιο είδαν ότι ενίσχυε τη γεύση για παράδειγμα της ντομάτας. Πρόσφατα η αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι εν ώρα πτήσης οι επιβάτες τείνουν να επιλέγουν ντοματοχυμό - προφανώς εξαιτίας της καλής του γεύσης συγκριτικά με άλλους χυμούς και ποτά.
Πηγή
Via
Tags
Slider