Πτώση της αναπτυξιακής δυναμικής της Ελλάδας το 2023 αναμένει ο ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, παρά την ανάκαμψη που εμφάνισε ο τουρισμός στην Ελλάδα και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη, η κατανάλωση προβλέπεται να επιβραδυνθεί το 2023 καθώς τα πραγματικά εισοδήματα συρρικνώνονται και η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη. Η ανάπτυξη το 2023 θα ανέλθει στο 1,6% , από 6,7% εφέτος.
Η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας αναμένεται πάντως να οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού και να στηρίξει την κατανάλωση το 2024, ενώ οι εκταμιεύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατηρήσουν την ήπια αύξηση των επενδύσεων παρά το αυξημένο κόστος.
Ωστόσο, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παίρνει πιο διευρυμένες διαστάσεις καθώς οι αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού εντείνουν τις μισθολογικές πιέσεις.
Η στροφή των δημοσιονομικών μέτρων προς τη μεταφορά εισοδήματος σε ευάλωτες ομάδες και η διευρυμένη υποστήριξη της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης εκτιμάται ότι θα ενθαρρύνει την εξοικονόμηση ενέργειας, θα στηρίξει τα δημόσια οικονομικά και θα αμβλύνει τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Κάτι που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας για το χρέος της. Επιπλέον, θα βοηθήσει τη χώρα να διευθετήσει επίσης μακροπρόθεσμους στόχους, ειδικά όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και τον περιορισμό του υψηλούς επιπέδου ενεργειακής ένδειας.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ωστόσο, οι αυξανόμενες τιμές, το κόστος επενδύσεων και ο περιορισμός της δημοσιονομικής στήριξης αναμένεται να μετριάσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Η αύξηση της κατανάλωσης προβλέπεται να αποδυναμωθεί καθώς ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών, ενώ η δημοσιονομική στήριξη αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να μετριαστεί καθώς σταθεροποιούνται οι τιμές της ενέργειας, αλλά η κατάργηση των επιδοτήσεων των τιμών της ενέργειας, που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα οδηγήσει σε νέα προσωρινή άνοδο.
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι εάν οι διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό ή οι υψηλές τιμές συνεχιστούν μετά τα μέσα του 2023 ή είναι πιο σοβαρές από ό,τι είχε προβλεφθεί, η κατανάλωση και η παραγωγή θα αποδυναμωθούν και τα δημόσια οικονομικά θα δεχθούν μεγαλύτερη πίεση. Κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση της επενδυτικής βαθμίδας, οδηγώντας σε πιο ακριβή και δύσκολη πρόσβαση στις αγοράς για κρατική χρηματοδότηση.