Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Ιτέα: «Δεν ξέρουμε αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός», λένε Λέκκας και Τσελέντης


Έχουν σημειωθεί 11 μετασεισμοί από 0,8 έως 1,9 Ρίχτερ μετά την ισχυρότατη δόνηση που ταρακούνησε τη Φωκίδα, αλλά και την Αττική

Πολύ δυνατός σεισμός περίπου στη 01:00 τα μεσάνυκτα της Κυριακής «ταρακούνησε» τη Φωκίδα, αλλά και την Αττική. Η σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ είχε επίκεντρο 26.1 χλμ. νοτιοανατολικά της Αμφισσας και εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Πριν τον κύριο σεισμό σημειώθηκε ένας προσεισμός μεγέθους 1,3 Ρίχτερ, ενώ μετά την κύρια δόνηση των 5 ρίχτερ καταγράφησαν συνολικά 11 μετασεισμοί από 0,8 έως και 1,9 Ρίχτερ. 

Στις περιοχές κοντά στον σεισμό οι κάτοικοι είναι ανάστατοι καθώς η δόνηση ήταν ισχυρή και υπήρξε και ισχυρό βουητό. Κάτοικοι του Ξυλόκαστρου έλεγαν ότι ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός στην πόλη τους και ξύπνησαν μνήμες του 1999. Από το Γαλαξείδι και την Ερατεινή κάτοικοι περιγράφουν το σεισμό ως έντονο, αλλά μικρής διάρκειας και με ισχυρό βουητό.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε νωρίς το πρωί στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το φαινόμενο.

«Ο σεισμός εκδηλώθηκε μερικά λεπτά με την 1 τα μεσάνυκτα, στον κόλπο της Ιτέας ήταν το επίκεντρο, 20 χιλιόμετρα από τον κόλπο της Ιτέας ήταν το επίκεντρο, έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Αττική. Ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε ουσιαστικά από κάποια ρήγματα ανατολή – δύση που διέπουν τον Κορινθιακό κόλπο. Ο Κορινθιακός Κόλπος και ο Πατραϊκός είναι μέρη που φιλοξενούν υποθαλάσσια ρήγματα», ανέφερε αρχικά.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν είναι ο κύριος σεισμός, είχαμε όμως μετά 3 σεισμούς μεγέθους των 2 – 2,5 βαθμών Ρίχτερ, αλλά δεν συνιστά αυτό απόλυτα μετασεισμική δραστηριότητα. Θα δούμε τις υπόλοιπες ώρες την εξέλιξη του φαινομένου και θα δούμε τι ακριβώς θα συμβεί για να έχουμε μία πιο εμπεριστατωμένη άποψη»,

«Θεωρώ πως δεν θα επηρεάσει τις Αλκυονίδες, γιατί είναι ένας μικρός σεισμός, βεβαίως τα ρήγματα είναι πάρα πολλά στον κορινθιακό κόλπο, αλλά θεωρώ ότι δεν μπορεί να διεγερθούν τα ρήγματα των Αλκυονίδων. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στα ρήγματα σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο, και πρέπει να έχουμε λίγο χρόνο να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου στην περιοχή, για να δούμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι και να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε στο protothema.gr: «Ο σεισμός έγινε στα όρια στεριάς και θάλασσας, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές αλλά κι αν υπάρχουν μικρό βλάβες, επειδή είναι βράδυ θα φανούν με το πρώτο φως της ημέρας . Δεν μπορώ να ξέρω αν θα πρέπει να ανησυχούμε με την εξέλιξη του φαινομένου γιατί δεν έχουμε κλείσει ούτε μια ώρα από τη στιγμή που έγινε ο σεισμός. Συνιστώ ψυχραιμία στον κόσμο».

Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε νωρίτερα στο protothema.gr: «Ο σεισμός έγινε στα όρια στεριάς και θάλασσας, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές αλλά κι αν υπάρχουν μικρό βλάβες, επειδή είναι βράδυ θα φανούν με το πρώτο φως της ημέρας . Δεν μπορώ να ξέρω αν θα πρέπει να ανησυχούμε με την εξέλιξη του φαινομένου γιατί δεν έχουμε κλείσει ούτε μια ώρα από τη στιγμή που έγινε ο σεισμός. Συνιστώ ψυχραιμία στον κόσμο».

O καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης έγραψε σε δική του ανάρτηση στο facebook τα εξής: 

«Σήμερα στις 01:02, είχαμε μία ισχυρή σεισμική δόνηση ,M=5.0, με επίκεντρο 12 Χμ ανατολικά της Δεσφίνας. Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων», επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή. Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο.

Για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους.

Μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δε βλέπουμε. Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει. Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς.»
Νεότερη Παλαιότερη