Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού

Η τελετή ενθρόνισης στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου:

Πηγή: Ionian Channel


Υποδοχή και ενθρόνιση

enthronisi3

enthronisi6

Με ιδιαίτερες τιμές και την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.
Τον νέο Μητροπολίτη υποδέχθηκαν στην κεντρική πλατεία ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως και Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, πλειάδα Αρχιερέων και πλήθος λαού.
Ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής παρέδωσε την ποιμαντορική ράβδο στο νέο Ποιμενάρχη και ακολούθως ο Δήμαρχος Μεσολογγίου τον προσφώνησε με θερμούς λόγους.

Στη συνέχεια εν πομπή κατευθύνθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, όπου ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνωρίσεως και καταστάσεως του νέου Μητροπολίτου.

Ακολούθησε η τελετή της Ενθρονίσεως στην οποία συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Βεροίας κ. Παντελεήμων, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Κοζάνης κ. Παύλος, Μεσογαίας, κ. Νικόλαος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Λευκάδος κ. Θεόφιλος, Θηβών κ. Γεώργιος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Ηλείας κ. Αθανάσιος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Νικοπόλεως κ. Χρυσόστομος, Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, Αργολίδος κ. Νεκτάριος, Κίτρους κ. Γεώργιος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος, Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Σταγών κ. Θεόκλητος, Φιλίππων κ. Στέφανος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος, Λαγκαδά κ. Πλάτων, Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Κινσάσας κ. Θεοδόσιος και ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Συμμετείχαν επίσης Πρωτοσύγκελλοι, Ηγούμενοι και Ηγουμένες Ιερών Μονών, μετά των τιμίων συνοδειών τους, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι και οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και πολλών άλλων Ιερών Μητροπόλεων.
Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε η, εκ Βόλου καταγόμενη, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή.
Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, Βουλευτές, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων και Οργανισμών της περιοχής, κληρικοί και πλήθος κόσμου, οι οποίοι καθ’ όλη την πομπή και την τελετή επευφημούσαν τον νέο Πνευματικό τους Πατέρα και Ποιμενάρχη αναφωνώντας το «Άξιος».

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως Τοποτηρητής και Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου για την ευόδωση της αρξαμένης Μητροπολιτικής Ποιμαντορίας του νέου Ποιμενάρχου καθώς και για την κατ’ άμφω υγεία του Κλήρου, των μοναχών και των Χριστιανών της ευλογημένης αυτής Ιεράς Μητροπόλεως.
Ανέφερε ότι ο νέος Μητροπολίτης έρχεται σε μια περιοχή με μεγάλη ιστορία. Μια Μητρόπολη που διακόνησαν μεγάλη Αρχιερείς, αλλά και ευλαβείς ιερείς και ιεροκήρυκες που ο καθένας με τα ιδιαίτερα προσόντα και χαρίσματά του, προσέφερε πολλά στο ευλογημένο ποίμνιο. Επίσης ανέφερε ότι από τον τόπο αυτό αναδείχθηκαν μεγάλοι άγιοι με κορυφαίο τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλα κέντρα εκκλησιαστικής ζωής, ζωντανές Ενορίες με ευσεβείς κληρικούς, ευλαβείς λαϊκούς και αξιόλογους άρχοντες. Αναφέρθηκε στο έργο του Μητροπολίτου λέγοντας ότι είναι διπλό, να δίνη την ομολογία της Ορθόδοξης πίστεως και να εξασκή την ποιμαντική προς όλους.
Ολοκληρώνοντας δήλωσε βέβαιος ότι ο νέος Επίσκοπος θα κερδίσει αυτόν τον ευσεβή λαό με την γλυκύτητα των λόγων του, γιατί κοσμείται από ποικίλα χαρίσματα, από φυσική αντιληπτικότητα και διοικητική πείρα, που απέκτησε κοντά στον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

Ακολούθησαν οι προσφωνήσεις της Εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Ζέττας Μακρή, του Περιφερειάρχου Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκταρίου Φαρμάκη και του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως, ως εκπροσώπου του ιερού κλήρου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά τον Ενθρονιστήριο λόγο του, τόνισε ότι από σήμερα ξεκινά μια νέα σελίδα στην ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως και έστειλε μήνυμα ενότητας και αγάπης προς όλους, καλώντας τις τοπικές αρχές και το λαό σε στενή συνεργασία για την ανάπτυξη και την πρόοδο της τοπικής Εκκλησίας και της κοινωνίας.

Αναφέρθηκε στον θεσμό και τον ρόλο του Επισκόπου μέσα στην Εκκλησία και την κοινωνία λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Ο νέος επίσκοπος έρχεται έχοντας στην σκέψη και στην καρδιά του έναν λόγο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου: “Η Εκκλησία δεν σώζει μ᾽ αυτά που πράττει, αλλά με αυτό που είναι”. Κι αυτός ο λόγος μεταφράζεται σε ένα όνομα: Ιησούς Χριστός! Η Εκκλησία σώζει επειδή κοινωνεί με τον Χριστό, τοις πάσι τον Χριστόν καταγγέλλει, ευαγγελίζεται την δικαιοσύνη του Χριστού, δηλαδή την αγάπη και την ελπίδα για όλους, που γίνεται άφεση αμαρτιών, ανάσταση και ζωή αιώνιος. Η Εκκλησία σώζει, καθώς καλεί τους ανθρώπους σε συνάντηση, σύναξη, καινούργια ζωή, με την αποδοχή ότι τα πάντα και εν πάσι Χριστός! Αυτή είναι και η αποστολή του επισκόπου. Να είναι μιμητής Χριστού. Να γίνεται η οδός και να δείχνει τον δρόμο που οδηγεί στον Χριστό. Να τίθεται επικεφαλής του λαού του σε μία πορεία αγάπης, που θα καταστήσει πάντας ανθρώπους ώριμους πνευματικά, “εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού”».
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι: «Ο επίσκοπος είναι ο εγγυητής της ενότητας, τόσο εντός του σώματος του Χριστού, όσο και στον αγώνα να εκκλησιοποιηθεί ο κόσμος, για να ζήσει. Η παράδοση της Εκκλησίας αναθέτει στον επίσκοπο αυτή την ευθύνη. Να διακρίνει τα χαρίσματα κλήρου και λαού. Να καλεί οι πάντες να λειτουργήσουν υπό την ευλογία του, ώστε να διακρίνονται τα όρια. Και να μη λησμονούν ότι και εκείνος με την σειρά του αναφέρεται, λογοδοτεί στην Εκκλησία, στην Ιερά Σύνοδο».

Διαβεβαίωσε το λαό της Μητροπόλεως ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια αφοσιωμένης θυσιαστικής διακονίας και έμπρακτης συμπαράστασης στους πάσχοντες, στους αναξιοπαθούντες και ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία. Εξέφρασε την επιθυμία του για την στήριξη τους θεσμού της οικογενείας, των κληρικών και των ιερατικών οικογενειών τους, των νέων, των ιεροπαίδων, των σχολείων και κάθε εμπερίστατου ανθρώπου.
Αναφέρθηκε στην ιστορία των περιοχών που αποτελούν την Ιερά Μητρόπολη, στην ανάγκη για την ανάδειξη της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, στην στήριξη των Μοναστηριών, τα οποία χαρακτήρισε ως τον ένα από τους δύο πνεύμονες στην ζωή της πίστεως. Μίλησε για τους τοπικούς αγίους και τους μακαριστούς προκατόχους του και κυρίως τους τρεις τελευταίους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αλλά και οι τελευταίοι προκάτοχοί μου αφιέρωσαν όλο τους το είναι για τον λαό μας. Ο Ιερόθεος Παρασκευόπουλος πάλεψε στην κατοχή να αντέξουν οι άνθρωποι την πείνα και τις κακουχίες. Ο Θεόκλητος Αβραντινής υπήρξε ο εμπνευστής και πρωταγωνιστής του να χτιστούν στις ενορίες νέοι ναοί, με κάλλος και λειτουργικότητα, ώστε να υμνείται ο Θεός. Ο πολύκλαυστος Κοσμάς Παπαχρήστου, ο σεβάσμιος γέροντας, καθώς υπήρξε πνευματικός καθοδηγητής και εξομολόγος πολλών ανθρώπων, έδειξε ότι η αγάπη είναι έργα, ότι “ο λόγος του Θεού ου δέδεται”, ότι αποστολή του επισκόπου είναι να μιλά και να δείχνει τον Θεό. Τους ευγνωμονώ, τους μνημονεύω στην προσκομιδή και παρακαλώ να αγωνιστούμε τον καλόν αγώνα, τιμώντας και αυτούς στην πράξη».

Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Τοποτηρητή για τους κόπους και την άοκνη παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολη αυτούς τους έντεκα μήνες, ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς που συμμετείχαν στην χαρά της τοπικής Εκκλησίας, τους άρχοντες, τον ιερό κλήρο, τους επισκέπτες από άλλες περιοχές και ειδικά από την Μητρόπολη Δημητριάδος και τον πιστό λαό της Αιτωλοακαρνανίας.

Ολοκληρώνοντας τον συγκινητικό και μεστό θεολογικών νοημάτων Ενθρονιστήριο λόγο του επικαλέστηκε τις πρεσβείες όλων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία Αγίων και ζήτησε από όλους να προσεύχονται για τον ίδιο να είναι ενώπιον Θεού και ανθρώπων πατέρας, ο οποίος “τίθησι την ψυχήν του υπέρ των προβάτων”, φίλος, αδελφός, αλλά και εκείνος που θα θέτει τα όρια της αληθείας.


ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ
ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ κ.κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ
ΕΙΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟΝ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΥΡΟΥ:

ΙΕΡΑ ΠΟΛΙΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεε, Τοποτηρητά άχρι τούδε της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Εκπρόσωπε του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.
Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Άγιοι Αρχιερείς.
Αξιότιμε Δήμαρχε της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κύριε Κωνσταντίνε Λύρε.
Εντιμότατοι Άρχοντες.
Σεβαστοί Πατέρες και Αδελφοί.
Λαέ του Θεού Αγαπημένε και Περιούσιε.

Σκιρτά η ψυχή μου από βαθειά χαρά και συγκίνηση τούτη την ώρα την πανεπίσημη. Προσέρχομαι με δέος στον τόπο της εκκλησιαστικής μου ευθύνης, στην Μητρόπολη που μού εμπιστεύθηκε η αγάπη του Θεού, και τα λόγια μου στερεύουν. Ζω το φανέρωμα της Θείας ευδοκίας: Αξιώνομαι να στέκομαι σε χώματα ιερά, που αιώνια θα τα περιδιαβαίνει η δόξα.

«Τά μάτια μου δέν εἶδαν τόπον ἐνδοξότερον ἀπό τοῦτο τό ἁλωνάκι», δανείζομαι την φράση του εθνικού μας ποιητή. Ξανοίγεται εμπρός μου το αγαπημένο, ηρωικό Μεσολόγγι! Πόλη ιερή και αγία, άπαρτο κάστρο της καρδιάς μας! Τόπος αμόλυντος και γνήσιος στους κίβδηλους καιρούς μας. Η ψυχή του κρατάει μέσα της την ψυχή όλης της Ελλάδος! Προβάλλει από την αχλύ των καιρών φορτωμένο με ιστορία. Έγινε θρύλος η άμυνά του, και η αρετή του «στόν κόσμο τοῦτον χύνεται καί σ’ ἄλλους κόσμους φτάνει». Μέσα στην ροή του χρόνου διασώζει πάνω από την ιστορική φθορά τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία, για να μεταλαμβάνουν οι αιώνες τα άχραντα της Ρωμιοσύνης και της πίστης μας. Γι’ αυτό «ἡ θύμηση ἄχρονη μπροστά σου θά γονατίζει», γράφει ο Παλαμάς.

Όντως, εισέρχεται κανείς στην πόλη του Μεσολογγίου, και νοιώθει ότι εισάγεται στα άγια των αγίων της πατρίδος μας. Δεν είναι απλώς ένας τόπος θυσίας, δεν είναι μόνον ένα κομμάτι γης βαμμένο από το αίμα ηρώων. Είναι μία πόλη που συνδέεται άρρηκτα, νομοτελειακά και απόλυτα με τα ιερά και όσια της φυλής μας, με τον μέχρις εσχάτων αγώνα «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία».
Εισέρχεται κανείς στο Μεσολόγγι, και εμπνέεται από το μεγαλείο του. Νοιώθει πως υπερβαίνει την καθημερινότητα, καθώς ρίγη συγκινήσεως τον διαπερνούν. Θαρρείς ότι ακόμη και ο αέρας σ’ αυτόν τον τόπο φέρνει, με την ανάσα των περιβολιών και την αλμύρα της λιμνοθάλασσας, κάτι από τα καπνισμένα μετερίζια και από το μπαρούτι που άναψε ο Καψάλης. Εισέρχεται κανείς στην πόλη του Μεσολογγίου και νοιώθει προσκυνητής σε τόπο ιερό, που καθαγίασε η μακρόχρονη υπομονή και η ακλόνητη πίστη, η αγνή φιλοπατρία και το ρωμαλέο φρόνημα, η θαυμαστή αντοχή των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» στην πείνα και τις στερήσεις.

Εισέρχομαι κι εγώ στον τιμημένο αυτόν τόπο της πατρίδος μας, πρώτιστα ως ταπεινός προσκυνητής σε χώματα ιερά. Ευδόκησε ο Θεός να ριζώσει σε τούτη την χαριτωμένη γη η συνέχεια της ζωής μου. Ευδόκησε να είναι η ήσυχη λιμνοθάλασσα το ξαπόσταμα της πορείας μου, που θα επανατροφοδοτεί και θα ξαστερώνει τον λογισμό μου, σε όλα τα δύσκολα. Ευδόκησε να γίνει από τούτη την ώρα το Μεσολόγγι ο χώρος μου και ο τόπος μου, η νέα μου πατρίδα, αναπόσπαστο κομμάτι και συστατικό της ύπαρξής μου.

Τούτη η ημέρα σηματοδοτεί την ευλαβική είσοδό μου στην πόλη, της οποίας η ηρωική Έξοδος προεμήνυσε λυτρωτικά την λευτεριά στην πατρίδα μας. Γι’ αυτό και με συνέχει βαρύτερη η ευθύνη, και μεγαλύτερο το χρέος απέναντι σε όλους: «Σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούν και θα περάσουν» από τον τόπο αυτό.
Δεν υπάρχει σήμερα χωρίς χθες. Κι αν ξεχνάμε το παρελθόν και δεν χρησιμοποιούμε τις πέτρες του για να οικοδομήσουμε το μέλλον, τα θεμέλιά μας κλονίζονται, διότι η κάθε πέτρα έχει την αξία και την προοπτική της. Ναι, χρωστάμε σε εκείνες τις αδούλωτες και ελεύθερες ψυχές, που άφησαν το στίγμα τους στην ζωή μας με τον απαράμιλλο αγώνα τους και την ηρωική τους Έξοδο. Αγνοί πατριώτες με ατσάλινη ψυχή μάς κληροδότησαν μια παρακαταθήκη τόλμης και αρετής. Θα την κρατάμε με σεβασμό στην πιο ιερή κατακόμβη της καρδιάς μας, για να μας μεταγγίζει εσαεί ένα ψυχικό βάθος μεγαλωσύνης και αρχοντιάς.

Αν όμως το παρελθόν βαθαίνει την ψυχή μας, το παρόν ξανοίγει νέες πραγματικότητες. Και ιδού, τούτη την ώρα, που χαιρετίζω τον ευλογημένο τούτον τόπο, αντικρύζω με απροσμέτρητο σεβασμό και πηγαία αγάπη εσάς, τους απογόνους εκείνων των αγωνιστών, που με περισσή αγάπη με υποδέχεστε σήμερα. Στις φλέβες σας ρέει ηρώων αίμα, ενώ στα πρόσωπά σας αντιφεγγίζει ένα συναίσθημα ζεστό και εγκάρδιο. Απλώνω το βλέμμα και αγκαλιάζω ανεξαιρέτως όλους. Σας περιβάλλω με την στοργή του πατέρα. Σφίγγω αδελφικά το χέρι καθενός. Ανοίγω την καρδιά μου, για να κλείσω μέσα της κάθε τι τούτου του αγιασμένου τόπου. Επωμίζομαι με επίγνωση την ευθύνη να πορευθώ επάξια στον βηματισμό των αειμνήστων προκατόχων μου και να αναδειχθώ άξιος διάδοχός τους, αφήνοντας κι εγώ στην Εκκλησία την μαρτυρία της θεοφιλούς διακονίας μου. Επικαλούμαι προς τούτο ακατάπαυστα τη χάρη του Θεού, που «τά ἀσθενῆ θεραπεύει καί τά ἐλλείποντα ἀναπληροῖ. Και ταπεινά παρακαλώ όλους να με ενισχύετε με την δύναμη της αγάπης και της προσευχής σας. Από μέρους μου θα καταθέσω ανεπιφύλακτα τις βαθύτερες δυνάμεις της ψυχής μου, για να συσπειρωθούμε όλοι στην μεγάλη οικογένεια του Χριστού, για να σφυρηλατείται η ενότητά μας σε όλες τις λεπτομέρειες της ζωής μας, για να αναβαπτισθούμε όλοι μαζί στην κολυμβήθρα των θησαυρών της πίστης μας, για να βιώσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας την εκπληκτική εμπειρία της Θείας παρουσίας. Έχουμε στους δύσκολους καιρούς μας ανάγκη επιτακτική να ζωογονήσουμε την πίστη μας και να στηρίξουμε την ελπίδα σε Εκείνον, που είναι η ακαταίσχυντη καταφυγή μας, το μέλλον μας και η προοπτική μας.

Σκύβω τούτη την ώρα βαθιά στην ψυχή μου, για να κρατήσω και να διαφυλάξω αυτές τις πολύτιμες και συγκλονιστικές για μένα πρώτες στιγμές της παρουσίας μου στο Μεσολόγγι. Σύντομες και απεριόριστες μαζί μετρούν καθοριστικά στο ξεκίνημα της νέας μου εκκλησιαστικής διακονίας.

Σάς ευχαριστώ όλους για τον κόπο της παρουσίας σας, και για την θερμή υποδοχή, που μου επιφυλάξατε. Υψώνω τα χέρια μου, και πατρικά από καρδιάς σάς ευλογώ. Υψώνω και τα μάτια μου και την ψυχή μου και δέομαι θερμά για εσάς και τις οικογένειές σας. Ομολογώ την ευεργεσία να είμαι ο πνευματικός πατέρας όλων σας, ευγνωμονώ για την δωρεά αυτή του Θεού, δεν κρύβω τα κύματα της συγκίνησης που με κατακλύζουν.

Επιτρέψατέ μου να προσθέσω και δύο λόγια πηγαίας και ειλικρινούς ευγνωμοσύνης προς εσάς, αξιότιμε κύριε Δήμαρχε της Ιεράς αυτής Πόλεως κ. Κωνσταντίνε Λύρε, για την ολόθερμη υποδοχή, για την τιμητική προς το πρόσωπό μου προσφώνησή σας, για τα καλά σας λόγια και τις φιλοφρονήσεις σας. Προσβλέπω με αισιοδοξία και βεβαιότητα στην αγαστή σε κάθε επίπεδο συνεργασία μας. Αφουγκράζομαι την γνήσια φιλοπατρία σας, την αγάπη σας για την διαρκή προβολή και υπεράσπιση της ιστορικής αξίας τούτου του τόπου. Θα είναι πάντα ο Επίσκοπός σας συμπαραστάτης και συναντιλήπτορας σε κάθε καλό και φιλοπρόοδο έργο σας. Άρχοντες, κλήρος και λαός, ας πορευθούμε αντάμα, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του ευλογημένου αυτού λαού.

Ἡ χάρις τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ εἴη μετά πάντων ὑμῶν. Ἀμήν!

 


Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης:

enthronisi1

Ομιλία Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, στην τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ.κ. Δαμασκηνού στην Ι.Π. Μεσολογγίου:

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε,
Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Αρχιερείς,
Σεβασμιώτατε Τοποτηρητά της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας, Μητροπολίτη Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεε,
Σεβαστοί Πατέρες,
Εντιμώτατοι εκπρόσωποι της Πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας,
Κυρίες και κύριοι,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ.κ. Δαμασκηνέ,

Με συναισθήματα χαράς και συγκίνησης σας υποδεχόμαστε στην ιερή γη του Μεσολογγίου και στον ιστορικό θρόνο αυτής της μεγάλης και αγιοτόκου Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την οποία λάμπρυναν με τη διακονία και την προσφορά τους, πολλές μεγάλες μορφές του ιερού θυσιαστηρίου.
Η σημερινή μέρα της ενθρονίσεώς σας, είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει ημέρα σταθμό, όχι μόνο για την ιερή Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αλλά για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
Και αισθάνομαι ιδιαίτερη περηφάνια που έχω τη τιμή να παρίσταμαι και να σας προσφωνώ σε αυτή την τελετή, ως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ως Αιτωλοακαρνάνας.

Σεβασμιώτατε,

Μεταφέροντας τα προσωπικά μου, αλλά – πιστεύω – και τα συναισθήματα του συνόλου του λαού και του κλήρου της ιστορικής μας Μητροπόλεως, η συγκίνησή μας σήμερα είναι ακόμα πιο έντονη.
Γιατί στο πρόσωπό σας βλέπουμε τον άξιο διάδοχο και συνεχιστή του έργου του μακαριστού πρώην Μητροπολίτη μας, κυρού Κοσμά, του απλού και ταπεινού ιεράρχου, που έσπευσε στην αγκαλιά του επουράνιου Πατέρα αφού όμως προηγουμένως πότισε τις δικές μας ζωές με Χριστό και Ελλάδα.
Υπήρξε ένας ιεράρχης που μέσα στην οσιακή μορφή του χτυπούσε μία φλογισμένη καρδιά. Μια καρδιά, που χωρίς να λογαριάζει κόπους και θυσίες, πάντοτε πάσχιζε για την ηθική και κοινωνική ανάταση των ανθρώπων αυτού του τόπου.
Σήμερα, είμαι βέβαιος ότι από το επουράνιο θυσιαστήριο σας υποδέχεται και αυτός στη γη της καρδιάς του και θα αποτελεί έναν ακόμα πολύτιμο συμπαραστάτη στο κοπιώδες και θεάρεστο έργο σας.
Συμπαραστάτες σας όμως, θα είμαστε και όλοι εμείς.
Υπό την παρουσία και την ευλογία σας, τούτος ο τόπος μπορεί να γνωρίσει μία νέα εποχή ελπίδας και ακμής, για την οποία σας διαβεβαιώνω πως θα αγωνιστούμε όλοι μαζί.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πρόσωπο το δικό μου και των συνεργατών μου, θα βρείτε πιστούς και άκαμπτους συμμάχους που θα κάνουν κάθε τι αναγκαίο, προκειμένου να στηρίξουν το πολυσήμαντο έργο σας, αλλά και που πάντοτε, θα επιζητούν τις πολύτιμες προτροπές και τις πατρικές συμβουλές σας.
Στο διάστημα που πέρασε από την εκλογή σας μέχρι τη σημερινή μέρα, είχα την ευκαιρία να αντιληφθώ από πρώτο χέρι τη χαρά και την προσδοκία των πολιτών αυτού του τόπου για το νέο τους Ποιμενάρχη.
Η πορεία σας, παρά το νέο της ηλικίας σας, είναι ήδη μακρά. Από την ακριτική και πανέμορφη Σάμο στον Πειραιά. Και από εκεί, στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού. Και τώρα εδώ, στην ιστορική γη της Αιτωλοακαρνανίας, όπου ακόμα αντηχούν τα βήματα αγίων μορφών όπως του προστάτου μας, Πατροκοσμά του Αιτωλού, του Ιωσήφ Ρωγών και πολλών άλλων.
Φαίνεται πως η Θεία Πρόνοια, που καθοδηγεί τα βήματά σας, θέλησε να σας οδηγήσει εδώ, στον τόπο όπου ακόμα στέκουν όρθιες οι μορφές των Ελεύθερων Πολιορκημένων, και όπου κάθε σημείο έχει και μία ιστορία να διηγηθεί, για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία.

Σας υποδεχόμαστε λοιπόν εδώ, στο Ιερό και ηρωικό Μεσολόγγι με τον σεβασμό και την αγάπη που αξίζει σε έναν καταξιωμένο κληρικό που έχει ήδη τιμηθεί και αγαπηθεί για το έργο του, προτού ακόμα εκλεγεί και χειροτονηθεί Μητροπολίτης.
Ακουμπάμε πάνω σας, γνωρίζοντας ότι και στις σημερινές δύσκολες εποχές για την κοινωνία και την πατρίδα, με την σοφία, την αγάπη και την υπομονή σας, θα αποτελέσετε έναν ισχυρό πυλώνα ανυψώσεως του τόπου μας και των ανθρώπων του.
Είναι βέβαιο πως έχουμε να αντιπαλέψουμε πολλά.
Να θέσουμε υψηλά αναχώματα στην από-ιεροποίηση, την πνευματική και ηθική κατάπτωση που μας απειλούν, αλλά και να συνδράμουμε την κοινωνία που αντιμετωπίζει πολλαπλές και πολυεπίπεδες απειλές.
Με τη δική σας στήριξη, θα τα καταφέρουμε.
Αυτός ο τόπος, όσες φορές και αν γονάτισε, άλλες τόσες σηκώθηκε.
Γι’ αυτό Σεβασμιώτατε, σας καλωσορίζουμε εγκάρδια, ασπαζόμενοι τη δεξιά σας και επιζητώντας την ευλογία σας.
Να είστε βέβαιος ότι στο έργο σας δεν θα είστε μόνος.
Επιτρέψτε μου, σε ανάμνηση αυτής της ιστορικής ημέρας να σας προσφέρω ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο, σε δείγμα του σεβασμού και της αγάπης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς το Πρόσωπό Σας.
Εις πολλά έτη Δέσποτα!
Άξιος!

—–

Ομιλία Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, στην τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ.κ. Δαμασκηνού στο Αγρίνιο:

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε,
Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Αρχιερείς,
Σεβασμιώτατε Τοποτηρητά της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας, Μητροπολίτη Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεε,
Σεβαστοί Πατέρες,
Εντιμώτατοι εκπρόσωποι της Πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας,
Κυρίες και κύριοι,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ.κ. Δαμασκηνέ,

Με μεγάλη συγκίνηση σας υποδεχόμαστε σήμερα και στην πόλη του Αγρινίου, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο θα γνωρίσετε και είμαι βέβαιος ότι θα εκτιμήσετε, όχι μόνο για την ιστορία του, αλλά και για το ισχυρό απόθεμα πολιτιστικής και πνευματικής δημιουργίας που διαθέτει.

Το Αγρίνιο, το ιστορικό Βραχώρι, είναι μία περιοχή μεγάλων δημιουργών και ευεργετών. Ταυτόχρονα, όμως και μία περιοχή ανθρώπων του μόχθου που με περηφάνια στηρίζουν τις οικογένειες και τον τόπο τους.
Καλωσορίσατε λοιπόν σε μία κοινωνία που στο σύνολό της εμπνέεται από το ιστορικό παρελθόν και διεκδικεί ένα όμορφο μέλλον, στηριζόμενη πάνω στις διαχρονικές αρχές και αξίες της Ελληνορθόδοξης παράδοσης, κάτι που γίνεται αντιληπτό αμέσως, ακόμα και από τις ονομασίες πολλών συνοικιών της πόλης του Αγρινίου.
Αυτή η κοινωνία σας υποδέχεται με την αγάπη και τον σεβασμό που αξίζει σε έναν άξιο ιεράρχη, στεκόμενη στο πλευρό σας ως συμπαραστάτης του θεόπνευστου έργου σας και ως πνευματικά παιδιά της πατρικής σας αγάπης και καθοδήγησης.
Επαναλαμβάνοντας αυτό που είπα και κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής ενθρονίσεώς σας στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, υπό την ευλογία σας αυτός ο τόπος μπορεί να γνωρίσει μία νέα εποχή ελπίδας και ακμής, για την οποία θα αγωνιστούμε όλοι μαζί.

Σεβασμιώτατε,

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν και στην πόλη του Αγρινίου.
Ευχόμαστε και πάλι, η Θεία Πρόνοια να οδηγεί πάντοτε τα βήματά σας και η σοφία, η αγάπη και η υπομονή σας να αποτελεί τα μόνιμα δώρα σας προς όλους εμάς.
Ωστόσο, με την ευκαιρία της σημερινής λαμπρής ημέρας για την πόλη του Αγρινίου, θα μου επιτρέψετε να σας παραδώσω ένα δώρο, πλέον αυτού που υπό τη θεσμική μου ιδιότητα σας παρέδωσα κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής ενθρονίσεώς σας στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Ένα δώρο που το παραδίδω με υιική αγάπη, όχι ως Περιφερειάρχης, αλλά ως Νεκτάριος Φαρμάκης, ένα από τα μέλη του ποιμνίου σας στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Πρόκειται για ένα οικογενειακό κειμήλιο με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εμένα, καθώς ανήκε στον κυρό Χριστόφορο, Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας κατά τα έτη 1945-1958, ο οποίος υπήρξε πρόγονος δικός μου και της οικογένειάς μου.
Σας παραδίδω λοιπόν το δικηροτρίκηρο ενός ιεράρχη που γεννήθηκε σε αυτά εδώ τα χώματα και ο οποίος κατά τη διάρκεια της διακονίας του, σε πολύ δύσκολες εποχές, έβαλε πάνω απ’ όλα τον Χριστό και την Αγάπη προς τον Άνθρωπο, διαφυλάσσοντας την ενότητα του λαού της περιοχής.

Είμαι βέβαιος ότι πάνω στα χνάρια στα βήματα του Χριστοφόρου και των ιεραρχών που ανύψωσαν τον Άνθρωπο προς Δόξα Θεού, θα πορευτείτε και εσείς.
Ας είναι πάντοτε θεόπνευστος ο δρόμος σας.

Άξιος!
πηγη ... ...
Νεότερη Παλαιότερη