Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν ο σύντροφός σας είναι πράγματι το άλλο σας μισό και αν κάνατε τη σωστή επιλογή; Τώρα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορείτε να... το μάθετε κάνοντας στον εαυτό σας δύο απλές ερωτήσεις.Οπως εξηγούν οι ειδικοί, μπορείτε να προβλέψετε το μέλλον της σχέσης σας και πόσο πιθανό είναι να χωρίσετε απλώς ρωτώντας:«Πόσο ευτυχισμένοι είστε στη σχέση σας συγκριτικά με το πόσο ευτυχισμένοι θα ήσασταν χωρίς σχέση;» και«Τι πιστεύετε ότι απάντησε ο σύντροφος σας σε αυτή την ερώτηση;».
Στη δεκαετία του 1980, οι επιστήμονες έθεσαν αυτά τα δύο ερωτήματα σε 4.242 ζευγάρια και στη συνέχεια τους ξαναρώτησαν περίπου έξι χρόνια μετά.
Στη δεκαετία του 1980, οι επιστήμονες έθεσαν αυτά τα δύο ερωτήματα σε 4.242 ζευγάρια και στη συνέχεια τους ξαναρώτησαν περίπου έξι χρόνια μετά.
Οι οικονομολόγοι Λεόρα Φριντμπεργκ και Στίβεν Στερν από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ανέλυσαν πρόσφατα τα δεδομένα και διαπίστωσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι οι άνθρωποι που πίστευαν ότι δεν θα είναι σε χειρότερη κατάσταση μόνοι από ό,τι σε σχέση είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν πραγματικά μόνοι.Ομως από την άλλη και οι άνθρωποι που υπερεκτίμησαν το πόσο ευτυχισμένος είναι ο σύντροφος τους στη σχέση τους ήταν μόνοι 6 χρόνια μετά.Μόνο 40,9% από τα ζευγάρια κατάφεραν να προσδιορίσουν με ακρίβεια το πώς ο σύζυγός τους απάντησε στην ερώτηση.
Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 60% των ζευγαριών δεν είχε επαρκή πληροφόρηση για τον άλλον, ενώ περίπου το 1/4 από αυτούς είχαν σοβαρές διαφορές στο πως ορίζουν την ευτυχία.
Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες είχαν την τάση να πιστεύουν ότι οι σύζυγοί τους θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση single παρά σε σχέση, ενώ οι άνδρες πίστευαν για τις γυναίκες το ακριβώς ανάποδο.Συνολικά, περίπου 7% των ζευγαριών του δείγματος ήταν διαζευγμένοι μέχρι το δεύτερο κύκλο της έρευνας, 6 χρόνια μετά.Ανάμεσα σε αυτούς που αξιολόγησαν σωστά το πόσο δυστυχισμένος αισθάνεται ο σύντροφός τους, το ποσοστό διαζυγίων ήταν λιγότερο από το 6 τοις εκατό.Από τους άνδρες που υπερεκτίμησαν πόσο δυστυχισμένες θα κάνει τις γυναίκες τους ο χωρισμός, έμειναν τελικά μόνοι τους σε ποσοστό 13%.Μεταξύ των γυναικών που υπερεκτίμησαν τη δυσαρέσκεια του συντρόφου τους, το 14,5% κατέληξε σε χωρισμό.
Οι ερευνητές λένε ότι η υπερεκτίμηση τηςευτυχίας επηρεάζει τον τρόπο που τα ζευγάρια επιλύουν τις διαφορές τους μέσω διαπραγματεύσεων.Σύμφωνα με τη θεωρία διαπραγμάτευσης, όσο περισσότερο ο ένας σύζυγος παραγνωρίζει την ευτυχία του άλλου, τόσο πιο πιθανό είναι να κάνουν σκληρή και λάθος διαπραγμάτευσηΩς παράδειγμα ο καθηγητής Στερν εξήγησε, «Αν πιστεύω ότι η σύζυγός μου είναι πραγματικά ευτυχισμένη στο γάμο, θα μπορούσα να την ωθήσω να κάνει περισσότερες δουλειές ή να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα. Αν όμως, εν αγνοία μου, ήταν ήδη δυστυχισμένη στο γάμο ή κάποιος άλλος ενδιαφέρεται γι 'αυτήν, τότε θα δει τα αιτήματα μου ως σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και θα δώσει τέλος μια ώρα αρχύτερα».iefimerida.gr
Via
Via
Thermo-portal.gr
-->
-->