Σχεδόν 500 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η άνοια θα εμφανιστούν παγκοσμίως έως το 2030, εάν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν επείγουσα δράση για να ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να κάνουν τακτική άσκηση, σύμφωνα με έκθεση.
Σε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τις χώρες όπου οι υπηρεσίες υγείας είναι υπό κατάρρευση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι το κόστος της αποτυχίας να γυμναστούν περισσότερο οι άνθρωποι θα είναι περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, όπως αναφέρει η Guardian.
«Υπάρχουν λίγοι τομείς στη δημόσια υγεία όπου τα στοιχεία για την απαιτούμενη δράση είναι τόσο πειστικά, οικονομικά αποδοτικά και πρακτικά», σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια έκθεση του ΠΟΥ για τη σωματική δραστηριότητα, σημειώνοντας ότι η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 20-30% . Ωστόσο, παρά τα σαφή οφέλη, η εφαρμογή πολιτικών που στοχεύουν στην ενθάρρυνση περισσότερης άσκησης είναι «αργή και άνιση», με αποτέλεσμα «λίγη πρόοδο», διαπιστώνει η έκθεση.
«Συνέπεια αυτής της «αδράνειας» είναι ότι τα ήδη τεταμένα συστήματα υγείας επιβαρύνονται με ασθένειες που μπορούν να προληφθούν σήμερα και ακόμη περισσότερο στο μέλλον, και οι κοινότητες αποτυγχάνουν να επωφεληθούν από τα ευρύτερα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που συνδέονται με την αύξηση της δραστηριότητας περισσότερων ανθρώπων», πρόσθεσε.
Εάν η κατάσταση δεν αλλάξει, ο ΠΟΥ προβλέπει ότι έως το 2030 θα υπάρξουν 499.208 εκατομμύρια νέα κρούσματα μη μεταδοτικών ασθενειών που μπορούν να προληφθούν και παθήσεων ψυχικής υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η άνοια, η κατάθλιψη και ορισμένοι καρκίνοι. Περισσότερο από το 40% αυτών θα συμβούν σε χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος όπως η Κένυα, η Ινδία και το Μπαγκλαντές.
Σχεδόν τα μισά από αυτά τα νέα περιστατικά θα προέρχονται από υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) και το 43% από κατάθλιψη, ανέφερε η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Ο ΠΟΥ έχει πει ότι περίπου το 7-8% όλων των περιπτώσεων καρδιαγγειακών παθήσεων, κατάθλιψης και άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν εάν οι άνθρωποι ήταν πιο δραστήριοι.
Εξετάζοντας δεδομένα από 194 χώρες, η έκθεση διαπίστωσε ότι λιγότερες από τις μισές έχουν εθνική πολιτική για τη σωματική δραστηριότητα και οτι λιγότερο από το 40% απο αυτές ήταν λειτουργικές. Τα επίπεδα άσκησης στα μικρά παιδιά ήταν ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, όπως διαπιστώθηκε, με λιγότερο από το 30% των χωρών να παρακολουθούν τη σωματική δραστηριότητα σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσους κάλεσε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές για την ενίσχυση της σωματικής δραστηριότητας και ως εκ τούτου τη μείωση της πίεσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
«Χρειαζόμαστε περισσότερες χώρες να κλιμακώσουν την εφαρμογή των πολιτικών για να υποστηρίξουν τους ανθρώπους να είναι πιο δραστήριοι μέσω του περπατήματος, της ποδηλασίας, του αθλητισμού και άλλων σωματικών δραστηριοτήτων. Τα οφέλη είναι τεράστια, όχι μόνο για τη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων, αλλά και για τις κοινωνίες, το περιβάλλον και τις οικονομίες», είπε.
Πηγή...