Χειμερινή ώρα: Kερδίζουμε μία ώρα ύπνου αλλά χάνουμε μία ώρα φωτός
Προ των πυλών βρίσκεται η επιστροφή στη χειμερινή ώρα η οποία και φέτος θα τεθεί σε ισχύ από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 30 του μηνός.
Στο ζήτημα της αλλαγής της ώρας αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Κώστας Σκρέκας: «Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας», είπε ο υπουργός ενέργειας στο ΑΝΤ1.
Έτσι τα χαράματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου η ώρα θα αλλάξει από θερινή σε χειμερινή και θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας (όσα δεν είναι ψηφιακά) μία ώρα πίσω.
Συγκεκριμένα όταν το ρολόι δείξει 4:00 θα ξαναδείξει 3:00. Δηλαδή κερδίζουμε μία ώρα ύπνου, όμως χάνουμε για τους επόμενους μήνες μία ώρα φωτός.
Τι είχε προτείνει η Κομισιόν
Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.
Η Ε.Ε. σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά την πρόλαβε το Brexit και η πανδημία και φτάσαμε πλέον στο 2022 με τις κυβερνήσεις να καλούνται να αντιμετωπίσουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα και το θέμα της αλλαγής της ώρας να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
Πηγή...