Η λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη, καθαρότερη και ομορφότερη λίμνη της Ελλάδας, “το Πέλαγος της Αιτωλίας”, η αδιαμφισβήτητη κυρά στο “Μέγα Αιτωλικό Πεδίο” της αρχαιότητας, βρίσκεται νότια του Παναιτωλικού όρους και βόρεια του Αρακύνθου, εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά και συνδέεται δυτικά με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία.
Η λίμνη, που προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000, πέρα από την απαράμιλλη φυσική της ομορφιά διαθέτει και μεγάλη βιοποικιλότητα. Διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια ορνιθοπανίδα, καθώς έχουν παρατηρηθεί σε αυτή περισσότερα από 200 είδη πουλιών μερικά από τα οποία ιδιαίτερα είναι σπάνια, όπως ο πορφυροτσικνιάς. Φιλοξενεί επίσης 25 είδη ψαριών, 11 από τα οποία είναι ενδημικά στην Ελλάδα. Ένα είδος από αυτά μάλιστα, που απαντάται μόνον στην λίμνη Τριχωνίδα, είναι ο Νανογωβιός. Πρόκειται για μικρό ψάρι, το οποίο έχει μήκος κοντά στα πέντε εκατοστά, και ζει στα νερά της παραλίας. Στις όχθες της λίμνης υπάρχουν πανέμορφα δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες. Ακόμη, η Τριχωνίδα είναι μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που συναντάται η Βίδρα, δείγμα κι αυτό της καθαρότητας των νερών της.
Περιμετρικά της λίμνης, σε μικρή απόσταση από την όχθη της, είναι χτισμένα πάνω από 20 χωριά, ενώ πολύ περισσότερα είναι χτισμένα σε όλη τη λεκάνη απορροής της, από τα οποία ξεχωρίζουν η γραφική Μυρτιά, «η νύμφη της Τριχωνίδας», το Θέρμο – το σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής, με τα πλατάνια, τα νερά, την αγορά, τα πέτρινα σπίτια, σπάνια δείγματα της νεότερης αρχιτεκτονικής, τα αρχαία και τον Κοσμά τον Αιτωλό – το Πετροχώρι με τα παραδοσιακά πέτρινα κτίρια και η Ανάληψη, το μπαλκόνι προς την Τριχωνίδα.
Η διαδρομή περιμετρικά της λίμνης Τριχωνίδας προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις, καθώς το κάλλος της λίμνης, αλλά και αντίστοιχα της περιοχής στο σύνολό της, είναι ασυναγώνιστο και τα μνημεία τής από αρχαιοτάτων χρόνων εδώ ανθρώπινης παρουσίας πληθωρικά, ενώ υπάρχουν παραλίμνια κέντρα που παρέχουν βασικές εξυπηρετήσεις αναψυχής, διατροφής και διαμονής. Η παραλίμνια περιοχή της Μυρτιάς όπως και η παραλίμνια περιοχή της Παμφίας αποτελούν χαρακτηριστικές περιοχές που επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα για κολύμπι στη βοτσαλωτή παραλία Φωτμού, η οποία βρίσκεται στο ενδιάμεσο της παραλίμνιας μαγευτικής διαδρομής Λουτρά Μυρτιάς – Σιταράλωνα, όπως και στην παραλία της Μυρτιάς και στην παραλία των Σιταραλώνων, κι ακόμη μπορεί κανείς να απολαύσει την ακρολιμνιά με τα νούφαρα κοντά στα Σιταράλωνα ή την υπέροχη θέα και το ηλιοβασίλεμα από τη Θέση Θέας Πετροχωρίου
και αντίστοιχα τα κάλλη της λίμνης στη Μυρτιά και το ηλιοβασίλεμα από τη Μυρτιά,
ενώ υπάρχει και δυνατότητα συμμετοχής σε ναυταθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται από οργανωμένους συλλόγους στη θέση Δογρή, όπως και για αεραθλητισμό, καθώς πραγματοποιούνται πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς από τη Θέση Θέας Πετροχωρίου ως την παραλία του Φωτμού. Ακόμη, η πανοραμική άποψη της παραλίμνιας περιοχής του Δήμου Θέρμου από τη νότια πλευρά της λίμνης αποτελεί επιπλέον στοιχείο που επιβεβαιώνει το κάλλος της εν λόγω περιοχής.
Τέλος, η περιοχή προσφέρει δυνατότητες ιαματικού τουρισμού, καθώς στην παραλίμνια περιοχή της Τριχωνίδας, στη θέση Κόκκινο Στεφάνι, συναντάμε τα Ιαματικά Λουτρά Μυρτιάς.
ΛΙΜΝΗ-ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ-Lake-Trichonida-Λίμνη-Τριχωνίδα
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΟΥ