Βρετανία: Η ενεργειακή κρίση «απειλεί»τα θέατρα – Φόβος για μπλακ άουτ

Βρετανία: Θα συνεχιστεί η παράσταση; Τα θέατρα της χώρας φοβούνται το ενδεχόμενο μπλακάουτ και αδυναμίας να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος

Τα θέατρα στη Βρετανία διαπραγματεύονται με εταιρείες προμήθειας ενέργειας ξεσκονίζοντας τις παλιές γεννήτριες με τον φόβο πιθανών μπλακάουτ και τον κίνδυνο να μην μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι όμοια με εκείνα που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο τμήμα του λαού καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στις ενεργειακές προμήθειες έχουν επιτείνει την κρίση του κόστους διαβίωσης στη χώρα, όπου τα ποσοστά του πληθωρισμού είναι από τα υψηλότερα στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Οι πολίτες έχουν ανάγκη, ίσως περισσότερο από ποτέ, την ψυχαγωγία και τα μιούζικαλ και τα χριστουγεννιάτικα σόου συγκεντρώνουν μεγάλο κοινό, αλλά τα εισιτήρια που κόπηκαν συνολικά τη χρονιά που φεύγει είναι λιγότερα σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας.

Ο Στιβ Μάνιξ, εκτελεστικός διευθυντής του θεάτρου Mercury στο Κόλτσεστερ του βορειοανατολικού Λονδίνου, λέει ότι έχει ζητήσει από τους ηθοποιούς του «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» να τηρούν ευλαβικά το σενάριο από τον φόβο να μην ξεπερνιέται η χρονική διάρκεια του έργου: οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης μπορούν να λειτουργήσουν μόνο τρεις ώρες.

«Στα 37 χρόνια που βρίσκομαι στο χώρο, αυτή είναι η χειρότερη περίοδος»,2022-12-19 14:35:34 συμπληρώνει. Ακόμη και μετά την ανακαίνιση ύψους 17 εκατομμυρίων δολαρίων για την εγκατάσταση τριπλών υαλοπινάκων, φώτων χαμηλής κατανάλωσης και ηλιακών πάνελ, που έχουν τοποθετήσει το θέατρο στο ανώτατο 25% των φιλικών προς το περιβάλλον δημοσίων κτιρίων στη χώρα, ο Μάνιξ λέει ότι αν η κυβέρνηση δεν βοηθήσει, τα διαθέσιμα μετρητά του θεάτρου θα εξαντληθούν εντός εξαμήνου.

Ο ετήσιος λογαριασμός ρεύματος του θεάτρου αναμένεται να φθάσει τις 120.000 στερλίνες, από 40.000 που ήταν πέρυσι. Δεν μπορεί να μετακυλίσει το επιπλέον κόστος, εν μέρει επειδή πολλά εισιτήρια είχαν πουληθεί μήνες νωρίτερα, και εν μέρει επειδή οι θεατές του θεάτρου έχουν περιορισμένα μετρητά.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για τα θέατρα και παραμένουμε σταθερά στο πλευρό τους», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος μέσω email, χωρίς να διευκρινίσει εάν θα παραταθούν οι ενεργειακές και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις τέχνες. Πάντως, πριν από τον Απρίλιο δεν αναμένεται ελάφρυνση.

Τα στοιχεία ποικίλλουν καθώς ορισμένα θέατρα του Λονδίνου επωφελούνται από τους τουρίστες που παρασύρονται από την αδυναμία της στερλίνας, ενώ η κλασική μουσική και το πιο πειραματικό θέατρο υφίστανται τη μεγαλύτερη μείωση του κοινού.

Ωστόσο, συνολικά, οι πωλήσεις εισιτηρίων για ορισμένα από τα κορυφαία θέατρα της χώρας μειώθηκαν κατά 38% το τρίμηνο έως τον Αύγουστο από τον μέσο όρο πριν από την COVID-19, σύμφωνα με τους παρόχους δεδομένων The Audience Agency. Μια σύντομη βελτίωση στις αρχές του έτους εξαφανίστηκε καθώς επικράτησε η κρίση του κόστους διαβίωσης.

Εννέα στα 10 θέατρα ανησυχούν για το μέλλον τους με οκτώ στα 10 να λένε ότι χρειάζονται γερές περικοπές κόστους για να επιβιώσουν, έδειξε έρευνα που ανατέθηκε από την Ecclesiastical Insurance και κοινοποιήθηκε στο Reuters. Τα θέατρα βασίζονται στην ασφάλιση σε περίπτωση ακύρωσης, για παράδειγμα λόγω μπλακ άουτ, αν και τα ασφάλιστρα έχουν επίσης αυξηθεί.

Η θεατρική επιχείρηση Trafalgar Theatres, που λειτουργεί 13 αίθουσες σε όλη τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχει δει αύξηση 200% στο κόστος ενέργειας. Στους μικρούς ανεξάρτητους χώρους, όπου ο προϋπολογισμός ήταν ανέκαθεν οριακός, η μάχη για την επιβίωση συνεχίζεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


... ...
Νεότερη Παλαιότερη