Μέσω Google Μaps και με την ηλεκτρονική διασταύρωση των ευρημάτων με τα στοιχεία από το κτηματολόγιο και το έντυπο Ε9, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκινάει
να αναζητεί αδήλωτες πισίνες.Οι νέες τεχνολογίες είναι σε θέση να εντοπίσουν τις πισίνες που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια, αλλά όπως όλα δείχνουν το σχέδιο ξεκινάει πιλοτικά από την Αττική. Και αυτό καθώς ενδεχομένως να μην είναι εύκολο να διαπιστωθεί στο σύνολο της επικράτειας εάν κάποια πισίνα είναι δηλωμένη ή όχι.
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει δηλώσει την πισίνα του, αφενός θα γίνει επανυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ αλλά και του φόρου εισοδήματος, καθώς αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται και φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Πέραν των ανωτέρω φόρων που θα καταβληθούν, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, θα επιβληθούν και πρόστιμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης σχεδιάζουν σε αυτή τη φάση τον τρόπο που θα διεξαχθεί ο έλεγχος και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό τους.
Η διαδικασία είναι σύνθετη, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, και για να φθάσουμε στην αποκάλυψή τους θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps, τα δηλωθέντα στοιχεία στο Ε9 (οι πισίνες δηλώνονται στη στήλη 9, κωδ. 11), ενώ σε ορισμένες περιοχές θα χρησιμοποιηθούν και τα στοιχεία του Κτηματολογίου. Αν και ακόμα δεν έχει διασυνδεθεί το Κτηματολόγιο με το Taxis, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα ζητήσουν στοιχεία ηλεκτρονικά, τα οποία θα διασταυρωθούν με τα ευρήματα που θα προκύψουν από το google maps.
Η φορολογική διοίκηση επί της ουσίας ακολουθεί το σχέδιο των γαλλικών αρχών, οι οποίες ανακάλυψαν περισσότερες από 20.000 αδήλωτες ιδιωτικές πισίνες και άρχισαν να επιβάλλουν πρόστιμα στους κατόχους τους. Τα έσοδα που έχουν φέρει τα πρόστιμα στα ταμεία του γαλλικού κράτους ανέρχονται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.