Η ιστορία του 6χρονου Θωμά, ο οποίος υπέστη καρδιακή ανακοπή και δίνει μάχη για τη ζωή του διασωληνωμένος σε ΜΕΘ του Παίδων Πατρών, έχει συγκλονίσει το
πανελλήνιο. Οι γιατροί τον υπέβαλαν σε ψύξη εγκεφάλου. Τι είναι όμως η συγκεκριμένη διαδικασία.Η «Οδύσσεια» του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά έχει προκαλέσει συγκίνηση. Ο μικρός υπέστη καρδιακή ανακοπή και χρειάστηκε να νοσηλευτεί άμεσα. Κλίνη ΜΕΘ δεν υπήρχε σε κοντινή απόσταση από τα Γρεβενά, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, και το ΕΚΑΒ αναγκάστηκε να τον μεταφέρει στην Πάτρα.
Οι περιπέτειες του 6χρονου δεν σταμάτησαν εκεί όμως, καθώς κατά τη διάρκεια της διακομιδής του, το ασθενοφόρο που τον μετέφερε χάλασε και ένα δεύτερο χρειάστηκε να φτάσει για να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο της Πάτρας.
Εκεί υπέστη εγκεφαλικό οίδημα, με τους γιατρούς να προχωρούν σε «ψύξη εγκεφάλου» μέσω τεχνητής υποθερμίας. Στο πλευρό του στο νοσοκομείο βρίσκονται αδιάκοπα οι γονείς του, αγωνιώντας για την τύχη του παιδιού τους.
Τι είναι η ψύξη εγκεφάλου;
Ο 6χρονος Θωμάς, παρουσίασε μετά τη διασωλήνωσή του, εγκεφαλικό οίδημα. Έτσι οι θεράποντες ιατροί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη διαδικασία της ψύξης εγκεφάλου μέσω ιατρικής υποθερμίας.
Πρόκειται για μια διαδικασία που χρησιμοποιείται συνήθως σε ασθενείς με εγκεφαλικό και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανάνηψής τους. Είναι μια τεχνική σχετικά πρόσφατη. Σύμφωνα με τις έρευνες μάλιστα η πρόκληση υποθερμίας είναι δυνατό να αυξήσει θεαματικά τις πιθανότητες επιβίωσης αλλά και να περιορίσει την όποια ζημιά στον εγκέφαλό τους.
Η υποθερμία, προκαλείται κυρίως είτε με ενδοφλέβιες ενέσεις είτε με παγωμένα επιθέματα απευθείας στον εγκέφαλο. Προκαλεί τεχνητή «χειμερία νάρκη», στην οποία ο εγκέφαλος μπορεί να επιβιώσει με λιγότερη παροχή αίματος, δίνοντςα ζωτικό χρόνο στους γιατρούς να αντιμετωπίσουν τα φραγμένα ή αιμορραγούντα αιμοφόρα αγγεία.