Πρόκειται για ένα εργαλείο που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με Αμερικανό ειδικό.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε «ατύχημα» την είσοδο «αερόπλοιου» στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, αποδίδοντάς το σε λόγους «ανωτέρας βίας».
Παράλληλα κατηγόρησε πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να δυσφημίσουν το Πεκίνο. «Η Κίνα ανέκαθεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Κι άλλο κατασκοπευτικό μπαλόνι
Ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε στη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μια ημέρα μετά τον εντοπισμό ενός τέτοιου μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο. «Έχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για να τον ενημερώσει σχετικά με την αναβολή της επίσκεψής του στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη ενέργεια και ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «ακούσια» είσοδο του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί «ερευνητικούς σκοπούς, κατά κύριο λόγο μετεωρολογικούς».
Τι είναι και πώς λειτουργεί το «κατασκοπευτικό μπαλόνι»
Πρόκειται για ένα εργαλείο που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με Αμερικανό ειδικό. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ειδικό στα μπαλόνια παρακολούθησης στο Marathon Initiative της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κιμ, τα συγκεκριμένα αερόπλοια είναι ισχυρά εργαλεία παρακολούθησης που δύσκολα μπορούν να καταρριφθούν.
Εξηγεί ότι αν και η όψη του κινεζικού μπαλονιού μοιάζει με εκείνη ενός συνηθισμένου μπαλονιού μετεωρολογικών μετρήσεων, κάποια στοιχεία του διαφέρουν.
Αυτό το μπαλόνι πιθανόν μάλιστα να διαθέτει τεχνολογίες καθοδήγησης τις οποίες δεν διαθέτει ακόμη ο στρατός των ΗΠΑ.
Εκτιμάται δε, πως με τις προόδους της τεχνητής νοημοσύνης (IA), ένα μπαλόνι μπορεί στο εξής να κατευθύνεται αλλάζοντας απλώς ύψος ώστε να φθάνει σε ένα σημείο ιδανικό ώστες να βρει έναν άνεμο που θα το ωθήσει προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
Μια τεχνολογία σαν κι αυτή, μπορεί ακόμη να περιλαμβάνει επικοινωνίες με τη βάση του. Συγκριτικά με τους δορυφόρους, ενώ οι πρώτοι είναι όλο και πιο ευάλωτοι σε επιθέσεις από τη Γη και το διάστημα, τα μπαλόνια έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα, με βασικότερο την ικανότητά τους να διαφεύγουν από τα ραντάρ.
Για τον ειδικό, είναι μια «αληθινή πιθανότητα» το ενδεχόμενο το κινεζικό μπαλόνι αρχικά να εστάλη για να συγκεντρώσει δεδομένα έξω από τα αμερικανικά σύνορα ή πολύ ψηλότερα και να έπαθε εντέλει κάποια βλάβη, όπως ακούστηκε.
Το να καταρριφθεί το μπαλόνι από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται, κάνει σαφές ο Κιμ.