Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς που είναι ανθεκτικοί στην ανοσοθεραπεία, ανακάλυψαν οι γιατροί, σύμφωνα με
αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας GuardianΕπιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν μια νέα θεραπεία που δίνει ελπίδα στους καρκινοπαθείς και μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου, αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian. Στις έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχαν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη και του εντέρου.
Η ανοσοθεραπεία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να στοχεύσει και να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα και μπορεί να σώσει ζωές όταν άλλες θεραπευτικές επιλογές, όπως η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία, έχουν αποτύχει. Ωστόσο, δεν μπορεί να βοηθήσει όλους τους ασθενείς και ορισμένοι όγκοι μπορούν να εξελιχθούν για να αντισταθούν σε αυτήν.
Τώρα ογκολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν μια θεραπεία με δύο άξονες – ανοσοθεραπεία σε συνδυασμό με γουαδεσιταβίνη, ένα νέο πειραματικό φάρμακο που μπορεί να αναστρέψει την αντίσταση του καρκίνου στην ανοσοθεραπεία. Χάρη σε αυτή, ασθενείς τελικού σταδίου που είχαν εξαντλήσει όλες τις θεραπευτικές επιλογές φάνηκε να επιβιώνουν πολύ περισσότερο, διαπίστωσαν.
Η νέα θεραπεία που ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονεςGuardianΟ συνδυασμός της πεμπρολιζουμάμπης (pembrolizumab) ενός ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου, και της γουαδεσιταβίνης, ενός παράγοντα υπομεθυλίωσης DNA επόμενης γενιάς, σταμάτησε την εξέλιξη του καρκίνου σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών που συμμετείχαν στην πρώτη φάση της έρευνας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Journal for ImmunoTherapy of Cancer.
Ο διπλός συνδυασμός θα μπορούσε να γίνει ένα αποτελεσματικό νέο όπλο ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου, δήλωσαν ειδικοί στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Ίδρυμα Royal Marsden Foundation. «Πιστεύω ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα σχετικά με αυτή τη δοκιμή είναι ότι χρησιμοποιήσαμε πολλές διαφορετικές μεθόδους για να αναζητήσουμε αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, δείχνοντας σθεναρά ότι επηρεαζόταν από τη συνδυαστική θεραπεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, καθηγητής Γιόχαν ντε Μπόνο.
Καθηγητής πειραματικής ιατρικής για τον καρκίνο στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και σύμβουλος ογκολόγος στο Royal Marsden, ο Ντε Μπόνο πρόσθεσε: «Μακροπρόθεσμα ελπίζουμε ότι εάν αυτές οι επιδράσεις επιβεβαιωθούν σε άλλες ομάδες ασθενών και μελλοντικές μελέτες, η γουαδεσιταβίνη και η πεμπρολιζουμάμπη θα μπορούσαννα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση περιστατικών που αντιστέκονται στην ανοσοθεραπεία όπως βλέπουμε σε πάρα πολλούς τύπους καρκίνου.
Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Άνα Μίντσομ, από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και σύμβουλος ιατρός ογκολόγος στο Royal Marsden, δήλωσε: «Η ανοσοθεραπεία έχει δώσει εκπληκτικές υποσχέσεις στη φροντίδα του καρκίνου την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν λειτουργεί καλά σε όλους τους καρκίνους και οι καρκίνοι συχνά μπορούν να γίνουν ανθεκτικοί. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να είναι ένας τρόπος για να στοχεύσουν τον καρκίνο τους ακόμη και αφού σταματήσει να ανταποκρίνεται στην ανοσοθεραπεία».
Η γουαδεσιταβίνη μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί αυτή η αντίσταση, ανακάλυψαν γιατροί, ερευνητές και επιστήμονες που συμμετείχαν στη δοκιμή. Η νέα θεραπεία φαίνεται ιδιαίτερα ευεργετική για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Από αυτούς που ήταν ανθεκτικοί στην ανοσοθεραπεία, οι μισοί κατάφεραν να ελέγξουν τη νόσο τους για 24 εβδομάδες ή περισσότερο.
Η Άλισον Σόουντεν, 61 ετών, από το Ντόρσετ, διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα πριν από τέσσερα χρόνια και της είπαν ότι είχε έναν χρόνο ζωής, αλλά στη συνέχεια έλαβε pembrolizumab για τρία χρόνια. Πλέον έχει θεραπευθεί.
«Γνωρίζω ότι υπάρχει πιθανότητα ο καρκίνος μου να επανέλθει και να αναπτύξει αντοχή στη θεραπεία, επομένως είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ερευνητικές προσπάθειες που στοχεύουν στην αναστροφή της αντίστασης του καρκίνου στην ανοσοθεραπεία», είπε. «Ελπίζω ότι αυτός ο νέος πειραματικός συνδυασμός φαρμάκων θα φτάσει τελικά στην κλινική και θα βοηθήσει τους ανθρώπους».