Qatar Gate: «Παιχνίδι» κατασκόπων στην ΕΕ – Το «γαϊτανάκι» διαφθοράς

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το Qatar Gate, με τον ευρωπαϊκό Τύπο να ρίχνει φως

στις σκοτεινές δοσοληψίες του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή  Αντόνιο Παντζέρι και το ρόλο του Κατάρ και του Μαρόκου

Στο μικροσκόπιο των ιταλικών και των βελγικών αρχών που διερευνούν το λεγόμενο Qatar Gate έχουν μπει δύο ταξίδια του Aντόνιο Παντζέρι στο διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου τόσο στο Ραμπάτ, την πρωτεύουσα του Μαρόκου, όσο και στη Ντόχα του Κατάρ, γράφει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra.

«Είναι η περίοδος κατά την οποία αφενός είχε ενταθεί η συζήτηση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω του Μαρόκου και αφετέρου στο Κατάρ ήταν σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για τα γήπεδα όπου θα διεξάγονταν μετά από μερικούς μήνες οι αγώνες του Μουντιάλ, ενώ παράλληλα αυξανόταν και ο αριθμός των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Και είναι η ίδια περίοδος κατά την οποία Κατάρ και Μαρόκο χρειάζονταν τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη από φίλους στους οποίους είναι βέβαια ότι βασίζονται γιατί τους είχαν δωροδοκήσει με χρήματα αλλά και με πολυτελή δώρα».

Οι κινήσεις αυτές του Παντζέρι έγιναν αντιληπτές από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που με τη σειρά τους σήμαναν συναγερμό σε αυτές του Βελγίου για να παραλάβουν τη σκυτάλη οι ιταλικές αρχές. Τότε από τις ιταλικές αρχές είχε ζητηθεί να πιστοποιήσουν ότι ο Παντζέρι, ο άνθρωπος που «κινούσε τα νήματα» στη ΜΚΟ Fight Impunity, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει αυτά τα ταξίδια.

Όπως διαπιστώθηκε το πρώτο ταξίδι ήταν με προορισμό το Κατάρ όπου ο Παντζέρι έμεινε εννέα ημέρες, και το δεύτερο ήταν στο Μαρόκο με τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή να μένει εκεί για έξι ημέρες. Κατά τη διάρκεια, δε, του ταξιδιού στο Μαρόκο φέρεται να συναντήθηκε με τον επικεφαλής των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών.

Ρόλο κλειδί σε αυτές τις έρευνες και συναντήσεις φέρεται να διαδραμάτισε σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο οποίος το επίμαχο διάστημα ήταν πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία και είχε συχνές επαφές με τους Παντζέρι, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και Αντρέα Κοτσολίνο, τον οποίο επίσης ερευνούν οι ιταλικές αρχές. Ο Ατμούν θεωρείται, μάλιστα, ότι είναι μέλος των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου και «χρησιμοποιούσε» την ιδιότητα του πρέσβη.

Το όνομά του εμφανίζεται στα έγγραφα της δικογραφίας που έχουν σχηματίσει οι ιταλικές αρχές καθώς η σύζυγος και η κόρη του Παντζέρι εμφανίζονται ως μεταφορείς των δώρων και των χρημάτων που έδινε ο Ατμούν ώστε να σχηματιστεί μια τάση υπέρ του Μαρόκου στη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο φάκελος που συγκρότησαν οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες εστάλη στην Ιταλία οι δικαστικές αρχές της οποίας, με τη σειρά τους, επιβεβαίωσαν την «κόκκινη κλωστή» που συνδέει τον Παντζέρι και τον Ατμούν καθώς στην κατοχή τους υπάρχουν καταγεγραμμένες συναντήσεις ανάμεσα στον Μαροκινό διπλωμάτη και τον Κοτζολίνο, παρουσία ενίοτε και του Παντζέρι.

«Πρόκειται για ένα “γαϊτανάκι” στο οποίο ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο σύντροφός της Εύας Καϊλή, είχε τον ρόλο του απεσταλμένου του Παντζέρι» καταλήγει η Corriere della Serra. Η σχέση, μάλιστα, του Παντζέρι με το Μαρόκο, σύμφωνα με την Le Soir, ήταν παλαιότερη καθώς το 2011 και το 2013 εμφανίζεται να κάνει ταξίδια στη χώρα εως πρόεδρος της επιτροπής για το Μαγκρέμπ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με έγγραφα να τον χαρακτηρίζουν ως «στενό φίλο του Μαρόκου».

«Ακολούθησαν, όμως, αρκετά χρόνια πριν η σχέση αυτή να αναβαθμιστεί» γράφει η βελγική εφημερίδα ονοματίζοντας το 2019 ως το έτος-κλειδί όταν, δηλαδή, δεν επανεξελέγη ευρωβουλευτής και γι’ αυτό φέρεται να έκανε μια μυστική συμφωνία με της μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου.

Συνοπτικά η ίδια εγκληματική οργάνωση φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για διαφορετικούς λόγους από τα κράτη του Κατάρ και του Μαρόκου. Ακόμα κι αν το Κατάρ έχει επισημανθεί από τις 9 Δεκεμβρίου, ως ύποπτο για κατάχρηση της επιρροής του με σκοπό να κερδίσει την εύνοια των «θεματοφυλάκων της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», το Μαρόκο βρίσκεται επίσης στον οδικό χάρτη των ερευνητών, αναφέρει χαρακτηριστικά η Le Soir.

Πηγή...

...
Νεότερη Παλαιότερη