Το περίφημο «βαπόρι από την Περσία» του Βασίλη Τσιτσάνη, ήταν από την Κύπρο, ενώ ο πλοίαρχος που «κάρφωσε» το φορτίο του, πέθανε φυλακισμένος για υπόθεση
ναρκωτικών. Αυτή είναι ιστορία πίσω από το τραγούδι.Στις 7 Ιανουαρίου του 1977, το καράβι «Γκλόρια» πέφτει στα χέρια του λιμενικού στην Κορινθία. Η έφοδος της Αστυνομίας στο πλοίο έχει ό,τι περιλαμβάνει μια καλή αντίστοιχη κινηματογραφική σκηνή. Φωνές, καπνογόνα, πυροβολισμούς.
Το καράβι, κυπριακής σημαίας έχει αποπλεύσει από τη Βηρυτό του Λιβάνου με προορισμό το Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Στα χαρτιά του αναφέρεται ότι μεταφέρει… κεντήματα. Κάτω από τις λινάτσες που καλύπτουν το φορτίο όμως, αντί για κεντήματα υπάρχουν περίπου 11 τόνοι χασίς αξίας περίπου 4 δισ. δραχμών.
Στην επιχείρηση του Λιμενικού, συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και οι ναυτικοί του πλοίου, μεταξύ αυτών δύο Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι είχαν κρυφτεί στις καμπίνες. Το φορτίο του πλοίο, περίμεναν, σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα ΜΜΕ της εποχής, Λιβανέζοι υπήκοοι στο Άμστερνταμ.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης που γράφει τους στίχους και τη μουσική του πασίγνωστου τραγουδιού, έχει πάντως… ολόκληρο το ρεπορτάζ. «Ήταν προμελετημένη καρφωτή και λαδωμένη…» αναφέρει ο στιχουργός και έχει δίκιο.
Ο πλοίαρχος, Νίκος Ξανθόπουλος, γνωστός και ως «κάπταιν Νικ», ήταν ο άνθρωπος πίσω από την πληροφόρηση των αρχών, που προχώρησαν στην κατάληψη του πλοίου. Δύο Λιβανέζοι έμποροι συμφώνησαν μαζί του για τη μεταφορά του εμπορεύματος, με αμοιβή 300.000 δολάρια, τα μισά κατά τη φόρτωση και τα υπόλοιπα στην παράδοση του φορτίου.
Κατά τη διάρκεια της φόρτωσης του πλοίου με τα τσουβάλια χασίς, μπήκαν σ’ αυτό και οι δύο Τούρκοι συνοδοί του προϊόντος. Τα περίφημα «μεμέτια» όπως τα αναφέρει ο Τσιτσάνης. Ο Νικ Ξανθόπουλος, έχει ειδοποιήσει ήδη τις ελληνικές αρχές, με τις οποίες συνεργάζεται ότι «θα τους φέρει πολλούς τόνους “σοκολάτα” δώρο για τα Χριστούγεννα».
Το «Γκλόρια» φτάνει στις 6 Ιανουαρίου του 1977 στα Ίσθμια, όπου το περιμένει μια τεράστια ομάδα του Λιμενικού. Εκεί γίνεται και η έφοδος στο πλοίο. Οι Τούρκοι οδηγούνται στις φυλακές ενώ το πλήρωμα δέχεται τα συγχαρητήρια του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αλέξανδρου Παπαδόγγονα. Το υπουργείο Οικονομικών ορίζει την αμοιβή στα 7.800.000 δραχές. Καταβάλει στον -πληροφοριοδότη- Ξανθόπουλο το 1,5 εκατομμύριο και στους αξιωματικούς τα υπόλοιπα.
Ο συνώνυμος του γνωστού ηθοποιού πλοίαρχος, ήταν και ο ίδιος λαθρέμπορος στο παρελθόν, όμως μια τραγωδία στο φιλικό του περιβάλλον, ένας θάνατος από ναρκωτικά ενός φίλου του, φαίνεται πως ήταν το κομβικό σημείο για τον ίδιο.
Στη συνέχεια φέρεται να συνεργάστηκε με την DEA, την αμερικανική δίωξη ναρκωτικών. Κι όμως, παρά τη συμμετοχή του, με τη «σωστή πλευρά» στην περίπτωση του «βαποριού από την Περσία», ο Νίκος Ξανθόπουλος, βρέθηκε στη συνέχεια φυλακισμένος πρώτα στις γαλλικές και έπειτα στις ελληνικές φυλακές, όπου και πέθανε.
Τα νέα προλογίζοντας συνέντευξή του, ανέφεραν: «Ο Ξανθόπουλος όπως μας είπε, είχε παραδώσει τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών, “όλα ελεγχόμενα από την Κυπριακή Αστυνομία και την DEA”, στις αρχές διαφόρων κρατών, βοηθώντας αποφασιστικά στην εξάρθρωση των “μεγάλων κεφαλιών”, που είναι ασύλληπτοι, και όχι των μικρών, των 2-3 γραμμαρίων, οι οποίοι πιάνονται συνήθως».
Ανάμεσα σ’ αυτές τις ποσότητες ήταν και οι 40 τόνοι χασίς (σ.σ 11 είναι το σωστό) που είχαν πιαστεί το 1977 στην Κόρινθο, με το περίφημο από το γνωστό τραγούδι «Το βαπόρι απ’ την Περσία…» «Δεν χάρισα ποτέ ναρκωτικά σε κανέναν. Παρέδιδα τα φορτία, για να σωθούν τα παιδιά του κόσμου. Ήμουν 30 χρόνια στον αντιναρκωτικό αγώνα, αλλά την έπαθα…» λέει ο Ξανθόπουλος.
Και εξηγεί: «Με δίκασαν στη Γαλλία 18 χρόνια, για υπόθεση ναρκωτικών, που είχε κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από τον Γάλλο αστυνόμο Πιερ Γκουζάρ».
Ο 70χρονος πλοίαρχος υποστηρίζει ότι αυτό έγινε «διότι τους κατήγγειλα στην Ουάσινγκτον για την εξαφάνιση ενός φορτηγού με 6 τόνους χασίς. Και τότε έδιωξαν αρκετούς από το σώμα, αλλά παρέμεινε ο Γκουζάρ». Ο Ξανθόπουλος, βάσει διακρατικής συμφωνίας, ήρθε, στα τέλη του περασμένου χρόνου, να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου παραμένει κρατούμενος.
Στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας με τη Γαλλία ήρθε στην Ελλάδα για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Πέθανε στη φυλακή λίγους μήνες αργότερα!
Προβλήματα με το νόμο και για το τραγούδι
Εκτός όμως από τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, πλοίαρχο Νίκο Ξανθόπουλο, πρόβλημα είχε και το τραγούδι που αφορούσε το «βαπόρι από την Περσία». Το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη, κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη της ιστορίας.
Το «Βαπόρι από την Περσία» είναι ίσως η τελευταία επιτυχία του Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος πέθανε λίγα χρόνια μετά, το 1984. Τότε, λίγες ημέρες μετά το θάνατό του, το τραγούδι επανέρχεται και στην επικαιρότητα.
Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που το άκουσε σε εκπομπή της ΕΡΤ, με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ζητά να γίνουν «όλες οι νόμιμες ενέργειες» χαρακτηρίζοντας το τραγούδι «κακής ποιότητας» κατηγορώντας το πρακτικά πως «συντελεί στη διάδοση των ναρκωτικών».
Προκαταρκτική εξέταση για το τραγούδι, πράγματι έγινε, από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Μαλακάση και το πόρισμά του υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 1984, στον εισαγγελέα Εφετών Αθήνας με τη δικογραφία να τίθεται στο αρχείο. Ο εισαγγελικός λειτουργός χαρακτήριζε το τραγούδι «άτυχη στιγμή του λαϊκού συνθέτη» και καλεί «να μην εκπέμπεται από την τηλεόραση γιατί τα όσα μεταδίδονται από αυτή πρέπει να είναι ποιοτικής στάθμης».