Στην ανοικτή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που διεξήχθη στο Αγρίνιο, παρουσία του αναπληρωτή Yπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Δημητρογιάννης, αφού ανέλυσε τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παραγωγική δραστηριότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, περιέγραψε τις παρεμβάσεις τις Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τα τελευταία 2,5 χρόνια, στην κατεύθυνση έμπρακτης στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής δραστηριότητας στην περιοχή, συνολικών πόρων ύψους 188.000.000 ευρώ.
Μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε:
• Στην ενίσχυση των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας μέσω μη επιστρεπτέων ενισχύσεων, συνολικού ύψους 50.000.000 ευρώ.
• Στην υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση των δημιουργικών επιχειρήσεων.
• Στην στήριξη για δημιουργία επιχειρήσεων στο κλάδο των υπηρεσιών, της τεχνολογίας και της έρευνας
• Στην ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας
Ακόμα, υπογράμμισε την επιτυχημένη στρατηγική στόχευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κυκλική Οικονομία, με την ίδρυση 170 επιχειρήσεων, γεγονός που προσέφερε αναπτυξιακή ανάσα στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, δημιουργώντας και σημαντικές νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, περιέγραψε και τις επερχόμενες προκλήσεις για την περιοχή για την παραγωγική δραστηριότητα, μεταξύ των οποίων η άμεση απορρόφηση των νέων πόρων για ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, η υλοποίηση προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης και αυτονόμησης για τις επιχειρήσεις, καθώς και η υλοποίηση ενός νέου χωροταξικού για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση. Προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια, εκτός της ολοκλήρωσης των μελετών για τη δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων, αναμένεται να πραγματοποιήσει ισχυρή διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς το επόμενο διάστημα, για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων.
«Απαιτείται μια τετραπλή έλικα, μεταξύ κοινωνίας, επιχειρήσεων, αυτοδιοίκησης και πολιτείας για την αντιμετώπιση των χρόνιων δομικών προβλημάτων και των έκτακτων συνθηκών που δημιουργούνται ανά περιόδους. Είναι επιτακτική η ανάγκη μιας νέας συμμαχίας για την τόνωση της παραγωγικής δραστηριότητας, που αποτελούσε και ένα από τα χαρακτηριστικά της οικονομικής ταυτότητας της Δυτικής Ελλάδας», τόνισε μεταξύ άλλων.
Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Παπαθανάσης συμφώνησε με τις απόψεις της Περιφέρειας και έδωσε τα εύσημα, τόσο για την αύξηση της απορροφητικότητας όσο και για τις προσπάθειές της στην υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η Αθηνά Χατζηπέτρου (Πρόεδρος και ∆ιευθύνων Σύµβουλος Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας), ο Γρηγόρης ∆ηµητριάδης (∆ιευθύνων Σύµβουλος Ελληνικής Εταιρείας Συµµετοχών & Περιουσίας Α.Ε.), ο Κλεοµένης Μπάρλος (Πρόεδρος ∆.Σ. ΣΕΒΠΕ&∆Ε) και εκπρόσωποι τοπικών παραγωγικών φορέων.